Словения реже разходите, но са възможни референдуми

Ройтерс

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Словенският парламент прие във вторник реформаторски закони за банковото дело и управлението на държавни фирми, които правителството казва, че са жизненоважни за осигуряването на финансовата стабилност в страната, която се бори да избегне спасителен план.

Но влиятелните словенски профсъюзи заплашват да наложат референдум за двата закона, казвайки, че те могат да доведат до продажба на държавни авоари.

Първият закон ще позволи създаването на държавна компания, която да поеме лошите дългове на държавни банки в замяна на гарантирани от държавата облигации като средство за облекчаване на кредитната криза.

Словенските банки, предимно притежавани от държавата, имат около 6,5 милиарда евро лоши заеми, възлизащи на 1,8 процента от БВП.

Късно във вторник парламентът гласува също за създаване на нов държавен холдинг, който ще управлява всички държавни фирми и ще ускори приватизацията.

Словенската икономика е движена от износа на коли, домашни уреди и фармацевтични продукти. Тя бе тежко ударена от глобалната финансова криза и сега се бори с нова рецесия след лекото възстановяване през 2010 г. и 2011г.

Двата закона са важна част от структурните реформи, които са необходими в Словения и всеки референдум за тях ще задълбочи несигурността в страната, заяви Лука Флере от инвестиционната фирма КД Склади.

Но профсъюзите, които се противопоставят на реформите, заявиха, че ще предизвикат референдуми, които според словенския закон могат да бъдат свикани от всеки, който събере 40 000 подписа. Такава петиция лесно ще може да бъде постигната от профсъюзите, които са представени в повечето словенски учреждения и предприятия.

Финансовият министър Янез Шущершич заяви, че правителството ще продължи преговорите с профсъюзите в надеждата да избегне референдумите, които могат да забавят или анулират реформите.

Миналата година известен брой закони, предложени от предишното лявоцентристко правителство, бяха отхвърлени на референдуми, което доведе до падане на правителството и предсрочни избори, които докараха на власт консервативната администрация на премиера Янез Янша.

Миналата седмица Словения издаде първата си суверенна облигация тази година – 10-годишни ценни книжа за 2,25 милиарда долара с лихва от 5,7 процента. Подобно издаване в евро бе отложено през април заради слабото търсене.

Янша заяви пред парламента в понеделник, че страната няма да може да издава повече облигации в бъдеще, ако не приеме реформи, които ще увеличат доверието в нея на финансовите пазари. Неговото правителство планира да вдигне пенсионната възраст и да облекчи регулациите за наемане и уволняване на служители от началото на 2013 г.

То планира също нови орязвания на заплатите в публичния сектор, за да постави бюджетния дефицит под 3 процента от БВП идната година от 4,2 процента през 2012 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.