Съдията Цацаров като фаворит на Цветанов за главен прокурор

Пловдивският съдия Сотир Цацаров, фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов за главен прокурор. Снимка: в. „Дневник“

Бел. ред. – в медиите тук-там излязоха информации, че пловдивският съдия Сотир Цацаров е фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов за главен прокурор. Кой е той? Името на Цацаров нашумя, когато той остави в ареста за 5 месеца невинен компютърен специалист, обвинен от прокуратурата в грабеж на 400 лева от магазин, само на основания показания на една късогледа с 4 диоптъра касиерка в магазина, където е извършено престъпление. Прокуратурата отказва да приеме свидетелски показания с алиби на задържания Максим Савов и да разгледа записите на камерите. В резултат окръжният и върховният съд оневиняват Максим Савов и впоследствие той осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 70 хил. лева. Но съдията, който го остави първоначално в ареста, е Сотир Цацаров.
Следващите редове за Цацаров са на журналистката Полина Паунова от блога „Съдебни репортажи„:

Сотир Цацаров е роден през 1966 г. в Пловдив. Завършил е право в СУ. От 1 октомври 1992 г. е съдия в Районния съд в Асеновград, а четири години по-късно от 1996 г. става негов председател, с което започва възходящата си кариера като ръководител. От 1998 г. е зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив, година по-късно го оглавява. На практика Цацаров е бил редови съдия около четири години. Освен че е бърз в кариерното си израстване, съдия Цацаров бързо се превърна и в любимец на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.Вицепремиерът не се посвени да артикулира ясно предпочитанията си към председателя на пловдивския съд в разгара на поредния „скандал“ между изпълнителната и съдебната власт, която по дефиниция е независима.
“Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България“, каза вътрешният министър през април 2010 г. по време на поредната престрелка – МВР срещу  съда.

От началото на 2012 година неофициално сред магистрати и политици името на председателя на пловдивския съд все по-силено се спряга за основен претендент за поста главен прокурор.

По закон най-малко 1/5 от членовете на Висшия съдебен съвет или министъра на правосъдието могат да номинират кандидат за обвинител. А след вземането на решението за избор президентът има право веднъж да откаже да назначи избрания.

Т.е. изпълнителната власт, заради принципа на разделение на властите, има влияние само при номинирането, но чрез Министерство на правосъдието, а не чрез Министерството на вътрешните работи.

Но тъкмо заради полезното за обществото разделение на властите, правото да предложи кандидат на изпълнителната власт не трябва да означава предизвестен избор.

Важно е да направим това уточнение, защото в традицията на зависим Висш съдебен съвет оценката на министъра на силовото министерство за един или друг магистрат има опасност да се схванат  като заповед.

Въпреки законово прозрачната процедура, с номинациите на политическите партии за членове на ВСС, се пораждат редица съмнения дали всъщност зад някои бъдещи членове на ВСС – например  депутатката Юлияна Колева, или адвокатът Васил Петров – дядо на детето на медийния магнат Делян Пеевски (депутат от ДПС), чиито медии обслужват неприкрито управляващите, не прозира дългата ръка на вътрешния министър.

„Очакванията ни са именно Цацаров да бъде издигнат и избран за главен прокурор“, обясняват магистрати, пожелали анонимност.

Подобен сценарий на практика не отрече и вътрешният министър Цветан Цветанов, който след като обясни за избора на ВСС, че „трябва да проявяваме една много добра толерантност“, не отговори на въпрос дали изходът на делото в пловдивския съд на уволнената съдия Мирослава Тодорова срещу него, не е всъщност залогът за мястото на Цацаров като главен прокурор.

Според източници от съда делото за клевета, което Тодорова заведе срещу Цветанов, ще бъде бавено до подсигуряване на избора на председателя на окръжния съд, който е втора инстанция, за главен прокурор, а след това ще бъде окончателно решено в полза на вътрешния министър.

На конкретно зададения въпрос за съдия Цацаров, поста на главен прокурор и делото за клевета, вицепремиерът заяви: „Какво общо има Цацаров с делото?“.

Цацаров има общо, защото, както казахме, е председател на съда, който гледа делото по жалба на страната, останала недоволна от изхода му. Така че отговорът на Цветанов, отричайки единственото общо според закона между делото срещу министъра и съдията Цацаров, всъщност признава името на фаворита за главен прокурор на правителството.

От блога „Съдебни репортажи

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.