Хилъри Клинтън, Катрин Аштън: Какво ни тревожи в Украйна

Катрин Аштън и Хилъри Клинтън. Снимка: от тв екрана

Общ анализ на еврокомисаря по външните работи и политиката на сигурност на ЕС Катрин Аштън и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън преди парламентарните избори в Украйна тази неделя.

Изминаха 21 години, откакто Украйна получи независимостта си от Съветския съюз. За този период украинците постигнаха значителен напредък в реформирането и модернизирането на страната си. Украйна се утвърди и на световната политическа сцена като важен партньор по редица належащи глобални и регионални проблеми, от неразпространението на ядрените оръжия до продоволствената сигурност и уреждането на продължителни конфликти.

В момента Украйна се намира на важен кръстопът. Много от съседите й в Централна и Източна Европа показаха пред света какво може да се постигне в демократизацията и икономическото развитие. Украйна разполага с капацитета да постигне същото.

Сега правителството на Украйна трябва да предприеме важни стъпки, за да разгърне пълния потенциал на страната. Това е особено вярно, когато става дума за укрепването на демократичните институции, за да се гарантира спазването на основните свободи. Парламентарните избори в Украйна в края на този месец ще са важен показател за състоянието на тези институции. В момента са налице някои тревожни тенденции, както потвърди последният междинен доклад на наблюдателната мисия от Бюрото за демократичните институции и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Разтревожени сме от съобщенията за използване на административни ресурси в подкрепа на кандидати от управляващата партия и за затрудненията, пред които са изправени някои медии. Освен това буди безпокойство продължаващата практиката на Централната избирателна комисия да свиква закрити срещи преди официалните заседания, както и липсата на представителство на някои политически партии в областни и районни избирателни комисии. Раздаването на материални и финансови поощрения на избиратели е друг проблем, който трябва да бъде разследван и прекратен.

Съжаляваме, че осъждането на опозиционни лидери на съдебни дела, които не отговарят на международните стандарти, ги възпрепятстват да се кандидатират на парламентарни избори. Украинското правителство трябва да се занимае с тези селективни съдебни производства, включително с делото срещу бившата министър-председателка Юлия Тимошенко и други бивши вископоставени длъжностни лица.

САЩ и Европейският съюз дават своя принос за свободни и честни избори, като подкрепят международните наблюдатели и подпомагат обучението на служителите, ангажирани с изборите, насърчават информирането на гласоподавателите и защитават техните права и правата на кандидатите. Но тези избори не се произвеждат в Америка или в Евросъюза, а в Украйна. Сега е моментът, в който лидерите на Украйна трябва да дадат на гражданите си онова, което те очакват от тях.

А те очакват от своя президент Виктор Янукович и неговото правителство да отговорят на тези тревоги, и по-специално да гарантират, че ще се спазва правото на политическо участие, и да осигурят справедлив достъп до медиите за всички кандидати. Сигурни сме, че това е възможно, защото украинците са го правили преди. Преди малко повече от две години те избраха нов президент на избори, считани от мнозина наблюдатели за най-свободните и най-демократичните в историята на страната. С тях украинците поставиха свои собствени високи стандарти, които трябва да бъдат достигнати отново на предстоящите избори този месец.

Не сме забравили също необходимостта от по-широк дневен ред от реформи в Украйна. И макар да е налице известен напредък, се надяваме, че изборите ще доведат до енергични и ефективни усилия от страна на украинските лидери за напредък на ключови реформи, между които са инвестиционният климат и енергийният сектор. Залогът за бъдещето на Украйна тук е голям.

Европейският съюз и Украйна приключиха преговорите по амбициозно Споразумение за асоцииране, което ще допринесе за политическа и икономическа интеграция на страната с Евросъюза, включително чрез установяването на обширна зона за свободна търговия. Тя ще даде на украинските предприятия по-голям достъп до 500-те милиона потребители в Европейския съюз и ще тласне напред Украйна по пътя към модерна европейска демокрация.

Но Евросъюзът ще бъде в състояние да изпълни толкова амбициозна програма само ако се зачитат демократичните права на украинския народ, включително свободата на словото, на политическо участие, сдружаване и свободата на медиите, ако се утвърди върховенството на закона и се постигне напредък в цялостния реформаторски дневен ред.
В наш общ интерес е да видим една независима, просперираща и необратимо демократична Украйна, асоциирана с Европейския съюз.

Ние искаме да следваме по-задълбочени взаимноизгодни партньорства с Украйна и ще продължим да работим за деня, когато Украйна ще осъществи напълно своя потенциал и ще заеме мястото си сред модерните демократични страни в Европа.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.