От Манхатън, в сърцето на урагана (+фотогалерия)

Посред потопа „Старбъкс” предлага доставка на кафе по домовете

В окото на бурята – нощта на понеделник срещу вторник (29-30 октомври 2012 г.) в Манхатън, 14-а улица. Снимка: от екрана, от репортаж на тв-репортера на Си Ен Ен Андерсън Купър

Някой от нещата, идващи с урагана Санди, се случват за първи път за мен, а и за Ню Йорк.
Тишината, нещо толкова странно за град който живее в един постоянен шумов фон, тишината, идваща със спирането на работа почти навсякъде, със спирането на градският транспорт, на метрото и автобусите, на влаковете до Лонг Айлънд, до Кънектикът и до Джърси и затварянето на мостове и тунели от вчера, 7 pm – тази тишина е странна и стряскаща.
На практика оставиха действащ само Линкълн тунел с възможност и той да бъде затворен днес по късно през ноща (б. р. – вечерта беше затворен и той).
В момента гледките по телевизията от течащата вода право в Батери тунел, са драматични.
На практика няма самолетни полети от неделя не само от трите летища на Ню Йорк, но и от Филаделфия, Вашингтон, Бостън и Провидънс.
Шумът на реката – аз съм близо до Хъдзън – е като зловещо бучене. Отидохме към 1 на обяд максимално близо. Имаше огромни вълни в реката, нещо невиждано.
Странен е безумният вой на вятъра когато приижда на пориви. Внезапно скоростта му скача от 30 на 90-100 км в час. Имаш чувството, че вие в стените на къщата, че прозорците ще изхвръкнат (б. р. – в Ню Йорк има съборени фасади от вятъра).
Миризмите на разлян петрол, електричество и прегорял кабел…

Манхатън бридж в първите часове на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТА

Манхатън бридж в първите часове на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТАСчупеният от вятъра строителен кран на 57-а улица в Манхатън в първите часове при наближаването на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТАВ окото на бурята - нощта на понеделник срещу вторник (29-30 октомври 2012 г.) в Манхатън, 14-а улица. Снимка: от екрана, от репортаж на тв-репортера на Си Ен Ен Андерсън КупърМанхатън, край Батери парк, през нощта на понеделник срещу вторник, в сърцето на урагана Санди. Снимка: от екранаВода залива основите на строежа на Граунд Зиро, площадката, където беше събореният при атентата Световен търговски център. Снимка: ЕПА/АП/БТАНаводнена улица в Оушън сити, Мериленд. Снимка: ЕПА/АП/БТАСъборена от вятъра фасада на сграда на 14-а улица и 8-о авеню в Манхатън, Ню Йорк. Снимка: ЕПА/АП/БТАДаунтаун на Манхатън в понеделник, 29 октомври 2012 г.  вечерта, в първите часове на връхлитащия ураган Санди. Снимка: от екрана Улица в Ню Джърси, в съседство с Ню Йорк, часове преди да връхлети урагана. Снимка: ЕПА/БТАВ окото на бурята - нощта на понеделник срещу вторник (29-30 октомври 2012 г.) на Саут стрийт Сийпорт, Ню Йорк. Снимка: от екрана, от репортаж на тв-репортера на Си Ен Ен Андерсън КупърРека Хъдсън е наводнила Ню Джърси, на отсрещния бряг срещу Манхатън, Ню Йорк,  часове преди връхлитането на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТАУлица в Бруклин в първите часове след връхлитането на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТАНаводена улица в Атлантик сити в първите часове след нахлуването на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТАПаркинг в Манхатън, в първите часове на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТА

Гледката по телевизията на люлеещият се скършен на две кран на 90-етажната, още строяща се жилищна сграда, на 57-а улица, който предизвика евакуирането на живущите във всички сгради на повече от 300 метра от крана. Казаха, че в моментите без пориви на вятъра, звукът от висящото му прекършено рамо е смразяващ.
Ток няма в по голямата част от Даунтаун и чак до Трайбека и Челси.

На няколко места в града и в Джърси изгърмяха трансформатори – изключително потресаваща гледка, вече я има на тубата.
Навлезе вода в основите на новия Световен Търговски център и покри изцяло Батери Парк.
Река тече по магистралата ФДР.

Водата от устията на двете реки – Ийст и Хъдзън е примесена със солена вода от океана и това създава допълнителни проблеми. Особено в метрото. Ниските спирки от Сауф Фери до Чеймбърс са наводнени. Изтеглиха метро вагоните на север за да ги предпазят.

Ремонтите на електрификацията ще оставят повече от 2 милиона души без ток за повече от 10 дни.
Организацията на града – от кметството до полицията, пожарната, ФЕМА и доброволците е много добра. И въпреки това на забранените места освен журналистически екипи има маса любопитни и безхаберни хора въоръжени с телефони и фотоапарати. Намери се и луд яхнал джета си в бучашия залив.

Обажданията на 911 по време на най-силните пориви на вятъра и вълнение на водата, били достигнали 10 милиона за половин час. Помолиха да се звъни, само ако животът на някой е в пряка опасност.

Следват още 6 часа в съшия вятър и с още проблеми, преди Санди, между другото с температури около 15-18 градуса, да ни отмине, температурите рязко да паднат и да завали здраво. Някъде и сняг.

Съобщиха, че във Вирджиния вече има около метър сняг. И чак тогава, след като излязат наяве и щетите във всички райони, града ще се върне към нормалния си ритъм. Щетите, не знам, сигурно ще се пресмятат в стотици милиарди.

Иначе ние си купихме както всички тук вода, батерии за фенерчета, свещи и храна и се прибрахме. Но търговският и предприемачески дух на тази страна и на този град са впечатляващи. Дори и в тази ситуация, „Старбъкс” предложи доставки по домовете – на кафе!

Писмо от Ню Йорк
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.