Санди отмина, но не е забравена

Остров Стейтън айланд в Ню Йорк след урагана. Снимки: Кристина Вилянова

„Санди почти отмина, но не е забравена – окръг Колумбия и Източното крайбрежие трябва да се справят с последиците“, пише в заглавие „Вашингтон таймс“.  Губернатори, кметове и милиони американци на Източното крайбрежие се готвиха за супербуря с безпрецедентна сила и тя дойде, пише изданието.

Вилнеейки от Манхатън до Милуоки, стихията уби най-малко 40 души, много от които станаха жертва на паднали дървета. Санди, която започна като ураган, тръгна от Карибите и удари крайбрежието на Ню Джърси. Град Ню Йорк онемя пред рекордните щормови вълни в Батъри парк, а в по-малко засегнатите райони служителите бяха благодарни, че бурята не е причинила по-големи щети.

Още не са изчислени щетите в щата Ню Джърси, върху който бурята се стовари в понеделник вечерта с ураганна сила, но според някои прогнози в една трета от Щатите те възлизат на над 50 млрд. долара – повредено имущество и спрял бизнес.

„Супербурята отминава, оставяйки след себе си разрушения в Ню Йорк и Ню Джърси“, извежда в заглавие „Вашингтон пост“. Санди – хибрид между ураган и североизточна буря, от вчера започна да отслабва, докато преминаваше през Пенсилвания, отивайки към Канада. Щетите обаче са нанесени и тя ще остане в историята и то не само заради пораженията в град Ню Йорк, където приливна вълна наводни някои от най-скъпите имоти в Америка, пише вестникът. Вестникът отбелязва, че за възстановяване на електрозахранването може да е необходима цяла седмица. Затова някои нюйоркчани си стегнаха багажа и решиха временно да напуснат града.

„Една потресена страна се готви за възстановяване“ е заглавието на британския в. „Индипендънт“. На Източният бряг на САЩ започна кампания за масово разчистване и възстановяване, която ще продължи вероятно седмици, след като ураганът Санди донесе кошмарна смесица от ветрове, дъждове, наводнения, пожари, спиране на електричеството и транспорта, пише британският вестник.

„Гардиън“ пише, че пълният размер на разрушенията от бурята, която се вижда веднъж в живота и която поразил източното крайбрежие на САЩ, започнал да става ясен днес, след като ураганните ветрове и разрушителните наводнения оставиха 8,2 млн. души без ток, отнеха живота на 48 души и парализираха Ню Йорк. Ураганът Санди, който уби 69 души в Карибите, предимно в Хаити, сега отне живота общо на над 100 души. Президентът Барак Обама, който бе на посещение в централата на Червения кръст вчера, предупреди, че ще има още щети. Той каза, че продължава да има опасност от наводнения и спиране на тока и че бурята все още не е свършила.

Вестникът цитира губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който заяви, че размерът на разрушенията е невъобразим. „Това надминава всичко, което някога съм мислел, че ще видя“, каза той.

В друга статия „Гардиън“ пише, че нюйоркчани са потресени, но не и сломени. Ако някой ден в Ню Йорк настъпи апокалипсис, вероятно пак ще има хора, които ще си правят джогинга по тротоарите в шест часа следващата сутрин, отбелязва вестникът. Не бяхме изненадани да ги видим и сега, както обикновено призори, как тичат покрай хора, които разхождат кучетата си, и прескачат паднали клони, които в много квартали бяха единственият реален знак за случилото се предната нощ, пише вестникът. Дори и тези квартали обаче бяха мрачно притихнали като за един делничен ден, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.