Обама води ловка кампания, докато върши работата си

Асошиейтед прес

Президентът Обама провежда видеоконференция за ситуацията с урагана Санди. Снимка: Белия дом

На Америка може да й се струва, че президентът Барак Обама е спрял предизборната си кампания. Всъщност не е така. Обама извлича политическа изгода в кандидатпрезидентската надпревара, като ръководи действията в отговор на свирепа октомврийска буря седмица преди изборите.

Той е президентът.

Ясно е, че Обама е длъжен да действа не само заради изборите. Гневът на супербурята Санди е реален. Във време на смърт и опасност от всеки президент се очаква да бъде лидер за хората от всички щати, независимо дали те са от ключово значение за изборите или не.

Все пак в политически смисъл – а политиката е напълно част от това – Обама има забележителна възможност, която му се удава в последния момент, да агитира за своето преизбиране, като просто си върши работата.

Републиканският кандидат Мит Ромни може да товари камиони с дарения от консерви с храна, както направи вчера в Охайо; Обама може да нареди да бъде предоставена помощ и материали на цялата североизточна територия.

Обама, който е определян от Ромни като привърженик на значителната държавна намеса, е този, който кастри чиновниците и казва на губернаторите да се свързват направо с него, ако срещнат някаква бюрократична спънка.

Кандидатпрезидентската надпревара е доста или до голяма степен оспорвана във всички решаващи щати, така че Обама поема и риск, като спира през тези дни предизборните си изяви, докато Ромни ги възобновява.

Всеки митинг, който Обама отменя, означава една възможност по-малко да призове хората да гласуват предсрочно, както позволяват много щати, или въобще да гласуват. Бурята поглъща вниманието на голяма част от Източното крайбрежие, особено в Ню Йорк и Ню Джърси, но има доста по-малък отзвук в ключовите щати, където времето е хубаво.

И разбира се, Обама може да пропусне възможността. Всяка голяма буря продължава да съживява спомена за урагана Катрина, поради което Обама прави изявления от типа на „Няма незадоволени нужди“.

Съветници на Обама казаха, че в кампания, в която данните са движеща сила, бурята се е появила като непредсказуем фактор и затова същото важи за начина, по който ще реагират избирателите на ходовете на Обама. Политическият аспект на действията на Обама в отговор на бурята не е явен. Въпросът е да тръгнеш в другата посока и просто да се държиш като президент.

Така че от три дни липсват митингите, на които Обама изрично призовава хората да го преизберат. Вместо това избирателите виждат медиите да показват как Обама ръководи заседания в Ситуационната зала или прави обръщения към нацията от залата за брифинги в Белия дом, или успокоява пострадали, че „Америка е с вас“, докато посещава Американския Червен кръст.

За независимите и колебаещите се избиратели, на които им е омръзнало от бъркотията във Вашингтон, Обама изглежда надпартиен и определено незаинтересован за собствената си политическа съдба. Негов най-добър приятел внезапно се оказва виден поддръжник на републиканците – губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, с когото Обама днес ще обиколи пострадали райони.

„Президентът внимателно следи всичко това и заслужава голямо доверие“, изтъкна републиканецът Кристи в телевизионно интервю. Когато обаче беше попитан дали Ромни идва да помогне, Кристи заяви: „Нямам представа, а и ни най-малко не ме засяга или интересува.“

Решението за това кога Обама ще загърби тежките управленски отговорности и ще се отдаде на традиционните предизборни изяви зависи от Белия дом, не от предизборния щаб, казват сътрудници. Вътрешни хора от двете направления изглеждат доста доволни от действията на Обама от началото на седмицата.

„Президентът се е съсредоточил точно върху това, за което са го избрали хората в Америка, а именно – да ръководи страната в случай на криза“, каза говорителката на предизборния щаб Джен Псаки. Подобно изявление не дава на Ромни кой знае каква възможност да отвърне, защото подкопаването на американското единство не е добър политически ход.

Погледнато от обратен ъгъл, омаловажаването на всичко, свързано с политиката, от страна на лагера на Обама изглежда голямо натягане дори в момент, когато се отдава приоритет на безопасността и оказването на помощ на жертвите на бурята. Вчера, седмица преди изборния ден, вицепрезидентът Джо Байдън отиде дотам, че да каже: „Бог ми е свидетел, не мисля, че някой си е представял това.“

Ромни, който няма правителствена власт, но има реалната възможност да измести президента, също внимава как се изказва. „Търсим цялата помощ, която можем да получим, за всички нуждаещи се семейства“, каза Ромни в спортна зала в Охайо. Той стоеше пред добре подредена маса с пасти за зъби, пелени и одеяла. Неговата акция за набиране на дарения за жертвите на бурята обаче посрещна поддръжниците с агитационен видеоклип, обявяващ как той ще направи Америка отново силна.

Не един съветник на Обама предположи, че Ромни размива точно тази граница, която президентът никога не би посмял да прекрачи. „Много скоро ще трябва отново да се заемем с най-важната кампания в живота ни“, заяви в имейл ръководителят на предизборния щаб Джим Месина. Това звучеше като многобройните призиви, отправяни от него, за набиране на средства за кампанията за преизбирането на Обама. В този случай той убеждаваше хората да направят дарения за Американския Червен кръст.

Що се отнася до тази част от съобщението на Месина, в която ставаше дума за връщане към кампанията, Обама има планирани за утре предизборни изяви в Невада, Колорадо и Охайо. Засега те остават в програмата, докато Обама наблюдава бурята. И докато избирателите наблюдават него, а не кампанията, въпреки че той продължава да я води.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.