Делото срещу руски опозиционери прераства в международен скандал

Руският Следствен комитет предяви на Леонид Развозжаев, активист на Левия фронт, обвинение във връзка с наказателно дело за подготовка на масови безредици, пише в. „Комерсант“.

Според следствието опозиционерът е признал на разпити, че заедно с лидера на Левия фронт Сергей Удалцов е подготвял „държавен преврат, който е смятал да финансира грузинският политик Гиви Таргамадзе“, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Самият Удалцов, също призован да се яви в петък във федералното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение, не е бил открит и според източници на всекидневника може да напусне страната.

Делото срещу Удалцов, съратника му Константин Лебедев и Развозжаев бе образувано преди седмица. Руското следствие се позовава на запис със скрита камера, излъчен от прокремълската телевизия Ен Те Ве. Кадрите от филма „Анатомия на протеста-2“ показвали как Удалцов се договаря с грузинския депутат Таргамадзе да получи 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, „за финансиране на погроми“ в Русия, писаха руски медии. Лебедев бе арестуван, Удалцов – пуснат срещу подписка, а Развозжаев не бе открит в Москва.

Според Следствения комитет Развозжаев сам е дошъл в неделя при следователите и е направил самопризнания. Депутатът Иля Пономарьов от „Справедлива Русия“, чийто помощник е опозиционерът, твърди, че Развозжаев е бил задържан в Украйна от руските тайни служби и докаран в Москва насила. Руската опозиция заяви, че показанията на активиста са изтръгнати с мъчения, напомня „Комерсант“.

99 на сто е сигурно, че в петък ще бъде арестуван и Удалцов, смята адвокатът на тримата опозиционери Виолета Волкова, цитирана в материала. Сподвижници на опозиционера обаче предполагат, че дотогава той ще е вън от страната. „Ако си замине, това ще е удобно за всички – следователите ще заявят, че бездруго ще докажат вината му, а той пък няма да бъде прибран“, казва негов познат.

Съпругата на левичаря Анастасия Удалцова, заминала за Украйна заедно с децата им, нарича действията на следствието провокация и подтикване към бягство, но е почти сигурна, че няма да го пуснат да избяга. Според източник от обкръжението на Удалцов той най-вероятно е в нелегалност и обмисля как да действа, ако бъде арестуван.

Източници от Украйна заявили тези дни според руски медии, че съратникът на Удалцов Леонид Развозжаев бил заловен близо до киевския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Заради мистериозното изчезване на руския опозиционер от Киев Украйна е на ръба на дипломатически скандал с Русия и санкции от страна на ООН и ЕС, пише „Независимая газета“.

Украйна се озова „в международно небрано лозе“, смята вестникът. И обяснява: „Сега структурите на ООН и на ЕС по бежанските въпроси чакат обяснения от украинската страна. Тя трябва или да признае, че суверенитетът на Украйна е бил нарушен от съседната държава, което води до дипломатическа война с Русия, или да заяви, че нещата са се развили със съгласието на официален Киев, а това е равнозначно страната да признае, че е нарушила редица международни конвенции“.

Украйна е нарушила член 14 от Общата декларация за правата на човека, според която всеки преследван има право да търси убежище в други страни и да използва това убежище, коментира украински юрист, пожелал анонимност.

Щом Развозжаев се е регистрирал в структура на ООН, това поставя въпроса на съвсем друго правно равнище – Украйна е длъжна да отговаря пред международната общност. При това Украйна е сред страните, където ООН осъществява специална програма в защита на бежанците, финансирана от ЕС, и ситуацията може да има правни последици за украинската държава, смята експертът.

„Реакция ще има. Не само ООН, но и ПАСЕ, ОССЕ, структурите на ЕС не може да отминат с мълчание това, че една държава нарушава основополагащи международни договори“, заявява колегата му Володимир Горбач от украинския Институт за евроатлантическо сътрудничество.

Валерия Лутковская – пълномощник по човешките права към украинския парламент, заяви пред журналисти, че лично ще контролира ситуацията и чака да получи данни от официални източници.

„Новая газета“ публикува собствено разследване за начина, по който Развозжаев може да е бил доставен в Русия. Вестникът предполага, че е използван правителствен самолет. Руското външно министерство отказало официален отговор. Негов представител обаче заявил по телефона, че това предположение е „отвъд предела на допустимото“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.