Обама и Ромни в последна битка за ключови щати

ДПА

Ромни и Обама в предизборния дебат. Снимка: от тв екрана

Ерик Ръсел възприема сериозно ролята си и ако кандидатът на републиканците Мит Ромни не победи президента Барак Обама на 6 ноември, то това няма да е, защото Ръсел не е положил усилия.

Жителят на важния щат Охайо прави по стотици телефонни обаждания на ден до вероятни гласоподаватели – над 800 само за един ден миналата седмица – и се надява да надвиши 15 000 контакта с гласоподаватели до деня на изборите следващия вторник.

„Това са най-важните избори в живота ми“, каза Ръсел през една от почивките от безумния си ритъм в щаба на кампанията на републиканците близо до Кливлънд, който е пълен с плакати на Ромни. Непрекъснат поток от гласоподаватели влиза през вратата в търсене на табели с имената на кандидатите, които да поставят в предния си двор и така да засвидетелстват лоялността си.

„Искам да съм от значение“, каза Ръсел, който е необикновен не само заради дългия си списък с телефони, но и защото рядко се среща афроамериканец, който да не подкрепя Обама. „Ако загубим Охайо, то няма да е защото не съм си свършил работата“.

Охайо е един от щатите, където Обама и Ромни най-съсредоточено насочват кампанията си. Според избирателната система на САЩ победителят се определя не от това кой е получил най-много гласове в цялата страна, а въз основа на победата във всеки щат.

Значението на този факт е видно от времето, което кандидатите прекарват в тези т.нар. ключови щати – Колорадо, Флорида, Айова, Северна Каролина, Ню Хемпшър, Невада, Охайо, Вирджиния и Уисконсин, заедно с традиционното бойно поле Пенсилвания. Обама пътува над 15 пъти тази година до Охайо, а Ромни прекара почти цяла седмица там неотдавна и дори удължи посещението си.

Нито един републиканец не е бил избран за президент, без да спечели в Охайо, както и нито един кандидат от която и да е партия не го е правил след Джон Кенеди през 1960 година. Щатът е микрокосмос на САЩ със смесицата си от градски и селски райони, промишленост и селско стопанство, които му дават уникално място в американската политика.

Автомобилната индустрия дава работа на един от всеки осем работещи и Обама се надява спасяването на гигантите „Дженеръл мотърс“ и „Крайслер“ да му спечели точки сред гласоподавателите от работническата класа в щатите. Икономиката тук е в по-добро състояние от тази на страната като цяло – по последни данни безработицата е 7,2 процента през август, с близо един процентен пункт по-ниска от средната за страната.

Хиляди поддръжници на Обама стояха навън в дъжда в Кливлънд, за да го приветстват на митинг по-рано този месец. Поддръжниците на Обама изтъкват напредъка, постигнат след икономическата криза през 2008 г. и хвалят реформите му в здравеопазването, но преди всичко те казват, че президентът има по-добра представа за проблемите на обикновените хора от свръхбогатия Ромни.

„Виждате човек като Уилард Ромни, който го е грижа само за малцина, и другият, който го е грижа за многото“, каза Марва Патерсън, като спомена рядко използваното собствено име на Ромни. „Става въпрос за всички хора, не за малцина“.

Не всички обаче са толкова ентусиазирани. Шейсетгодишният учител Джон Кевърн гласува за Обама на предишните избори, но смята, че той не е изпълнил обещанията си и вероятно сега ще премине в другия лагер.

„Той ме излъга. Той не подобри нещата в тази страна“, каза Кевърн, след като дойде да вземе табела за дома си. Кевърн каза, че страната не е в по-добро състояние в сравнение с преди четири години, като посочи данъчната политика на Обама и повишаващата се цена на петрола.

Поддръжниците на републиканците Ото и Рита Ейчлер се съгласиха с тази оценка, докато пазаруваха на местен селскостопански пазар. „Вижте къде се намира страната“, оплака се Ото. „Те гласуваха за човек без никакъв опит“.

Съпругата му, имигрантка от Германия, смята, че Обама и демократите искат да имат твърде голяма дума в ежедневния живот. Правителството „иска да ви казва къде да се храните, къде да живеете. Здравеопазването е много лошо. Те искат да кажат на старите хора да умират“, каза тя. „Ние не отиваме напред, към бъдещето, а се връщаме назад“.

Не всички обаче са решили за кого да гласуват – това е ключовият сегмент от гласоподаватели, които Обама и Ромни трябва да спечелят. Последните проучвания сочат, че двамата са в оспорвана надпревара, а проучванe на RealClearPolitics.com показва, че Обама води с поне 1 процент в Охайо.

Сред нерешилите гласоподаватели ключови въпроси са икономиката и кой е най-добре подготвен да я управлява, но социални въпроси като здравето на жените също вълнуват мнозина.

Петдесет годишната учителка Ким Нойцел е сред онези, които все още не са решили. Пощенската й кутия всеки ден е препълвана с информация от кандидати от двете страни и всеки път, когато тя включи телевизора, гледа десетки реклами. Независимо кой спечели, едно е сигурно. „Ще бъде много оспорвана надпревара“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.