Газ, пари, калинки и шпицкоманди. Иначе казано – грамофон свири, майка плаче

Бойко Борисов беше принуден да се отърве от още една Калинка, макар да е кръстник на първородната й рожба. Снимка: от тв екрана

Взел-дал, невзел пак дал

Днес в интервюто си за ИТАР/ТАСС премиерът Борисов излезе с нова версия за АЕЦ „Белене”. Според него варианти все пак е имало, тъй като Русия е предложила кредит. Но не е отговорила на запитвания от наша страна за лихвения процент. Eрго, разминали сме все пак с държавната АЕЦ и по-високите данъци за изплащане на кредита. Има време до края на мандата, словоохотливия ни премиер да каже още новинки.

Но сега по-актуалното е: каква е цената на кредита за българското участие в строителството на „Южен поток” ? То е ясно, че ще е прихващане от транзитните такси, но дали тези такси са сигурни? Ето италианската ENI вече възропта срещу газпромовското „вземай и плащай” , а пък чешката RWE вчера спечели делото във Виена срещу руския гигант.

С една дума, ако от едната страна намалеят количествата транзит и съответно таксите, от другата страна ще се давим в прескъпата руска газ, която сме длъжни да купуваме. Така за двайсет поточни години напред, руснаците не един, а два аец-а могат да смъкнат от гърбината ни.

И управлението на спестяванията си е работа

Някогашният председател на Федерацията по спортни танци, а сега председател на ПГ на ГЕРБ зае в парламента заплашителната поза на испански мачо. И съобщи на втрещената публика, че който не работи ще бъде глобен с 10 процента от от лихвата върху спестяванията си. Най-вероятно санкцията, която защити Красимир Велчев не се отнася до партийните му другари. Например Цецо, който усърдно обръща спестяванията – и своите, и на родителите си – в имоти.

Но пък, аз имам приятел, който изкарва стотина хиляди евро годишно половината си ги спестява. Плюс това си плаща данъците до стотинка. Верно е, доста спестява, но въпрос на размах и на живот. На мене могат да ми стигнат и хиляда, тъй като не си сменям колата през няколко години, не почивам на Карибите, след нервите, които съм събрал на българския пазар и не поддържам скъпо жилище.

Но гарантирам, че моят приятел работи. И то яко. А понеже моят приятел е комбинативен и знае цената на парите, освен спестявания има още държавни ценни книжа, има акции в няколко перспективни фирми, тегли кредити, когато преценява, че е изгодно.

Ха-ха! Той ли не работи? Че то само управлението му на портфейла му с вложения на различни места ще е равносилно на експедиция до Еверест за бившия авиомеханик Велчев.

Калинка се окуми

Кумуването е на мода сред управляващите. Както му се полага Цветанов Цветанов кумува преди всичко на полицаи и пожарникари. За да бъде спазен докрай принципът и от другата страна, шеф на ГДБОП пък е и кумът на министъра – Станимир Флоров. Пред премиера Борисов няма ведомствени ограничения. Най-известният негов кумец е външният министър Николай Младенов, който миналата година вдигна тежка сватба в Евксиноград.

За такъв се готви и Томислав Дончев, притиснат на едно неотдавнашно заседание на Министерския съвет да влиза в правия път. В очакване е и Дарина, вдовицата на Илия Павлов. На опашката са и други. В трета глуха е само кумът на Борисов Румен Николов-Пашата. Но пък при него е валидна приказката: „Хапни от фасула куме! – Добре ми е и от хайвера!”.

Сега, обаче всички – и титуляри, и кандидати – са покрусени от уволнението на говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева. Уволнена не от кой да е, а лично от високопоставения кръстник на първородната й рожба. И както казва народа, още една калинка се окуми. Иначе сватби напред, колкото щеш. Най-накрая идва една голяма и всенародна. На нея най-сетне ще разберем кой кум, кой сват, кой на булката е брат.

В Пазарджик всичко е спокойно

Волен Сидеров и Красимир Каракачанов искат да осигурят спокойна работа на Пазарджишкия окръжен съд. За целта те ще заведат група невъоръжени момчета от християнски произход. С черни фланелки и национални знамена. Съдът няма да се бърка да плаща. Полицията също. Само дето кметът на Пазарджик Тодор Попов ще се поизпоти. Но и общината няма да плаща.

Въобще си е безплатно. Но не съвсем. Ние херостратчетата си ги отглеждаме в парламента. Със субсидия. И с две-две трети безотчетни към депутатските им заплати. Дето се вика напълно безплатно и за ваше добро. Можете даже да пробвате. Излезте на улицата, разкъсайте ризата си като хамалина Петреску*, разревете се като невинен младенец и извикайте, че циганите са ви пребили. Ще довтасат начаса.

От блога на Пламен Даракчиев

*От „Бай Ганьо прави избори“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.