Украйна остана в обятията на Янукович

Ремегиуш Пулторак
в. Наш дженник

Виктор Янукович. Снимка: правда

Първите данни за резултатите от парламентарните избори в Украйна, основани на „екзит пол“, бяха много благоприятни за Партията на регионите, тъй като сочеха победа с 38,8 на сто от гласовете. При последвалите данни този резултат спадна значително, но все пак партията на президента Виктор Янукович може да бъде спокойна за крайния резултат, защото преднината й е голяма. След Партията на регионите се класира опозиционната „Баткившчина“ (Отечество) на бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвора и не можа да се кандидатира в тези избори.

Трета е Комунистическата партия на Украйна, следвана от УДАР на прочутия боксьор Виталий Кличко и националистическата партия „Свобода“. Останалите политически сили, участвали в неделните избори, не успяха да прекрачат петпроцентната бариера и няма да влязат във Върховната рада.

Това класиране се отнася само за партийните листи, според които по пропорционалната система бяха избирани половината от депутатите. Другата половина се избира в едномандатни избирателни райони, като резултатите от тях още не са известни. Но ако се съди по сондажни информации, разпространявани от разни социологически центрове, в едномандатните райони Партията на регионите може да очаква резултат, подобен на този в пропорционалния вот.

По мнението на вицепремиера Борис Колесников в мажоритарния вот Партията на регионите може да постигне още по-добър резултат, като вземе две трети от местата. Ако тези предвиждания се оправдаят, Партията на регионите вероятно ще може да състави сама правителство, защото ще има повече от половината от местата в 450-членната Върховна рада. Но ако това не стане, то със сигурност ще се стигне до образуване на коалиция с традиционните съюзници на Янукович – комунистите.

Те също се възприемат като победители в изборите, защото станаха трета политическа сила в страната и със сигурност ще увеличат броя на депутатите си (досега в парламента имаше 27 комунистически депутати). Коментирайки от затвора изборите, Тимошенко обвини най-големия си политически противник Янукович в опит да установи диктатура в страната. В знак на протест срещу фалшифицирането на изборните резултати бившият премиер започна гладна стачка.

Изборите в Украйна бяха наблюдавани от близо 3500 чуждестранни наблюдатели, вкл. над 600 от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те имаха задачата да повишат достоверността на демократичните избори е да предотвратят случилото се през 2004 г., когато след разкритията за измами в изборите за президент в страната избухна Оранжевата революция. НО и този път опозицията огласи много случаи на нарушения по време на гласуването, вкл. и купуване на гласове и липса на прозрачност в работата на избирателните комисии.

* * *

Изборите в Украйна не отговарят на демократичните стандарти, към които сме привикнали, но Западът навярно ще ги признае. Няма да има друг изход. Мащабът на нарушенията на закона, макар и голям, няма да позволи да се направи еднозначната констатация, че резултатите от гласуването са били фалшифицирани.

Докато очакваме окончателните резултати от едномандатните райони, още днес може да се каже, че Украйна със сигурност не се е приближила до Европа. Въпреки че споразумението за асоцииране с ЕС е договорено, неговото подписване и ратифициране би граничило с чудо при настоящите условия. Затова няма да се случи.

Това обаче не означава, че под продължаващото управление на Янукович нашите източни съседи изцяло ще попаднат в руската орбита. Пребиваването в разкрачено състояние, колкото и парадоксално да е това, може да бъде от полза за управляващата Партия на регионите. Съгласно принципа: действаме като на Изток, но искаме да живеем като на Запад. И запазваме интересите си.

Така че дали в Украйна има запазване на статуквото? Също не е сигурно. По време, когато водачите на Оранжевата революция или са отишли в сянка, или са попаднали в затвора, на политическия ринг се качи боксьорът Виталий Кличко. И веднага стана символ на надеждата. В този смисъл – като отчитаме пропорциите – появата му в бетонираната украинска политика може би малко напомня на влизането на Збигнев Бонек* в закостенелия Полски футболен съюз.

Няма гаранции за успех, но при нарастващото усещане, че кредитът на доверие вече е голям. Наистина голямото име не е гаранция за успех в политиката, в което болезнено се убеди писателят Марио Варгас Льоса, претърпявайки поражение на президентски избори в Перу. Изпращането на Кличко на подиума на победителите засега би било преждевременно.

Защото изборите са важни, но те са само прелюдия към сблъсъка в президентските избори. Кличко би казал, че те са спаринг преди битката в тежка категория.

БТА

*Збигнев Бонек (р. 1956) – прочут полски футболист от близкото минало – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.