Безпрецедентно – полицията иска от лекари списъци с лекуващи се наркомани

Писмото на СДВР, което изисква да се изпратят трите имена и ЕГН на всички пациенти по метадонова програма. (Виж по-долу писмото в по-голям размер). То е изпратено на кабинети и клиники в София. Копие беше предоставено на e-vestnik без знанието на получателите и на подателите.

Кабинети и центрове в София, в които се лекуват наркомани, са посещавани през последните две седмици от представители на СДВР с императивно искане лекарите да им предоставят пълен списък на пациентите, лекуващи се по метадонови програми.

Метадонът е заместител на хероина и той позволява наркозависимият да води нормален живот, без да посяга към наркотика, без да изпада в абстиненции и да върши престъпления при подобни кризи.

Представителите на полицията са оставяли официални писма от името на СДВР с искане да им предоставят списък с трите имена и ЕГН на всички пациенти. Писмото е подписано от началник сектор инспектор И. Илиев (виж снимката). Той се позовава в искането на чл. 159 от НПК, който в никакъв случай не може да послужи като основание да им се предава списък на пациентите. Искането е незаконно и кара лекарите да нарушават Закона за здравето и своята Хипократова клетва, които изискват да се пазят диагнозите и личните данни на пациента.

От столичната полиция твърдят, че искането е във връзка с разследване на престъпление – грабеж.
Но заради това полицията иска списък на всичките над 1000 пациенти, които се лекуват в 15 столични кабинети и центрове по метадонови програми.
„Такова нещо – да ни искат списъци на пациенти по този начин – не се е случвало и по време на комунизма”, коментира пред e-vestnik лекар, пожелал да остане анонимен.

По закон полицията има право да изисква такива данни само за конкретен случай, отделно лице, с разрешение на съда. Полицаите обаче настояват на своето и по данни на e-vestnik някои лекари са се поддали на натиска и са им предоставили списък. Повечето, обаче, се съпротивляват и са писали официални писма, с които уведомяват министерството, съответни отдели. Някои са отказали директно на ченгетата, като са обяснили, че не могат да нарушават законите.

Случаят доказва тенденцията към нарастващ произвол на полицията и зачестилите демонстрации на правна неграмотност от страна на МВР.
Всъщност изискването на списъци с пациенти е израз на вопиюща некадърност и мързел от страна на полицаите. За да им е по-лесно, те искат да сложат в списък в масивите си всички, които са се лекували от наркомания. Така е по-лесно да се разследва. Вместо да се искат разрешения от съда, да се търси, дай там да ги вкараме всички на списък. Само бъркаш в компютъра, вадиш имена, привикваш хората, ама дали някой има нещо общо със случая, няма значение. Важно е на полицаите да им е удобно и всичко да е заведено при тях.

Опитът на ченгетата да събират списъци на пациенти по метадонова програма може да взриви този метод на лечение. Пациенти и лекари ще се уплашат и ще прекратят програмите си. Така неизвестен процент от общо към 3000 души в България може да се окажат отново жертви на наркотичната си зависимост и да останат на улицата.

От e-vestnik се обадихме на посочения в писмото инспектор Халкин, на който трябва да се предадат списъците, с въпрос на какво се дължи това искане и не смятат ли, че нарушават закона. Той отговори, че изпълнява нареждания и трябва да се обърнем към пресцентъра на МВР. От e-vestnik писахме въпроси до пресцентъра, но въобще не получихме отговор, което е обичайна практика за МВР.

От кабинетите и центровете за наркомании са притеснени и повечето лекари отказват да коментират.
Д-р Мира Алтънкова, една от утвърдените специалистки в лечението на наркомании, каза пред e-vestnik, че искането на полицията не е редно, не би трябвало да се искат списъци. Според нея случаят още не е изяснен и това е недоразумение, което ще бъде разрешено.

Искането е толкова скандално, че в нормална държава заради него в полицията ще има наказани и уволнени.

Писмото на СДВР, което изисква да се изпратят трите имена и ЕГН на всички пациенти по метадонова програма. (Виж по-долу писмото в по-голям размер). То е изпратено на кабинети и клиники в София. Копие беше предоставено на e-vestnik без знанието на получателите и на подателите.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.