„Не“ на руската водка заради „Пуси райът“?

Водката на Кремъл – „Царское село“

Двегодишните присъди за руските пънкарки от група „Пуси райът“ може да имат изненадващи последици за руския бизнес в САЩ. В Америка отправят призиви да не се пие руска водка в знак на солидарност с жените, изпели през февруари антипутинска псевдомолитва в московски храм и осъдени за хулиганство, пише руският в. „РБК дейли“.

Журналистка от нюйоркския в. „Дейли нюз“ приканва своите читатели да бойкотират руската водка – най-известния сред американците продукт от Русия. Джоана Молой ги призовава да не посещават олимпийските игри през 2014 г. в руския град Сочи, да подписват петицията на Амнести интернешънъл в подкрепа на осъдените, да купуват тениски на „Пуси райът“ и да пият шведска или френска водка вместо руската „Столичная“.

Впрочем една от най-популярните водки в САЩ – „Столичная“, от дълги години вече се произвежда в Латвия и всъщност няма нищо общо с Русия, отбелязва изданието.

По данни на американското бюро за контрол върху тиражите на печатните издания „Дейли нюз“ е четвъртият по тираж вестник в САЩ, посочва „РБК дейли“. „Дейли нюз“ не е булеварден вестник, а издание за масовия читател, в мнението му се вслушват американците от средната класа, уверява Станислав Кауфман – руски маркетолог, цитиран в материала.

Съответно призивът за бойкот на руските стоки може да намери отклик сред обществеността в САЩ, смята той и припомня подобни кампании на природозащитници, дали „осезаем резултат – например днес в Ню Йорк на практика не се срещат жени с кожени палта“.

Апелът обаче няма да повлияе върху американците, предпочитащи именно руската водка, убеден е той. „В САЩ и до днес има доста любители на кубинските пури и те ги купуват на черния пазар независимо от държавното ембарго върху продажбите на кубински стоки“, напомня експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.