Пекин ще разреши на китайците по две деца

в. Независимая газета

Пушещо дете в Китай. Снимка: фолаут

Китайски мозъчен тръст предложи на правителството да се откаже от правилото „едно семейство – едно дете“. Предвижда се, че до 2015 г. на всяка съпружеска двойка ще бъде разрешено да има две деца. Експерти твърдят, че мярката е закъсняла и няма да премахне дисбаланса в броя на мъжете и жените. И посочват, че без ограничение в раждаемостта е било невъзможно да се повиши жизненото равнище.

***
Центърът за изследване на развойните проблеми – мозъчен тръст към Държавния съвет (правителството) на КНР, препоръчва на Пекин още тази година да отмени правилото, което разрешава на семейните двойки да имат само по едно дете. Предлага се някои провинции да разрешат по две деца на семейство още през текущата година, от 2015 г. нормата да важи за цялата страна, а до 2020 г. ограниченията в раждаемостта да паднат изцяло.

В доклада се изтъква: „Китай плати голяма политическа и социална цена за политиката (на ограничена раждаемост, бел. на изданието). Тя породи социални конфликти, доведе до големи разходи по прилагането й и косвено предизвика в дългосрочен план дисбаланс между двата пола“. Засега обаче не се знае ще приеме ли правителството препоръките на своя мозъчен тръст. Комисията по планиране на семейството не ги коментира.

Извън пределите на Поднебесната империя наричат правителствения курс политика за едно дете. Западът я нарича драконска“. За пример ще посочим полемиката, избухнала във Великобритания във връзка с инициатива на Иън Дънкан Смит, министър на труда и пенсиите. Той предлага да се ореже възможността многодетни бедни семейства да получават помощи от държавата. Критици веднага обвиниха Смит, че взема пример от Китай.

Всъщност подходът на Пекин към проблема с раждаемостта не е тъй еднозначен, както изглежда от чужбина. Правилото за едно дете важи за повечето градски семейства. В селата обаче на съпрузите е разрешено да имат две деца, ако първото е момиче. Има и много други изключения. Властите са отстъпчиви например към етническите малцинства. Право на две деца получават и родителите, които нямат брат или сестра.

Заместник-директорът на Института за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет Андрей Карнеев изтъкна пред нашия вестник „концептуалното противоречие между официалното тълкуване на проблема в Китай и на Запад“. Китай заявява, че държавата има право да налага ограничения в интерес на народа. А на Запад се твърди, че всяка личност има право сама да решава съдбата си и ако то бъде ограничено, това е белег за авторитаризъм.

„В практически план политиката на Пекин спомогна да се ограничи безконтролното нарастване на населението. Тя бе провъзгласена след смъртта на Мао Цзедун; успоредно бяха проведени и реформи в страната. Този курс допринесе за тласък напред в икономиката, за вдигане на жизненото равнище. Китай бе сред най-бедните страни, а днес се превръща в средно заможна държава – отбеляза експертът. – Ако населението растеше по-бързо, за хората би останал по-малък дял от „икономическата баница“, щяха да са по-натоварени ресурсите и околната среда.“

Очертаха се обаче и негативни последици от тази политика. Населението остарява, съотношението между половете е неравномерно. Курсът неизбежно ще бъде смекчен; въпросът е кога точно. „Опитът на Тайван, на Хонконг показва, че постиндустриалните общества в Източна Азия могат да регулират раждаемостта без никакви правила, спуснати отгоре. В тези територии тя бележи спад.

Евентуалният отказ от мерките, предприети в началото на реформите, ще доведе и до по-хуманни взаимоотношения в обществото. Вече няма селяни да давят новородени момичета, за да получат правото да родят син“, заключи експертът. С цел да намали отрицателния ефект от политиката си правителството подобри социалното осигуряване на старите хора. Защото днес семействата имат само по едно дете и родителите не могат да разчитат, че синът или дъщерята ще ги гледа на старини.

Ван Фън от научния колектив, разработил доклада, посочва: „В него се изтъква, че правителството трябва да върне на хората правото на репродуктивна функция. Това е една смела инициатива“. Въпросът предизвика дискусии, чието значение личи най-малкото от разногласията между различни експерти в оценките за броя на населението в Китай. Някои твърдят, че в страната живеят 1,3 милиарда души; други говорят за милиард и половина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.