Предизборен съспенс в САЩ и Китай

Франс прес

Двете най-големи световни сили САЩ и Китай ще изберат свои лидери в началото на ноември – съвпадение във времето, което изважда наяве огромната пропаст, която дели съспенса в американския демократичен избирателен процес от обвитата в непрозрачност промяна на комунистическия връх в Китай.

САЩ живеят в ритъма на дебати, следени на живо от десетки милиони телевизионни зрители, на истински взрив от туитове, понякога осмиващи кандидатите, на гръмки политически митинги. С един основен въпрос – Мит Ромни или Барак Обама ще е следващият президент?

От другата страна на Тихия океан, където внушителният конгрес на китайските комунисти, свикван на пет години, започва на 8 ноември, делегатите на който по-често са посочвани, а не избрани, битките се водят зад кулисите, големците разпределят помежду си ключовите постове и може да се чуе летенето на мухите по време на политическите заседания. И е почти сигурно: вицепрезидентът Си Цзинпин ще се издигне с едно стъпало в йерархията, за да оглави единствената китайска партия и следователно целия Китай.

Западното демократично оживление срещу сковаността на социализма по китайски. Електорален съспенс срещу промяна зад здраво заключени врати. Но накрая налице ще са двама върховни лидери, всеки начело на ядрена сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. И две икономики, първите на планетата, които ще продължат да търгуват, нищо че господата Обама и Ромни се надпреварват да обещават твърдост към Китай.

Китайски студенти от различен произход от университетско градче в Пекин казаха пред АФП, че следят с интерес американската надпревара, която е толкова по-динамична отколкото в страната им. Но без искрената завист противно на някои клишета, пуснали здраво корени на Запад, че китайците чувствали спешна необходимост да избират лидерите си.

„Механичното копиране на американската демокрация би предизвикало много проблеми в Китай, дори и ако трябва да минем през този етап, за да постигнем напредък“, казва 24-годишният Чжън Кайлун. Този студент по философия не крие възхищението си от ораторския талант на Барак Обама.

По време на втория президентски дебат в университета Хофстра в Лонг Айлънд кандидатите имаха правото да се движат по малка сцена пред аудитория, която им задаваше въпроси. Малко след това по време на гала вечеря в Ню Йорк Мит Ромни и Барак Обама развеселиха публиката с иронични и самоиронични подмятания. Нещо немислимо в Китай, където лидерите сякаш са застинали в тържествена поза, предназначена да илюстрира значимостта на тяхната длъжност.

„Обама умее да се държи пред публиката, той има неустоимо излъчване“, казва Ту Цзунчъ, студент по международни отношения. Но Ту също смята, че американската избирателна система е неприложима към настоящия момент в Китай.

„Изборите в САЩ дават възможност на всеки да участва в тях и това е нещо положително. Но това излиза и много скъпо. На теория изборите в Китай няма да струват нищо“, казва Ту.

Чжан Шо, студент по механотехника в Ухан, в Централен Китай, следи също отблизо новините, свързани с американските избори по телевизията и в интернет. „Бих казал, че американската избирателна система не е най-лошата в света, но й нашата като цяло отговаря на националната ни специфика“, коментира той. „Може би след 30-50 години ние ще достигнем демократичното ниво на САЩ. Това е процес на еволюция“, казва той.

Тези китайски студенти са изразители на доминиращото мнение в Китай.

„Дори най-свободомислещите китайски интелектуалци не смятат, че демократизирането на Китай ще е възможно без преходен период, който да бъде повече или по-малко дълъг и по време на който ще се извърши трансформацията на народа в гражданско общество“, подчерта неотдавна в анализ френският социолог
Жан-Луи Рока.

Що се отнася до Китайската комунистическа партия, нейният приоритет е да поддържа стабилни отношенията с Вашингтон, за да продължи безпроблемно развитието на китайската икономика. Пекин беше на точно същата позиция и преди четири години, когато Барак Обама се изправи срещу Джон Маккейн.

„Запазването на стабилните и здрави връзки между Пекин и Вашингтон служи на фундаменталните интереси на двете страни“, заяви миналата седмица Хун Лей, говорител на китайското министерство на външните работи.

Вече на няколко пъти Пекин предупреди, че Китай не трябва да бъде превръщан в изкупителна жертва, нито пък да бъде нарочван за виновник за американските икономически трудности.

„Независимо от това дали следващият американски президент е демократ или републиканец и независимо дали го иска или не, той ще бъде принуден да смекчи войнствената реторика към Китай, възприета по време на цялата предизборна кампания“, подчерта неотдавна китайската официална новинарска агенция Синхуа.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.