Форбс: Банки заплашват “най-успешния имитатор на Уикилийкс”

Българските разследващи журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов създадоха един от малкото сайтове в света, който успешно възпроизвежда модела на Уикилийкс за публикуване на анонимно изтекли документи с бомбастично съдържание. Но, сега проектът им може да се сблъска със съдба подобна на тази на Уикилийкс : смазващи атаки от страна на финансовите институции в страната, поставени в неудобно положение от техни публикации.

По-рано този месец, новинарският сайт на Чобанов и Йорданов Bivol.bg, който публикува документи от сайта BalkanLeaks, който пък е тяхната реплика на Уикилийкс, е получил писмо от централната банка на България със заплахи за налагане на глоба. Тези заплахи са породени от публикуване на „невярна информация и обстоятелства”, подкопаващи „репутацията и доверието към четири български банки,” които са подали жалба до правителството – нарушението се наказва с глоба до 150 000 български лева.

И каква е тази нарушаваща закона информация според банките? Грама на Държавния департамент на САЩ, получена от Уикилийкс и публикувана от двамата български журналисти, в която се описват предполагаеми пране на пари и корупционни практики на българския финансов сектор. Изтеклият доклад от 2006 г. представя в подробности твърденията на посланика на САЩ Джон Байърли, че осем банки в страната са „гнили ябълки” заради участие в пране на пари, често в полза на мафията, както и в отпускане на фалшиви заеми на свързани с нея фирми, които никога не са били възстановени.

„Банковите и финансовите власти знаят за тези печално известни банки и твърдят, че работят сериозно в подготовката на законодателство и правилници, които ще приравнят банковите практики в страната със западните норми… Въпреки това, обаче, изглежда, че няколко банки успешно избягват щателни разследвания”, пише Байърли във въпросния доклад, преди да се впусне в подробно описание на предполагаемите мафиотски връзки и престъпни практики на всяка една от тези банки.

Между изброените от посланика осем банки са Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк, и Централна кооперативна банка, и всички те участват в жалбата срещу Бивол. От Бивол казват, че са дали на банките право на отговор преди да публикуват въпросната грама, но не са получили коментар от нито една посочените четири.

Потенциалното наказание от 100 000 щатски долара за публикуването на тази грама според журналистите от Бивол и основателя на BalkanLeaks Атанас Чобанов, е много, много по-голямо от всичките активи на тази мъничка медия. „Това е огромна сума”, казва Чобанов. „Това ще ни съсипе”.

Чобанов твърди, че ходът на банките да санкционират него и партньора му Йорданов е всъщност политическа репресия заради разкриване на доказателства за корупцията на тези финансови институции. „Ако има каквото и да е наказателно дело, властите трябва да разследват престъпното пране на пари. Вместо това ние сме разследвани за публикуването на тази грама”, казва Чобанов. „Ясно е, че това разследване се дължи точно на връзките между корупцията и организираната престъпност и банките, които прикриват тези дейности.”

В крайна сметка, Bivol и BalkanLeak са успели да си създадат могъщи врагове в България. Използвайки същите инструменти за анонимност като Уикилийкс, групата е получила изтекли документи, които разкриват подкупи в съдебната система, личности, които са бивши членове на свързаната със Съветския съюз тайна полиция и изнудвания между български прокурори.

След публикуване на грама на Държавния департамент за българската организирана престъпност, получена от групата миналото лято от бившия сътрудник на Уикилийкс Израел Шамир, който впоследствие се оказа мошеник, Бивол започва партньорство с Уикилийкс, за да публикува останалата част от грамите свързани с България. Една от тях обвинява българския министър-председател Бойко Борисов в тесни връзки с мафията, твърдение, което той енергично отхвърля като „жълта журналистика” в интервю за български телевизионен канал. (За да придобиете пълна представа за всички подробности около Bivol, BalkanLeaks и WikiLeaks, прочетете книгата ми „Тази машина убива тайни” или серията откъси от нея в Slate.)

Опитах се да се свържа с всяка една от четирите банки, които са подали жалба срещу българските журналисти, но имаше реакция само от страна на Първа инвестиционна банка. От там ми отговориха, че са подали жалбата „с единствената цел да защитим нашата репутация чрез прекратяване на практиката на съобщаване на невярна информация по отношение на нашите институции, като сме действали въз основа на съвета на външен правен консултант„ и ме насочиха към съответния раздел от банковите регулации в България.

“Репортери без граници” планира да пусне изявление в сряда, за да изрази подкрепата на организацията за Бивол. В телефонно интервю с изпълнителния директор на организацията Оливие Базил той ми каза, че ако банките всъщност искат да коригират невярна информация публикувана от Бивол, те биха използвали традиционното законодателство срещу клевета, а не „тактиката на силната ръка” на централната банка.

Базил отбеляза, че Бивол просто са публикували твърдения от официален източник. „Това е задължение на медиите – да разследват начина, по който обществото и финансовата система функционират”, казва той. „Когато има източници на информация, които повдигат въпроси от обществен интерес, медиите са задължени да ги публикуват.”

Разбира се, двамата българи не са първите, които се сблъскват с подобна ответна атака заради изтеклите грами на Държавния департамент. Уикилийкс бяха подложени на финансова блокада, координирана от Visa, Mastercard, Paypal, Bank of America и Western Union, което ги лиши от по-голямата част от дарителските им източници за повече от година. Напоследък толкова закъсаха за пари, че създадоха paywall около съдържанието на сайта, което е блокирано, ако потребителят не направи дарение. Този ход разгневи някои от най-непоколебимите им поддръжници.

Чобанов и Йорданов твърдят, че планират да се борят срещу всички обвинения на централната банка на България и набират средства за правна защита чрез дарения на сайта им. Чобанов ми каза, че медията им в момента има всичко на всичко спестявания от по-малко от 2 000 щатски долара.

Той обаче смята, че привличането на по-голямо внимание към твърденията за корупционни практики на банките ще допринесе повече за изплуването на разследващия му новинарски сайт, отколкото мълчанието. Чобанов все още се надява да „обърне светлината на прожекторите” на правоприлагащите органи от сайта към самите банки. „Ние няма да се скрием, а ще правим разкрития и ще говорим на висок глас”, казва Чобанов. „Ние сме в положението на „или публикувай или умри”.

От сайта Биволъ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.