Ще има ли „хирургическа намеса“ в Мали?

в. Независимая газета

Френски и американски военни и дипломати проведоха тази седмица неформални консултации за района на Сахел. В центъра на вниманието бе ситуацията в Мали. Нестабилността в тази държава се разглежда като основна заплаха за националната сигурност на Франция и Париж сплотява около себе си съюзническите редици. Чуват се предположения за военна операция още през януари-март 2013 г.

Американско-френските преговори се състояха в понеделник и вторник в парижкия военен клуб. Участници бяха Африканският съюз (АС), Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), Европейският съюз и ООН. От американска страна присъстваха помощник-държавният секретар по африканските въпроси Джони Карсън и генерал Чарлс Хупър, натоварен от ръководството на Пентагона със стратегическото планиране в Африка. Делегацията от САЩ се очакваше да посети по-специално сърцето на френския Генерален щаб – Центъра за планиране и провеждане на операции в Париж. По-късно се предвижда във Франция да пристигнат за консултации и други американски военни.

Френското ведомство по отбраната заяви, че САЩ са отредили на Париж лидерска роля в уреждането на малийската криза. Най-вече защото Франция разполага с военновъздушни сили в Западна Африка; стотици нейни войници са разположени в Сенегал, Кот д’Ивоар, Чад и Габон. Разтревожен за съдбата на шестима заложници в Мали, Париж е най-активен поддръжник на идеята за военна операция. „В момента тук е основната заплаха за френските интереси и за самата Франция – смята Франсоа Ейсбур, експерт от Института за стратегически проучвания в Париж. – Тук е същото, както в Афганистан през 1996 г. Както когато Бин Ладен си намери област, по-голяма от Франция, и успя да организира там тренировъчни лагери, където постоянно се готвеха мащабни терористични атаки.“

В понеделник специалният пратеник на френското външно министерство за Мали Жан Феликс-Паганон съобщи, че страната подновява военното подпомагане на Мали и смята да изпрати там инструктори. Според анонимни източници в министерството на отбраната френското правителство се кани да прехвърли от Афганистан в Западна Африка два безпилотни разузнавателни самолета (външният министър Лоран Фабиюс отрече тези твърдения, също и факта, че са водени неформални преговори с американците).

Междувременно в Бамако работи група военни и цивилни експерти от ЕС. Близо 10 души пристигнаха в Мали на 22 октомври и ще останат там до края на седмицата. Задачата им е съвместно с малийското министерство на отбраната и генералния щаб да преценят какви са нуждите на местната армия, да установят слабостите й и да съдействат за нейното преустройство. След като Европа постави диагноза на малийските въоръжени сили, ще дойде ред и за конкретни предложения (за сформиране на един или друг батальон, за усъвършенстване на командната система). После – до седмици, ще се развие съвместна дейност между малийците, АС, ЕКОВАС и ООН с цел да се разработи подробна концепция за военна операция. И след като Съветът за сигурност на ООН я одобри, ще започнат и конкретни действия.

Освен това се очаква министрите на отбраната от ЕС да вземат на 19 ноември решение, според което в Мали ще бъде създадена мисия от рода на действащата в Сомалия. Става дума за общоевропейска мисия, в която смята да участва например Германия. Тези дни канцлерката Ангела Меркел съобщи, че Берлин ще подпомогне малийските сили за сигурност с обучение и логистична подкрепа. Същевременно САЩ и европейските им съюзници изключиха възможността да използват собствени войски във военната операция в Мали. „Германия, Европа са готови да действат, но не става дума за изпращане на войски“, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле.

Ще припомним, че на 12 октомври Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща международна помощ за Мали, и поиска до 45 дни да бъде разработен подробен план. По данни на „Ню Йорк таймс“ в северната част от страната, окупирана от ислямистите, може да бъдат изпратени от 7 до 10 хиляди войници. За департамента по миротворчески операции към ООН обаче най-вероятно ще е проблем да събере толкова голяма „армия“. Засега ЕКОВАС подготвя едва 3000 войници. Ръководството на общността моли за помощ Алжир, Мавритания и Чад. Нигерия, която разполага с най-многобройни въоръжени сили в Западна Африка, води война срещу собствените си терористи. Колкото до Алжир, чиито войски са смятани за най-ефективните в региона, той още не е отговорил окончателно дали ще участва в операцията. Но вече дава първите признаци, че може да я подкрепи, писа във вторник френският в. „Монд“.

Изданието има собствени предположения във връзка с графика на евентуалните действия. Операцията ще бъде осъществена според него напролет, преди да започне дъждовният сезон. Тя ще се развие в три етапа. През януари 2013 г. властта ще се консолидира в южната част от страната около Бамако. После малийците ще хвърлят в бой три или четири батальона. Подкрепени от други африканци и от европейци, те ще превземат основните градове – Гао и Тимбукту. Прочее се предвижда Северът да бъде стабилизиран през март. Планът, представен от „Монд“, включва бомбардировки и участие на специални сили. Вашингтон ще съдейства с разузнаване.

Както информира Джон Кристофидес – високопоставен служител от ООН, планиращ операцията, „хирургическата намеса“ в Мали ще трае най-много седмица или две, а после всички ще се върнат обратно у дома. „Най-трудният въпрос са парите, защото всичко това надали ще ни струва евтино“, подчерта Кристофидес.

Според очевидци – жители на Мали, терористите също се готвят за война. На помощ им се притичат стотици джихадисти от Западна Сахара, Судан и регионите, граничещи с Алжир; интензивно се набират бойци сред местното население. Терористите заплашват да ликвидират своите заложници. Временният президент на Мали Дионкунда Траоре призова международната общност да се намеси час по-скоро. БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.