Скопие – празни думи за европейско бъдеще

Заедно с местните избори лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Бранко Цървенковски на митинг в неделя поиска предсрочни парламентарни избори, но и референдум за името. От площад „Македония“ лидерът на СДСМ призова народа да избере в каква Македония иска да живее.

Ако на 10 декември Македония получи дата за начало на преговори с ЕС, Цървенковски смята, че властта вече се е договорила за името и поиска от премиера да спази обещанието си и за това на референдум да получи и мнението на гражданите.

За да се придвижат работите в тази държава в правилна посока е необходима промяна на общия курс на държавата. А за него се решава на парламентарни избори. Затова нека през март да бъдат и местните, и парламентарните избори. И нека се знае вече по кой път ще тръгнем. Нека окончателно народът да реши какво иска. Настояваме за парламентарни избори през март, заяви Цървенковски.

СДСМ и партиите от опозиционния фронт в неделя завършиха работното лято и представиха част от кандидатите за градоначалници в предстоящите местни избори. Пред членове и симпатизанти партията обеща ревизиране на понятието патриотизъм и чуждестранни кредити за магистрали, болници и училища.

От централата на СДСМ на ул. „Бихачка“ подкрепят идеята на Цървенковски заедно с местните да се произведат предсрочни парламентарни избори. След евентуален неуспех на тях, трети през последните 6 години, те са готови да поемат отговорност и по-тясното ръководство да се оттегли от ръководните позиции в партията.

Ние очакваме, а има достатъчно време, изборното законодателство да бъде променено и не искаме нищо повече от препоръките на ОССЕ и Офиса за демократични институции и човешки права (ОДИХР). СДСМ ще оттегли част от своите искания и ще поиска в парламента да се приемат само препоръките на ОССЕ и ОДИХР за изборното законодателство.

Това е работа, която може да продължи десетина – петнадесет дни, не повече, а поради всичко това смятаме, че имаме достатъчно време за четири и половина месеца преди предполагаемите избори да решим тези въпроси в интерес на гражданите, заяви Андрей Петров, генерален секретар на партията.

ВМРО-ДПМНЕ няма да позволи Република Македония да бъде заложник на политическата кариера на Цървенковски и на неговите политически желания, заявяват от управляващата партия. Вицепремиерът Зоран Ставрески заяви, че местните избори идната година ще бъдат референдум против погрешната политика на Цървенковски и Георгиевски.

Чухме Цървенковски, че поиска парламентарни избори. Това ни припомни за един такъв подобен митинг преди година и половина. Тогава със същия тон, със същата еуфория и с точно същите думи Цървенковски поиска избори. Дадохме му тези избори, а той повторно ги изгуби.

Да припомним, че тогава самият Цървенковски обеща, че ако изгуби изборите, ще си подаде оставката и ще напусне политиката. Не си подаде оставката и излъга. Цървенковски осъзнава, че поражението на местните избори за него наистина ще означава, че трябва да напусне политиката. Затова се опитва с призив за предсрочни парламентарни избори да мотивира собственото си членство, заяви Ставрески.

След официалното съобщение, че Демократичната партия на албанците самостоятелно ще участва в местните избори, от партията на Мендух Тачи засега нямат коментар във връзка с предложението на СДСМ с местните избори през март да има и парламентарни избори.

Източници от Демократичния съюз за интеграция заявиха за „Вечер“, че март не е време за предсрочни парламентарни избори, тъй като, както казват, в държавата сега има и други приоритети. Все пак те подчертават, че ако се насрочат избори, от ДСИ са подготвени за това, независимо че за тях приоритет е изпълнението на правителствената програма и препоръките от ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.