Статуя на Гейдар Алиев породи протести в Мексико

Франс прес

Паметникът на Гейдар Алиев в Мексико. Снимка: пастинфо

Заобиколена от цветя и палми край главния булевард в град Мексико „Пасео де ла реформа“, статуята на бившия президент на Азербайджан Гейдар Алиев, седнал, преметнал крак връз крак, е равнодушна към шума и мръсния въздух.

В град, издигнал статуи в прослава на видни исторически личности като Ганди, Чърчил или Мартин Лутър Кинг, обаче правозащитниците остро негодуват срещу внушителния монумент, поставен неотдавна в памет на този някогашен шеф на КГБ, управлявал страната си с желязна ръка от 1993 до 2003 г.

Върху паметната плоча пише, че Алиев бил “ велик политик и държавник“, „блестящ пример за безгранична преданост на партията и вярност към универсалните идеали на световния мир“.

Макар Алиев да е смятан за баща на независимостта на Азербайджан от Съветския съюз, критиците му припомнят, че бившият ръководител на местната комунистическа партия е и човекът, подложил на репресии дисидентите и наложил строг контрол върху медиите. Синът му Илхам го наследи на президентския пост и управлява страната от 2003 г.

„Поставянето на централния ни булевард на статуя на диктатор, на някой, погазвал човешките права, е оскърбление за нас“, казва правозащитникът Хесус Роблес Малоф.

Азербайджанското правителство плати около 5 милиона долара за преустройството на тази част от парка Чапултепек – най-големия в града, преименуван на „Парк на мексиканско-азербайджанското приятелство“.

Изпаднал в неловко положение заради лавината от критики, кметът на Мексико – представителят на левицата Марсело Ебрард – създаде комисия, натоварена да проучи възраженията и да направи предложения.

Същата комисия ще решава каква да е съдбата и на паметна плоча във втория по големина парк, на която присъства думата „геноцид“ – намек за избиването на азербайджанци в село Ходжали по време на конфликта с Армения за Нагорни Карабах през 90-те години на миналия век.

„По-добре ще е този въпрос да се възложи на експерти по международни отношения“, обясни Фелипе Леал, който отговаря за развитието на градската среда.

Ебрард откри официално „Парка на приятелството“ през август, но негативните заглавия в печата за статуята край булеварда, където се извисяват позлатената фигура на „Ангела на независимостта“ и монументите в прослава на героите на страната, започнаха да се появяват напоследък

Посланикът на Азербайджан в Мексико Илгар Мухтаров защити решението да се издигне статуя на Алиев. „Това е бащата на нацията, символът на Азербайджан и на независимостта“, каза посланикът за АФП и добави: „Той не беше диктатор“.

Приятелството между двете страни датира от 1982 г., когато Алиев – тогава висш съветски служител – посети Мексико, подчертава Мухтаров. Мексико е една от първите страни, признали независимостта на Азербайджан.

Според Мухтаров полемиката е дело на „арменската диаспора“ (Армения подкрепи сепаратистите в Нагорни Карабах) и на „хора, които се опитват да навредят на отношенията между Азербайджан и Мексико“.

Неколцината мексиканци, насядали по пейките срещу статуята, не знаят много за Азербайджан. Статуята е добре поддържана, приветлива, но честно казано, не познавам този човек, признава 45-годишният куриер Армандо Монрой. Присъствието на тази фигура му се струва странно: „Не е така известен като Ганди“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.