В десетката: Полицейският произвол срещу лекари и пациенти наркомани

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

Повод за днешното ни изригване е статията в е-вестник, от която става ясно, че МВР са налазили всички кабинети по наркомании и в грубо нарушение на закона, събират данни за всички лекувани от зависимости по метадоновите програми.

Повече от очевидно е че събраните данни, няма как да послужат за целите на наказателното производство. За сметка на това ще влезнат в базата данни на МВР.

Ноторно е известно, че освен официалната база данни, МВР поддържат и неофициална такава, в разрез със закона и от която никога, нищо не се заличава, като например полицейските и прочие регистрации. Съвсем на скоро имахме такъв казус в един от по-малките съдебни райони.

Оказа се, че МВР пазят и не се срамят да използват информацията там, дори в случаи, когато човек е пострадал при престъпление! Нещо повече, в конкретният казус пострадалият е бил непълнолетен тогава. И после пишат по онези „медии“ че лицето имало криминални регистрации и какво ли още не. А, като успееш да се сбориш се оказва, че т.нар. криминална регистрация е за това, че си пострадал от престъпление… като дете?

Оставяме регистрите настрана и да се върнем отново на събирането на данни за лекуваните по метадоновите програми. Дори да се абстрахираме от очевидното малоумие на обосновката за необходимостта от тази информация, не ни го събира простият акъл, как ще им бъде полезна за разследването, след като лекуваните в програмата получават метадон безплатно и според нуждите им под лекарски контрол, защото това е лечение, т.е. те няма нужда да разбиват аптеки за метадон.

Също така, прави ни впечатление и разминаването между правната обосновка в писмото и дадената информация от МВР: едните твърдят, че разследват обири на аптеки, а правната квалификация на деянието е за грабеж?

Иначе, едва ли има нужда да коментираме, че подобно действие: подозрението и обвиняването на цели групи хора, обединени по някакъв признак е полицейски геноцид!

Очевидно е, че подобно искане не намира опора в закона, а е поредният фрапиращ, полицейски произвол срещу гражданите.

Айде пак си помислете, дали ни пази полицията или ни преследва?

И ако отговорът е преследва ни – дали това трябва да прави полицията и какво трябва ние да направим за да се освободим от полицейски гнет, а полицията да започне да прави това, за което и плащаме заплатите.

И сега, специално за ЦеЦерон и таралежчетата – плащаме ви заплатите, не да сте нон-стоп в новините, обяснявайки ни, как не сте виновни за това за което сте виновни, а да защитавате гражданите!

Казах!

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

* ЦеЦерон – същият известен още като Ежко Ежков и Цветан Цветанов от МВР

От блога на Николай Хаджигенов, адвокат

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.