Да цензурираш германския посланик – медиите на Пеевски като фарс

Случи се нещо безпрецедентно за българските медии – германският посланик разпространи в сайта на посолството писмото си до в. „Монитор” (виж тук), в което обяснява, че вестникът е цензурирал взетото от него интервю.

Журналистите по вестниците толкова са свикнали, с волята на издателите за какво може и за какво не може да се пише, че без свян са пернали критичните думи на посланика за ситуацията с медиите в България.

При това журналист от „Монитор” го пита за това. И посланикът въобще не засяга в отговора си конкретни медии. И казва нещо с половин уста. Но и това е достатъчно за журналистите на Пеевски да цензурират посланика.

От писмото става ясно, че текстът е бил уточнен предварително, както си му е реда с хора от ранга на посланика (виж тук целия текст на писмото). След това обаче е изчезнала част от него.

В нея се казва, пояснява посланикът, че „концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно, какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците.”

И както е казал посланикът, точно така е станало – журналистите са го цензурирали за угода на издателите Пеевски и Кръстева.

Работата е там, че журналистите у нас вече се самоцензурират без свян и обслужват издателите без принуда. Сами се хвърлят на килимчето.

Журналистиката у нас се превърна в пародия. И не са само вестниците на Пеевски и майка му Ирена Кръстева. И не са само вестници.

Пародийна телевизия е ТВ7, например. Тя е нещо като фарс със своите водещи Люба Кулезич, Николай Бареков и Емил Кошлуков. Такава противна пропаганда и обслужване на властта очевидно се харесва на собствениците, зад които без съмнение стои Корпоративна търговска банка, с държавните пари в нея. Харесва се и на управляващите, естествено.

Въпросът е – до къде ще стигнат така и медиите, и журналистите?

Малко срам нямат ли?

Да си безгръбначен журналист сигурно е удобно в някои отношения, но е позорно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.