ЕС за Турция, Турция за ЕС

В течение на много години един от дискуционните въпроси е какво ще донесе членството на Турция в Европейския съюз. Този въпрос се обсъжда от две гледни точки. Едните казват: „Каквото и да правим, нас няма да ни приемат в ЕС, защото ние сме мюсюлмани“. Другите разсъждават: „Ние нека да изпълним условията за членство, а те ако не ни приемат, да не ни приемат“.

Докато продължават споровете, е необходимо да се осъзнае, че Европа не представлява монолитен, единен организъм и единно мислене. Наред с противниците на присъединяване на Турция към ЕС съществуват и такива , които казват: „Нека Турция бъде член на ЕС, това е богатство за Европа“. В тази връзка дискусията трябва да се води в светлината на констатацията „има две Европи“.

Несъмнено нашето „приключение“, свързано с членството в ЕС, има дълга история. Ако не бе държавният преврат на 12 септември 1980г. , може би и ние щяхме да достигнем такива икономически и социални възможности, които имат страните-членки на ЕС. Както на всяка позитивна стъпка, и на тази стъпка попречи превратът.

Макар през последните години работата по пътя на присъединяване към ЕС да е пренебрегната, през деветдесетте години в тази посока бяха предприети сериозни стъпки. Тогава имаше такива, които казваха: „Ако станем членове на ЕС, ще загубим религията си“. В дискусията победиха тези, които казваха „Ние ще влезем в ЕС с нашия езан призив за молитва , с нашите минарета“. Действително така и стана. Въпреки че Турция не можа да стане член на ЕС, благодарение на живеещите в страните от ЕС мюсюлмани емигранти, както нашият езан, така и минаретата отдавна са влезли в ЕС.

С голяма популярност днес отново се ползва коалицията на привържениците на следната гледна точка: „Нас няма да ни приемат в ЕС, да се откажем от тази цел“. Но тази цел ще донесе полза не само на Турция, но и на живеещите в Европа мюсюлмани.

Социоложката проф. Нилюфер Гьоле, отговаряйки на въпрос на тази тема, заяви следното: „Ние не трябва да се отказваме от мюсюлманската идентичност. От тази гледна точка последните 20 години на Турция са добър пример. Това че мюсюлманите се явяват част от обществена сфера, е свързано не с идентичността, а с ежедневния живот, взаимното проникновение, смесването. Тъй като Европа провежда политика на идентичността, тя търпи неуспех с исляма и с мюсюлманите. Но демократите-секуларисти в Турция приеха „танца“ с мюсюлманите. Разрушихме стените между нас, ние се съгласихме да разговаряме заедно, да мислим, да действаме, да живеем. Европа отлага този „танц“.

В този смисъл ние виждаме колко важно е членството на Турция в ЕС. (Въпрос – Защо?) Защото задълбочаването на отношенията на Турция с ЕС предотвратява изолацията от обществото на мюсюлманите, живеещи в Европа. Когато ЕС изгражда отношения с Турция, в същото време той изгражда отношения и с живеещите вътре в него мюсюлмани. Макар днес връзките да загубиха в известна степен своята интензивност, както Турция е важна за ЕС, така и ЕС е важен за Турция.“ (Интервюиращ: Мурат Аксой, в.“Йени Шафак“, 21 октомври 2012 г.)

Както се предполага, това дали Турция ще влезе в ЕС или не, е въпрос, който засяга не само живеещите в Турция. Той засяга цяла Европа и може би мюсюлманите, живеещи в други страни по света. Особено мюсюлманите, жители на християнски държави, ще извлекат полза от членство на Турция в ЕС. В такъв случай , ядосвайки се на „бълхите“, не трябва да подпалваме „йоргана“.

Професор Нилюфер Гьоле, коментирайки филмите „провокации“, подготвяни с цел разпространяване на „страха от исляма“, както и реакциите срещу тях, отбеляза следното: „Формата и жестокостта на подобни реакции, наблюдавани в арабския свят, носи вреда на исляма. Разпространява се мисълта, че прекомерната реактивност нанася вреда на исляма и мюсюлманите.

От друга страна, опирайки се на ислямските традиции, се демонстрира позиция, изчистена от насилие, от прекомерна реактивност. (Въпрос – Какво предлагате?) Понякога е необходимо да можете да мълчите, да можете да търпите, да можете да не отдавате значение, защото всъщност целта на подобни действия е да ви привлече в своето поле, да ви подчини на набелязаната програма. Основният успех се състои в това да не се попада в подобен капан.“

Значи присъединяването към ЕС не се заключава само в това да станеш „член на ЕС“. И разбира се, трябва да не се падне в капаните, заложени с цел разпространяване на „страх от исляма“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.