Гей, борец срещу мафията ще управлява Сицилия

Франс прес

Розарио Крочета. Снимка: личен сайт

Новият областен управител на Сицилия Розарио Крочета, спечелил местните избори тази неделя, е пълна противоположност на клишетата за италианците от Юга. Той е открит хомосексуалист, прочу се в борбата срещу мафията, заради което е под постоянна полицейска защита.

„Когато човек изпълнява обществена роля, той трябва бъде целомъдрен, така че в случай на победа на изборите се отказвам от полов живот“, обеща на шега този 61-годишен политик по време на предизборната си кампания. Шегата отразяваше скептицизма му за шансовете да победи.

Химик по образование, Розарио Крочета започна кариерата си в град Джела на южното крайбрежие на Сицилия , в местното представителство на италианската петролна и газова компания ЕНИ. През 2002 г. оглави кметството на Джела и стана първият кмет, открит хомосексуалист, в историята на Италия.

В този град, един от най-разядените от гангрената на мафията, Крочета, идвайки на власт, сключи с началника на местната полиция пакт за борба срещу организираната престъпност. Веднага след избирането си Крочета отправи ясно послание към коза ностра, като уволни жената на местен бос, наета в кметството въпреки фалшивата й диплома за завършено образование.

Пактът и уволнението му костваха ненавистта на Октопода и няколко покушения. „Благодаря на Бога за всеки ден живот, с който ме дарява. Откакто бях избран за кмет на Джела, животът ми винаги е в опасност“, призна Крочета.

След като в понеделник стана ясно, че печели изборите в Сицилия, той веднага заяви предизвикателно: „Сега, когато съм избран, мафията може да си стегне куфарите“. Член от 2008 г. на Демократическата партия основната лява партия в Италия , Крочета преди това беше активист на Италианската комунистическа партия и на Зелените.

Идеологическите позиции не му пречат обаче да бъде ревностен католик, подобно на Ники Вендола, областния управител на южната италианска област Пулия, който също не крие, че е хомосексуалист. Крочета, който е учил при салезианите на Дон Боско, от години помага като доброволец на възрастни хора от своя избирателен район.

Преизбран за кмет на Джела през 2007 г. още на първия тур с 64,8 процента от гласовете, Крочета подава оставка през 2009 г., след като е избран за евродепутат. В Европейския парламент става заместник-председател на специална комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари.

Крочета, който има бляскава политическа кариера, е роден в семейството на шивачка и на работник на временни трудови договори. Той е един от четиримата братя в семейството.

Крочета има и творчески наклонности. Този елегантен оратор, симпатичен на вид, който винаги носи очила с тънки рамки, е и поет, публикувал сборник със стихове през 1987 г., озаглавен „Дневникът на една въртележка“. Той е и полиглот – говори френски, английски и арабски.

Крочета, който е ерген и се гордее с това, е много далеч от стереотипите за мачовците от италианския Юг, тиражирани в италианската литература и кино. Крочета няма нищо общо с Красавеца Антонио, увековечен от Марчело Мастрояни, нито с Гепарда, непоправимия съблазнител от едноименния роман на Джузепе Томази ди Лампедуза.

Новият областен управител на Сицилия сам си дава сметка, че е нещо като НЛО в политическия пейзаж. „Наистина съм революционер“, подхвърли той, след като бе съобщено за победата му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.