Обама-Ромни: Познайте от кого зависи всичко?

Казах ли, че всичко зависи от Охайо?

„Хората обичат да бъдат център на вселената. А в случая с Охайо, кога става това?“, попита жизнерадостно Пи Джей Ситенфелд. Той е член на градския съвет в Синсинати, който напоследък поде борба заради поредица от билбордове, появили се в квартали, населени от малцинства, на които пишеше „Изборната измама е престъпление!“ и имаше изображение на чукче на съдия.

Билбордовете, които никак не бяха окуражаващи, бяха платени от фондация, ръководена от голям дарител на републиканците от щата Уисконсин. Сега те са махнати и благодарение отчасти и на воплите на Ситенфелд в същите квартали има билбордове с надпис: „Хей, Синсинати: Гласуването е право, а не престъпление“.

Така че историята има щастлив край. Макар че в един идеален свят вероятно не би се наложило да напомняме на хората, че гласуването за президент не е противозаконно.

„Как ли се чувстват Флорида и Колорадо“, чуди се Ситенфелд. „Дали са ни обидени? Има ли завист между „колебаещите се“ щати?“

Вече месеци наред нещата зависят от Охайо. Но в сряда нова анкета на Си Би Ес, „Ню Йорк таймс“ и университета „Куинипиак“ показа, че Обама води пред Ромни с пет пункта в Щата на дивия кестен*. В отговор представители на Ромни започнаха да внушават, че всъщност всичко ще зависи от щата Пенсилвания.

Никой не ги взе на сериозно. В петък Мит ще заведе половината от Републиканската партия в Охайо, откъдето ще стартира новия „Автопоход на Ромни-Райън за истинско възстановяване“. Там ще бъдат всички – съпругата Ан и синовете му, кандидатът за вицепрезидент Пол Райън със съпругата си, която всъщност още не сме виждали, както и бившият нюйоркски кмет Руди Джулиани, неколцина олимпийски медалисти и едва ли не всеки републиканец на изборна длъжност с изключение на „Онзи, чието име не бива да се споменава“ в Ню Джърси**.

Внезапните планове за автопоход обикновено са признак за силна нужда де се избяга от действителността.

Понастоящем Охайо е прочут със свръхизобилието от телевизионни предизборни клипове. Дъглас Тифт – експерт по правни изследвания от Синсинати – неотдавна е преброил за една вечер 16 такива клипа, излъчени последователно. Щатът има и богат опит с кризи в изборния ден. Това е една от причините гласуването тази година да е започнало преди повече от месец. Това е най-добрият начин да се намалят шансовете от струпване на гласуващи в последния момент. (По-рано тази година републиканският държавен секретар на щата сякаш бе твърдо решил да бъдат удължени допълнително часовете за гласуване в секциите в предградията, като тези часове бъдат съкратени в големите градове. После обаче той се отказа.)

Близо една четвърт от вероятните избиратели вече са пуснали своите бюлетини. Честно казано, не виждам защо още всички не са гласували, защото това е единственият начин да не позволите на партийните агитатори да ви звънят по телефона или да идват по няколко пъти в дома ви, за да ви приканят да побързате.

„Автопоходът на Ромни-Райън за истинско възстановяване“ ще започне от Уест Честър – родния град на Джон Байнър***. След това всички ще се пръснат из щата, за да отклонят вниманието от факта, че Мит Ромни каза преди време, че иска да закрие Федералната агенция за извънредни ситуации. Всъщност, не е много честно да се повдига този въпрос. Това беше по време на първичните избори, а Ромни не искаше да каже нищо от това, което каза по време на първичните избори. Човекът, който сега се кандидатира за президент, е онзи Ромни, който е загрижен главно за Китай. И за „промяната“.

Промяната бе през 2008 г. Сега просто търсим президент, който мъничко ще побутне напред нещата в правилната посока. Дайте ни човек, който няма тотално да обърка нещата. Искаме митинг под наслов „Без нови бедствия“.

Сега за Охайо. Президентът Обама отмени големия си митинг в Синсинати, насрочен за сряда, но неговите поддръжници сякаш не обърнаха внимание на това. Главно защото Охайо сметна за по-важно съсредоточаване на вниманието върху бедствието по Източното крайбрежие, но и защото местните демократи изпитват маниакален страх, че една визита на президента щеше да доведе до загубата на много часове за обикаляне от врата на врата с молби към хората да гласуват, за поставяне на табели на открито и подменяне на табелите, когато бъдат откраднати.

„Исках да седя цяла нощ на градинския стол“, казва Мишел Мюлер, която е изгубила много такива табели в подкрепа на Обама, откраднати от вандали. „Но съпругът ми каза, че ще ги окачим да висят на дървото. „Когато на следващата сутрин семейство Мюлер станали от сън, установили, че някой се е покатерил на дървото и е увил хавлиени кърпи около техните плакати. Така стават нещата.

Жителите на Охайо са хора, които работят усилено, скромни и отнасящи се сериозно към гражданските си задължения. „Никога не съм чул някой казва: Това не ме интересува“, твърди Денис Дрийхаус, член на щатската Камара на представителите и агитатор „от врата на врата“.

Брат й Стив бе конгресмен от Синсинати, който загуби мястото си при голямата победа на републиканците на частичните избори през 2010 г. После той се присъедини към Корпуса на мира и замина заедно със семейството си в Свазиленд. Това трябва да бъде пример за подражание за всеки бивш конгресмен лобист във Вашингтон. Хора, вижте Охайо. Охайо е важно.

БТА

* Охайо е наричан Buckeye State, тоест Щата на дивия (конския) кестен – бел. прев.
** Бившият президент Джордж У.Буш – бел. ред.
*** Председател на Камарата на представители към Конгреса на САЩ; републиканец – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.