Пиенето в Русия – странични ефекти

Руското правителство ще предприема мерки срещу алкохолизма

Руснаци пият на пейка в центъра на Москва. Властите в Русия са решени да предприемат мерки срещу алкохолизма и ще забраняват пиенето на обществени места. Снимка: control.prpc.ru

На московската станция на метрото „Павележкая” във вагоните се качват тълпи. И докато отзад се блъскат и суетят, тези, които са минали напред, изведнъж спират и на лицата им се изписва отвращение. На една от седалките спи бездомник. От явно мръсното му тяло се стеле миризма на урина, пот и алкохол. Метрото е пълно догоре, но пространството около мъжа остават празни.
Спящият бездомник обаче не е изключение. Хиляди подобни на него живеят в московското метро, а сред тях има и много алкохолици. Някои от тях са се впуснали в пиянството заради мизерията. Много други обаче са затънали в немотия заради алкохола. За да финансират пристрастеността си са загубили работата си, продали са имуществото и жилищата си.

Художникът Дмитри Врубел има проблеми с алкохола, но не е изпаднал чак дотам. Но признава, че се е оказвал в подобно, заслужаващо състрадание физическо състояние. Той започнал да пие 15-годишен – на един летен лагер. „Гаврътнах на екс едно шише вино,” разказва той за началото на своята алкохолна зависимост. „Направих няколко крачки и паднах. Чувството на опиянение обаче ми хареса.” Като студент Дмитри пие от време на време, но по-късно – редовно. „Пиенето не беше нито хубаво, нито лошо, беше просто нормално” казва той. А съветското всекидневие не съвпадало с комунистическия идеал за трезвеност. Хиляди и десетки хиляди работници се прибирали в деня на плащане на заплатите – на първо и 15-то число на месеца – залитайки.

И в посткомунистическа Русия се пие извънредно много. Алкохолът е приет за панацея. Много руснаци са убедени, че с няколко или повече капки от скъпоценната течност може да се лекува от хрема до радиоактивно облъчване. При хрема например е известно, че помага една глътка водка с черен пипер. При настинка алкохолът най-малкото гарантира краткотрайно облекчение. При висока температура домашната медицина също препоръчва водка. Болният трябва да се масажира с нея. Срещу смущения в храносмилането народните поверия препоръчват също така всякакъв концентрат. Дори на жертвите на реактора в Чернобил им бил предписван алкохол. Тогава лекарите обяснявали сериозно, че червеното вино помога срещу симптомите на лъчевата болест.

За милиони руснаци пиенето е начин на живот, а алкохолът се използва като лекарство за всякакви болести. Снимка: комерсант.ру

Страничните ефекти

Тези „лекарства” обаче имат доста силни странични ефекти. Счита се, че около 20 милиона руснаци са алкохолици. Злоупотребата с концентрат е най-честата причина за смъртта на мъжете между 25 и 54 години. Николай Герасименко, заместник-председател на здравната комисия в руския парламент твърди, че всяка година повече от половин милион души умират от болести, предизвикани от прекомерна употреба на алкохол.

Затова депутатите в руската Дума решиха да предприемат мерки срещу пристрастеността към алкохола. Преди една година беше ограничена рекламата на бира и водка по телевизията в късните вечерни часове. Сега трябва да бъде приета забрана за пиене на обществени места.

Според Дмитри Врубел тези мерки не са достатъчни. „Наистина рекламата не е позволена, но в руските сериали по телевизията се пие непрекъснато,” казва той. Тази скрита реклама кара хората да посягат към бутилките, защото остават с впечатлението, че е напълно нормално и правилно да се наливат.

Врубел отдавна е разбрал, че пиенето не е нормално. Но започнал да се лекува чак през 2001 година. „Пиенето започна да ми пречи на работата,” разказва той. „Имах проблеми с паметта”. И днес пристрастеността му не го е изоставила напълно. Веднъж годишно изпада в ремисия – за последен път през юни 2006. Една седмица се борил със себе си и с желанието си да пие. След което се предал. Сега отново се бори с алкохолизма и твърди, че ако през тази година не изпадне в ремисия, значи е преодолял зависимостта си.

Борба с алкохола-менте

Като своеобразна част от държавната стратегия за борба с алкохолизма съдебните власти в западнорусийския град Белгород започнаха необичайна кампания. Те осъдиха на затвор двама руснаци, произвеждали водка-менте, след като продуктът им причини смъртта на повече от сто души. Те бяха признати за виновни за това, че смесвали предпочитания в страната концентрат с опасни за живота химикали и освен че ще лежат по две години зад решетките, бяха наказани да платят и глоба от 127 000 рубли (3560 евро).

През миналата есен в градската болница в Белгород постъпиха шест жертви с “тежко токсично възпаление на черния дроб”, а след консумация на продукта в региона починаха сто души. Това накара властите да обявят извънредно положение. В страната годишно от алкохол-менте се отравят хиляди руснаци, десетки хиляди се разболяват. Напитките-ментета имитират индустриално произвеждания алкохол, като за производството им се използват почистващи препарати и медицински разтвори.

Руското правителство неведнъж обявяваше, че ще предприеме сурови мерки срещу нелицензираните производители на алкохол в страната. Може би присъдите в Белгород са знак, че тези действия наистина започват.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.