Китай – страната на богатите комунисти

Улица в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Средните доходи в Китай все още са скромни след 30 години бърз икономически растеж, но властимащите натрупаха богатства. През 1992 г. покойният бивш китайски държавен ръководител и баща на „социализма с китайска специфика“ Дън Сяопин каза: „Нека част от населението да забогатее първо!“

Той не възложи изрично тази водеща роля на Китайската комунистическа партия (ККП), но партията, която продължава да настоява, че има монопол върху властта и авангардна роля в китайската политика и общество, взе тези указания присърце.

Реформите на Дън – икономическа либерализация в съчетание с неотслабваща хватка на ККП върху китайската политика, право, държавна машина, апарат за сигурност, голяма част от промишлеността и търговията и цялата земя – дадоха начален тласък на 30 години бърз икономически растеж. В резултат средният доход на глава от населението в страната се повиши до все още скромните 2425 долара през 2010 година. Реформите освен това спомогнаха за натрупването на огромни богатства от партийни лидери и техните семейства през същия период.

Китай е на път да смени ръководството си. Борбата за лидерските постове изложи на показ натрупаното семейно богатство на Бо Силай – изпадналия в немилост бивш партиен секретар на мегаполиса Чунцин. Бо трябва да отговаря сега по дълъг списък от обвинения, включително и в корупция. Само че заради смазващите доказателства за дълбоки връзки между политическата власт и парите в Китай е трудно да се избегне заключението, че неговото поведение в това отношение най-малкото не е изключение.

Самата партия повтори нееднократно, че корупцията е една от най-големите заплахи за управлението й. Китайските власти обаче продължават да гледат с лошо око на разкрития на подробности за безпрецедентното богатство, на което се радват семействата на лидерите на ККП. Китайските медии, които изваждат на показ това,
ги грози сериозното обвинение, че заплашват „социалната стабилност“.

Чуждестранните средства за масова информация просто са блокирани, както стана с вестник „Ню Йорк таймс“ в петък, след като писа за богатството на семейството на китайския премиер Вън Цзябао, чиито активи възлизат според американския вестник на 2,7 милиарда долара. Сайтът на американската агенция за бизнес новини Блумбърг също бе блокиран за материал от юни за семейното богатство на Си Цзинпин – най-вероятния нов президент на Китай през ноември, което възлиза на сравнително скромните 136 милиона долара. Си веднъж посъветва своите колеги от ККП да „обуздаят (своите) съпруги, деца, роднини, приятели и персонал“ и ги прикани да „обещаят да не използват властта за лична облага“.

Имиджът на китайския премиер на благ и любящ лидер – той е популярен в страната с използвания макар понякога и саркастично прякор Дядо Вън – бе излъскан през годините с редовно появяване по телевизията в моменти на национални травми. Той успокояваше пострадалите при земетресения и се извиняваше за железопътни аварии. Вън направи и изявления в подкрепа на политическите реформи, въпреки че под неговото ръководство не бе постигнат напредък.

Семейството на китайския премиер все още не е замесено в нито един от скандалите с биещо на очи богатство и луксозен начин на живот, които редовно подхранват негодуванието на по-малко заможното мнозинство. Механизмите, по които съпругата и сина на Вън са натрупали своите прекалено големи активи, обаче редовно са обсъждани на масата в заведения в Пекин, а в Хонконг на китайски се публикуват истории за богатствата на неговото семейство. Фактът, че съпругата на Вън, неговият син и дори 90-годишната му майка са забогатели забележително бързо, не представлява кой знае каква изненада в Китай.

Симбиозата между политиката и парите обхваща и парламента – Общокитайското събрание на народните представители – който, както показва годишната класация на сп. „Хурун“ на богатите в страната, сега е клуб на милионери: богатството на най-заможните 70 депутати възлиза общо на 85 милиарда долара. За сравнение състоянието на 660-те най-висши представители на властите в САЩ, включително и президента, взети заедно се равнява, както се говори, само на 7,5 милиарда долара.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.