Гюл и Ердоган вървят към „двуглаво“ правителство

Ройтерс

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Президентът на Турция отхвърли намеците на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че е превишил правомощията си във връзка със справянето със забранено протестно шествие, подчертавайки все по-откритите различия между двамата.

Ердоган, който доминира в турската политика от едно десетилетие, през което бе постигнат безпрецедентен икономически растеж, се очаква да се кандидатира за бъдещото могъщо изпълнително президентство на изборите през 2014 г. Последни анкети обаче представят Абдуллах Гюл като по-популярната фигура, макар че той не е изразил някакво желание да се кандидатира за поста.

Ердоган изрази недоволство от неуспеха на полицията да попречи на хиляди привърженици на светския ред да участват в забранен митинг за Деня на републиката в Анкара в понеделник, за да протестират срещу това, което те виждат като все по-репресивно и ислямско правителство.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата, което накара Ердоган да попита кой им е наредил да премахнат барикадите, блокиращи пътя на протестиращите.

Ние не сме довели тази страна до това, което е тя сега, с правителство с две глави и тази страна няма да стигне доникъде в бъдеще с двуглаво правителство, заяви Ердоган на пресконференция във вторник в тънко прикрит коментар по адрес на президентството.

Гюл, съосновател на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР заедно с Ердоган през 2001 г., в сряда отхвърли идеята за конфликт на правомощия.

Няма нищо по-естествено от това аз, като президент, да поискам от служителите празникът на републиката да се отбележи в цялата страна по порядъчен начин, заяви Гюл. Няма двуглаво правителство в държавата. Нашата конституция и закони ясно определят нашите правомощия, задължения и отговорности, каза той през репортери в президентския дворец.

Денят на републиката отбелязва основаването през 1923 г. на модерната турска светска република от Мустафа Кемал Ататюрк, чийто портрет протестиращите носеха по време на своето шествие. Много привърженици на светския ред виждат в Ердоган заплаха за светската система – обвинение, което той отрича.

Двамата се съгласиха да не споделят едно и също мнение по въпроси, включващи свободата на изразяване, а служители в Анкара казват, че техните взаимоотношения се основават на дълбоко взаимно уважение, но техните различия стават все по-публични.

Търканията рискуват да се превърнат в объркваща черта на турския политически живот в момент, когато страната се справя с предизвикателства като влиянието на войната със съседна Сирия, забавянето на икономическия растеж и възобновяващия се конфликт с кюрдските бунтовници.

Гюл критикува Ердоган този месец във връзка със задържането на депутати в съдебни процеси за заговори, казвайки пред парламента, че на депутатите в такива дела трябва да бъде разрешено да работят преди да бъдат издадени окончателните присъди.

Аз не искам да вляза в полемика с нашия президент. Очевидно е, че ние не споделяме едно и също мнение, заяви Ердоган пред репортери.

Съветникът на Гюл Ахмет Север бе цитиран от вестниците да казва, че президентът, чийто мек маниер го представя като една по-помирителна фигура от пламенния Ердоган, е поискал от губернатора на Анкара да прояви „толерантност“ в справянето с протестите в понеделник.

Ердоган, който доминира на политическата сцена откак неговата ПСР с ислямистки корени дойде на власт през 2002 г., няма много търпение към оспорващите неговата власт. Стотици политици, военни, академици и журналисти са съдени по обвинения в заговор срещу правителството.

Премиерът не критикува директно президента за протеста в понеделник като вместо това хвърли вината върху слабостта на полицията и каза, че не вярва, че президентът ще издаде такава заповед, за да позволи забранено шествие да премине. Но той използва инцидента, за да изложи отново своето предложение за президентска система.

Ако бъде въведена президентска система, тогава ние ще предприемаме такива стъпки много по-лесно, заяви Ердоган. Тогава няма да има такъв проблем, но встрани от това е ясно какво прави всеки. Моите задължения като премиер са ясни и сферата на задължения на президента е ясна, каза той.

Министърът на вътрешните работи Идрис Наим Шахин се опита да разсее спекулациите за спор по въпроса, казвайки пред вестник „Миллиет“ , че никой не е давал заповед на полицията барикадите да бъдат премахнати и протестиращите са ги съборили по време на объркването.

Ердоган е най-популярният политик сред новата консервативно настроена средна класа в страната, ръководейки Турция в десетилетие на безпрецедентен просперитет. Но неотдавнашни социологически проучвания сочат, че той може да бъде изправен пред съпротива, ако се кандидатира за планираната според конституционните реформи нова президентска система. Опонентите се опасяват, че това още повече ще заздрави неговата власт без парламент, достатъчно силен, за да го обуздае.

Сегашното президентство е предимно церемониално, макар че президентът трябва да одобри приетите от парламента закони и прави важни назначения в съдебната система и образованието. Гюл също е популярен и резултатите от проучване на турската агенция Метро пол миналия месец показаха, че турците биха го предпочели за следващ президент пред Ердоган.

Поддръжниците на Ердоган предупреждават, че ако парламентарната система не бъде променена, споровете между президента и премиера ще се превърнат в редовно явление.

Ако тази система продължи, президентът и премиерът ще влязат в сблъсък. Това напрежение напълно ще доминира в политическия дневен ред, заяви председателят на парламента Джемил Чичек пред главния редактор на вестник „Акшам“ на приема при президента за Деня на Републиката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.