Борисов и Цветанов надминаха милиционерския идеал на Тодор Живков

Възхваляващите благодарности и почести за първите партийни и държавни ръководители – премиерът и вицепремиерът – на конференция на ГЕРБ удивително напомниха конгресите и пленумите на БКП отпреди 1989 г. (виж тук).

Същевременно все по-нарастващият произвол на полицията също припомня времето на комунизма.

Тогава другарят Тодор Живков роди една крилата фраза, изказана по време на някакво честване на МВР: „Народната милиция принадлежи на народа, народът принадлежи на народната милиция”.

Тази съкровена мисъл, издържана в стилистиката на обратите, характерни за езика на комунистическата номенклатура, има достойно продължение в наши дни, в условията на демокрация.

Идеалът на Живков е надскочен от Борисов и Цветанов. Днес народът принадлежи изцяло на народната милиция, наречена вече полиция, а тя от своя страна не принадлежи на народа, а на същите тези Борисов и Цветанов.

Днешната милиция демонстрира все по-пълен произвол в действията си, поощрявана от двамата първи партийни и държавни ръководители.

Говорителка на полицията във Варна се отнесе просташки пред камерите на телевизията към гражданин, дръзнал да заснеме заспали полицаи в колата си. Тя е активистка на ГЕРБ, премиерът Борисов е кръстник на детето й. Но след скандала поиска тя да бъде уволнена.

Вицепремиерът Цветанов обаче реши първо да се направи проверка. Какво да проверяват? Дали е казала такова нещо? Тя цяла България я чу, ама Цветанов ще проверява. И я уволни след проверката, с уговорки, защото тя имала дете до 6 години (същото, чийто кръстник е премиерът).

Преди 2 години имаше друг милиционерски случай в Кърджали. Ченгета пребиха две жени при акция в дома на заподозрян, за който се оказа, че нищо не е извършил. Тогава Борисов, в ролята на добрия защитник на гражданите, пак поиска наказания, а Цветанов не ги допусна и оправда ченгетата биячи.

Пак Цветанов оневини полицаите от Благоевград, които убиха човек при арест, още преди съдът да се произнесе по делото. И сега един от оневинените неотдавна преби ученичка на улица в същия град.

Милиционерите-полицаи са поощрени да бият и дори да убиват.

Така върви милиционерската държава България под мъдрото ръководство на партията и правителството и на двамата първи ръководители.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.