Украйна – избори под знака на корупцията и спорта

Ройтерс

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Като украинка Виктория бързо схванала подтекста в думите на лекар в киевска болница, където 22-годишната жена отишла за спешно медицинско лечение.

Ставало дума за апендицит и тя се нуждаела от операция, казал той. После добавил: „Знаете, ние лекарите и болниците не сме много добре финансово. Сигурен съм, че искате операцията да мине гладко.“

Виктория разбрала намека му – макар и на теория медицинските грижи в държавните болници да са безплатни за украинците, се налагало тя да плати под масата, за да е сигурна, че ще получи необходимото лечение.

Тя платила 100 долара за анестезиолог, за да може да се извърши операцията. „Това се случи през нощта. На следващия ден (лекарят) продължаваше да идва в стаята, за да пита за парите, за които се бяхме споразумели за операцията. Накрая 200 долара смениха притежателя си“, каза тя.

В Украйна корупцията е на всеки ъгъл – тя господства в полицията, съдилищата, клиниките, парламента и коридорите на властта, образованието и социалните грижи, градското планиране и жилищното строителство.

Рушвет от 100 гривни (12 долара) за магистралната полиция ще те отърве от глоба за превишена скорост. Но ще ти излезе десет пъти по-скъпо да осигуриш място на детето си в училището, в което искаш то да учи.

„Дори за да умреш, трябва да си платиш“, каза миналия петък язвително Виталий Кличко, световният шампион по бокс, който се бори да влезе в парламента, на митинг близо до столицата Киев. „Човек трябва да плати рушвет за място в гробищата.“

Платеното от Виктория е почти в дъното на тарифата с подкупи. Размерът им расте до стотици хиляди долари, когато става дума, да кажем, за осигуряването на разрешително за започване на бизнес или за строителство, казват чуждестранни бизнес сдружения.

Борбата с корупцията е „барабан“, който всяка партия бие по време на кампанията преди изборите на 29 октомври, на които се очаква управляващата Партия на регионите да победи разединената опозиция.

Но каквото и да се случи в бившата съветска република в неделя, малцина очакват да се ликвидира този тумор, който удря по личните доходи, убива предприемаческия дух и пречи на жизненоважните чужди инвестиции.

Президентът Виктор Янукович, който иска победа за „Регионите“, за да бетонира лидерството си, многократно заявяваше своя ангажимент за ликвидиране на корупцията по високите етажи.

Неговите съветници я използват като оправдание за хвърлянето в затвора на съперничката му, бившия министър-председател Юлия Тимошенко – най-дейната опозиционна фигура в страната. Тя излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт, а политическите й врагове казват, че събират доказателства за още предполагаеми нейни злоупотреби със служебно положение.

Противниците на Янукович отхвърлят това като лицемерие.

Връзкарството и корупцията се разраснаха изключително много през двете и половина години от мандата му, облагодетелствайки богатите индустриалци, които финансират него и членовете на „фамилията“ – вътрешен кръг от доверени хора, в който влизат двамата му синове, твърдят те.

Практиката да се искат рушвети в замяна на търговски сделки само още повече затруднява европейската интеграция на Украйна, казват опозиционери.

Бившият икономически министър Арсений Яценюк, който председателства Съвета на обединената опозиция заради отсъствието на Юлия Тимошенко, казва, че целият процес на приватизация сега е направен така, че да облагодетелства тези в правителството или близките до него.

„В такъв инвестиционен климат просто не можем да привлечем чужди инвеститори“, каза той в интервю за Ройтерс.

ПОДКУПИ И ИЗНУДВАНИЯ

Подкупите и другите форми на натиск като изнудване на депутати, за да бъдат накарани да сменят политическата си принадлежност, са скритата страна на парламентарния живот в Украйна, което често затруднява създаването на предизборни съюзи, казват вътрешни хора.

Проучването на кандидатите преди изборите е главоболие за стратезите на опозиционните партии.

Блокът на Тимошенко например през 2007 г. наброяваше 156 депутати, а след избирането на Янукович за президент в началото на 2010 г. една трета от тях избягаха в другия лагер.

Някои от тях бяха бизнесмени, които са били изнудвани със заплахи за разследване на данъчните им машинации, каза за Ройтерс парламентарен представител, пожелал анонимност.

Въпреки слабата популярност на управлението на Янукович заради данъчната и пенсионната политика, Партията на регионите, която доминира на изток и на юг, изглежда ще запази мнозинството си в 450-местния парламент.

Срещу нея се изправя съюз от партии, оглавявани от Яценюк и от либералната партия от западен тип УДАР (Украински демократически алианс за реформи), оглавявана от настоящия световен шампион по бокс в тежка категория Анатолий Кличко.

Опозицията иска да отслаби Янукович, който ще се кандидатира за преизбиране през 2015 г.

Оттам казват, че държавното ръководство пречи на демократичния напредък и държи Украйна в положението да бъде „ничия земя“ между Москва, Брюксел и Вашингтон вместо да я придвижи напред към европейска интеграция.

И Яценюк, който е 38-годишен образован човек, носи очила и има опит в управлението, и здравенякът Кличко са големи критици на президентството на Янукович. Те би трябвало да са естествени съюзници.

Но 41-годишният боксьор отказа да влезе в предизборната коалиция на опозицията, събуждайки подозрения у водената от Яценюк опозиция относно лоялността на депутатите му, след като влязат в парламента.

КОРУПЦИОНЕН ИНДЕКС

Мошеничества и изборни измами бяха причината за уличните протести през Оранжевата революция в периода 2004-2005 г., които провалиха първия опит на Янукович да стане президент и отвориха пътя пред Виктор Юшченко на повторното гласуване.

Но новите „оранжеви“ лидери така и не прочистиха системата, преди да бъдат пометени от завръщането на Янукович на изборите през 2010 г., които бяха признати от международните наблюдатели.

Данните от изследванията на международни организации подкрепят мнението, че корупцията само се увеличава при сегашното ръководство.

„Трансперънси интернешънъл“, която наблюдава корпоративната и политическата корупция, понижи позицията на Украйна до 152-ро място от 183 страни в проучване от 2011 г.

Консултантската компания „Ърнст енд Янг“ нареди Украйна сред трите най-корумпирани страни в света наред с Колумбия и Бразилия.

В навечерието на изборите в неделя опозиционните лидери – включително намиращата се в затвора Тимошенко – отправят шумни обвинения, че управляващата партия може да се опита да манипулира вота.

Янукович обаче е по-изолиран от когато и да било в Европа заради аферата „Тимошенко“. Той ще иска да осигури одобрението за изборите на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – особено с оглед на това, че от януари Украйна ще поеме председателството й.

Грузинският президент Михаил Саакашвили е единственият от лидерите на бившите съветски републики, комуто се приписват успехи в ликвидирането на корупцията в неговата страна.

Но каквито и възражения, забележки и критики да отправят към Украйна международните наблюдатели след изборите в неделя, никой не очаква Киев да последва примера на Грузия в прочистването на системата.

„Няма основания да очакваме от Янукович борба срещу корупцията като тази, която видяхме от Саакашвили“, каза Володимир Фесенко от центъра за политически анализи „Пента“.

Още по темата: Две спортни звезди на Украйна ще участват в битката на парламентарните избори

Аня Цуканова, Франс прес

Двете най-известни в чужбина звезди на украинския спорт – боксьорът Виталий Кличко и футболистът Андрий Шевченко, ще участват в битката на парламентарните избори в Украйна в неделя с амбицията да променят политиката на бившата съветска република.

Световен шампион тежка категория на професионалния Световен боксов съвет (WBC) и противник на режима, 41-годишният Виталий Кличко направи сензация в разгара на кампанията, когато партията му УДАР (Украински демократически алианс за реформи) се нареди втора в сондажите, тъй като 16-17 процента от анкетираните изразиха намерение да гласуват за нея, изпреварвайки основния опозиционен съюз.

„Искаме да живеем в демократична държава, където законите се спазват“, заяви наскоро високият над два метра гигант, критикувайки екипа на президента Виктор Янукович, чиято партия води в допитванията за предстоящите избори.

Общински съветник в Киев от 2006 г., след като на два пъти се домогва безуспешно до кметството, Кличко има големи надежди да влезе в парламента, където обещава да се бори безмилостно с вездесъщата в Украйна корупция.

За настоящите управляващи „законите не съществуват, целта им е да се обогатяват, да получават подкупи и да си поделят държавните средства“, заяви критично боксьорът. Кличко отхвърля оправените от критиците му обвинения, че тайно работи с украинското президентство, и обещава да се обедини с опозиционния съюз, формиран от партията на бившия премиер – намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, за да вдъхне нов живот на политиката.

Засега обаче различните опозиционни елементи не успяват да се споразумеят да съгласуват действията си по отношение на кандидатите за властта, което буди скептицизъм у експертите за евентуално сътрудничество на опозиционните сили в парламента. Процъфтяваща страна без олигарси

След като се отказа от спорта, уникалният 36-годишен футболист Андрий Шевченко, отбелязал близо 300 гола през 18-годишната си кариера в престижни клубове като „Динамо Киев“, италианския „Милан“ и британския „Челси“, на свой ред се ангажира с опозиционната партия „Напред, Украйна“.

Изявлението му през юли, че се присъединява към тази формация, предизвика лавина от критики в Украйна, където мнозина го обвиниха, че се е продал, тъй като медиите допускат, че „Напред, Украйна“ е проводник на властта с мисия да отнеме гласове от избирателите, подкрепящи Тимошенко.

Носителят на Златна топка за 2004 г. защити спорното си решение. „Направил съм много за страната си като футболист и решението ми да вляза в политиката бе взето за доброто на Украйна“, заяви той пред АФП през септември.

„Приключих спортната си кариера и се върнах да живея и работя в Украйна. Аз обаче искам да живея в благоденстваща страна, а не в такава, която принадлежи на стотина олигарси и хиляда чиновници, които приемат изгодни за самите тях закони“, заяви Шевченко на среща с избиратели миналия уикенд в Киев.

Въпреки широко отразената от медиите и скъпа кампания обаче за неговата партия изразяват намерение да гласуват само 2-3 процента от украинците, което е под 5-процентния праг за влизане в парламента.

Само че и Шевченко като Кличко се надява да се превърне в изненадата на изборите и последва примера на бившия си съотборник в „Милан“, грузинеца Каха Каладзе, който спечели депутатско място на парламентарните избори на 1 октомври в Грузия и в последствие бе назначен за енергиен министър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.