Комунистите в Китай се стремят да циментират властта си

ДПА

Китайски балистични ракети. Снимка: чайна-дифенс

В момент, когато Китайската комунистическа партия се готви за откриване на решаващ конгрес, който ще смени нейното ръководство за първи път от 10 години, най-важният въпрос за нея е дали може да се задържи на власт още едно десетилетие.

Конгресът се провежда на фона на широко разпространеното очакване на увеличаващата се средна класа, че управлението на партията, продължаващо от 1949 г., вероятно ще приключи през десетилетието, в което се предвижда тя да бъде ръководена от Си Цзинпин.

Чрез строго режисирания конгрес партията ще се опита да убеди 1,3-милиардното население на страната, че може да осигури още 10 години на икономически растеж и социална стабилност, като същевременно се бори с корупцията и връзкарството. Тя ще вдъхне живот във вечния си дневен ред за политическа реформа чрез „социализъм с китайски черти“ и предложения от Ху Цзинтао „научен поглед върху развитието“.

Партията трябва да поправи накърнената си репутация след скандала около отстранения местен лидер Бо Силай, за когото се смяташе, че има големи шансове да заеме висш ръководен пост, и да преодолее сериозната липса на доверие и усещането на обществеността, че всички служители на партията са корумпирани.

Задачата й стана по-трудна миналата седмица, след като в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че роднини на премиера Вън Цзябао, който някога беше смятан от оптимистите за най-голямата надежда на Китай за политически реформи, са натрупали богатства на стойност 2,7 милиарда долара. „Много хора губят вярата си (в партията)“, каза за ДПА преподавателят по право в Пекинския университет Хе Вейфан.

Държавните медии очертаха някои от основните предизвикателства за Си, който ще замени Ху като лидер на партията от средата на ноември. Сред тях са намаляване на увеличаващата се разлика в доходите и имотното състояние и премахването на монопола на държавните фирми в ключови отрасли.

Очаква се икономическият растеж да се понижи от 9,2 процента миналата година на около 7,5 процента тази година. Правителството се опитва да стимулира вътрешното търсене и да направи производствените отрасли независими от износа, но много икономисти са обезпокоени от бавното темпо и несигурната посока на предприетите напоследък икономически мерки.

Си Цзинпин ще трябва също така да постигне баланс между съперничещите си искания на няколко групи по интереси и широки кръгове около Ху и неговия предшественик Цзян Цзъмин, казаха анализатори. „Мисля, че това е най-трудният, най-напрегнатият партиен конгрес от 1989 г.“, заяви за ДПА политическият коментатор Чжан Лифан в Пекин.

През 1989 г. партийните лидери бяха разединени по въпроса как да се справят с широко разпространените демократични протести, които в крайна сметка бяха смазани, когато партията изпрати войски да разчистят площад „Тянанмън“.

Чжан каза, че предстоящият конгрес може даже да бъде толкова напрегнат, колкото партийното заседание през 1969 г., на което беше одобрена маоистката фундаменталистка идея за бруталната културна революция (1966-1976).

Тази година се възобновиха дебатите за икономическата и политическата реформа и за наследството на Мао, след като Ван Лицзюн, твърдолинейният шеф на полицията в югозападния град Чунцин, ръководен от Бо Силай, потърси закрила в консулството на САЩ в близък град.

Ван напусна консулството доброволно и даде показания пред китайската полиция, което доведе до смъртна присъда с отложено изпълнение за съпругата на Бо Гу Кайлай, която беше призната за виновна в убийството на британския гражданин Нийл Хейуд. Бо беше обвинен в прикриване на убийството, злоупотреба с власт и вземане на „огромни подкупи – лично и чрез свои роднини“.

Партията беше отново разединена заради Бо – популист, спечелил симпатиите на неомаоистки партийни членове в цялата страна и поддържал близки връзки с „богаташчетата“, чиито бащи бяха тачени водачи в ранните години на партията.

Според Чжан уволняването на Бо е „първият етап“ от пазарлъците между отделните фракции. Те трябва да определят групата елитни водачи, които ще се присъединят към Си в Постоянния комитет на Политбюро на партията. Той има девет членове, но много наблюдатели очакват, че съставът му ще бъде намален на седем души след конгреса.

Не е ясно още кои от неколцината изгряващи лидери с връзки със Си, Ху или Цзян ще успеят да влязат в Постоянния комитет. Все пак е малко вероятно да има открито обсъждане на различията за следващото ръководство на партията, идеологическата й посока или социално-икономическите й политики, когато в Пекин се съберат 2270-те делегати на конгреса.

Очаква се Ху да поднови призива си за политическа реформа в основната си реч на конгреса, а Си вероятно ще повтори и може би ще засили този призив, след като наследи Ху. Ху и Си ще насърчат прилаганите напоследък партийни политики за открито управление, укрепване на върховенството на закона и разширяване на „вътрешнопартийната демокрация“ и преките избори на ръководителите на селата и градовете.

Но малцина очакват те да призоват Китай да мине към многопартийна демокрация или свободни избори на партийни лидери. „Няма да има призив (за политическа реформа), който да облагодетелства обикновените хора“, каза специалистът по управление в Пекинския университет Чжан Цзян.

Под ръководството на Ху последното десетилетие беше „политически консервативно или даже дегенеративно“, заяви политологът в университета Цинхуа в Пекин Ву Цян. „Обществото върви към безизходица и назряват големи и бурни процеси“, каза Ву за ДПА.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.