Как в Турция край Резово протестират срещу новата АЕЦ до България

На границата ще строят още и ТЕЦ, и 4 ВЕЦ-а на река Резовска

Протестът в село Бейендик край Резово. Снимки: Петър Кърджилов

В международния ден на Черно море 31-ви октомври, турски и български граждани казаха “не” на плановете за строеж на опасен енергиен комплекс до границата.

Вчерашното обществено обсъждане за построяване на АЕЦ и ТЕЦ в Бейендик – турското село до нашето Резово, приключи още преди да е започнало с мощен граждански протест на около 400 местни хора от района, пазени от въоръжена жандармерия, а инвеститорите бяха изгонени.

За разлика от лъганите и системно дезинформирани българи за ядрената енергетика в Белене и Козлодуй, гражданите в района на Инеада осъзнават огромната опасност за здравето, живота си и природата.

Освен заплахата за живота на хората, реализирането на опасните съоръжения, особено на атомна електроцентрала, обрича на гибел устойчивото развитие на района чрез алтернативен туризъм, биологично земеделие, риболов, билкарство и други поминъци в Турция, и в България.

Протестът в село Бейендик край Резово. Снимки: Петър Кърджилов

Протестът в село Бейендик край Резово. Снимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловПротестът в село Бейендик край Резово. Снимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър КърджиловСнимки: Петър Кърджилов

Представителите на българската политическа партия “Зелените” и на Българската антиядрена коалиция подкрепиха хората в Инеада и се уговориха с тях за общи действия срещу ядрената енергетика в двете страни.

“Зелените” и Българската антиядрена коалиция ще започнат действия в страната и в Европейския съюз, за да могат да осигурят адекватно участие на българското общество в дебата по изграждането на т. нар. „енергиен щит“, който правителството на Турция иска да изгради по границата с България, и който ще включва АЕЦ, ТЕЦ на въглища от Украйна (с възможност да изгаря и отпадъците на Истанбул) и 4 ВЕЦ-а на река Резовска и притоците ѝ.

Снимки: Петър Кърджилов

Вече се подготвя комуникацията с Министерството на околната среда и водите, Министерството на външните работи и Европейската комисия по проблемите. Ще настояваме за стриктно прилагане на Конвенцията от Еспоо за Оценка за въздействие на околната среда в трансграничен аспект, Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване и съответното европейско законодателство.

В случай на отказ ще настояваме да се обвърже членството на Турция в ЕС с този опасен за гражданите не само на двете страни енергиен комплекс. При така очертаващата се все по-отровна ядрена бъркотия на Балканите, референдумът в България и кампанията на „Зелените“ и Българската антиядрена коалиция срещу нови ядрени мощности у нас стават все по-жизненоважни за целия Балканския регион и Европа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.