Българските медии са бетер комунизма. Отново чужди радиостанции съобщават…

Случаят с БНБ и сайта „Биволъ”, който е заплашен от глоба по един респресивен закон, се цитира в чужбина, а българските медии мълчат.

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди твърдо действията на четири банки – Първа инвестиционна, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна кооперативна банка, плюс БНБ, която им посредничи срещу сайта „Бивол“ (bivol.bg).

„Такава процедура, каквато се използва срещу „Бивол“, е просто недопустима и неприемлива в една държава-членка на ЕС. Тя трябва да бъде прекратена възможно най-спешно“, се казва в изявлението на „Репортери без граница“ (виж тук).

Онлайн изданието на американското списание „Форбс” също описа с подробности случая (тук).

Но българските медии мълчат. Само вестниците „Сега” и „Дневник” съобщиха, че „Репортери без граници” и „Форбс” пишат за случая. Но „Дневник” не съобщава имената на банките.

Тук-там в сайтове и блогове се описва за какво става дума.

Ситуацията е точно като при комунизма. За няколко български банки, наречени в грама на посланика на САЩ „гнили ябълки”, писа в. „Монд”, но български медии – не.

Вестници, телевизии, радио мълчат. Те мълчаха и когато тук-там изтече информация за безобразия в Инвестбанк. По този въпрос мълчи и БНБ.

Оказва се, че медиите прикриват, заедно с БНБ, нередности в банките.

Медиите, също така, не искат да се обявят против откровено репресивния Закон за кредитните институции, който предвижда до 150 хил. лева глоба за съобщаване на невярна информация и обстоятелства, увреждащи доброто име на банките. Той послужи като инструмент медиите да премълчават всякаква информация за банки, ако тя е неприятна за тях. В България има достатъчно текстове в НК за защита от невярна информация, но законът е допълнителна екстра за банките, за по-бързо действие и лесно сплашване (виж повече тук).
Налице е синхронно действие между банки, БНБ, медии, изпълнителна и законодателна власт. Това хората наричат олигархия.

А може би някой ще предложи друго име? Мафия по-подходящо ли е?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.