Страхове от „Плъхокалипсис“ в Ню Йорк след бедствието

Франс прес

Плъхове в нюйоркското метро. Снимка: от тв екрана

Упорита градска легенда твърди, че в Ню Йорк има толкова плъхове, колкото и хора, сиреч към осем милиона. Дали след урагана Санди те ще наизскачат на глутници от наводнените тунели и метрото – или ще се издавят?

Някои нюйоркчани вещаят „плъхокалипсис“: привиждат им се дантеви кошмари с милиони гризачи, които изригват от дупките си и завладяват града. Други изпитват наслада, примесена с погнуса, щом си представят неканените гости удавени в пороя, наводнил Южен Манхатън – люшкани, навирили крачета от възсолените води.

Всъщност никой не знае колко точно плъхове таи в утробата си Ню Йорк. Няма и начин да разберем как ще им подейства ураганът, смята Рик Остфелд от института за проучвания на екосистемата „Кери“ – експерт по заболяванията, свързани с околната среда.

„Плъховете гнездят обикновено в по-ниските части на градовете, най-често заливани при наводнения. Значи известен брой ще загинат, ще се удавят – обяснява той пред АФП. – Според мен обаче те няма да са много: плъхът плува много добре и може да се изкатери на безопасно място.“

Гризачите, прогонени от Санди, „може да станат заплаха за жителите на кварталите, в които не са навлизали досега“, предупреждава той. И подчертава, че плъховете разнасят много болести, например лептоспироза и салмонелоза.

Оцелелите плъхове ще потърсят нови убежища. Ще трябва да се адаптират към новата околна среда и да възстановят донякъде груповата йерархия. „Но щом веднъж възстановят социалните си структури, те ще започнат пак да се размножават“, изтъква Остфелд. И ако ураганът им донесе повече храна, „популацията може да нарасне“.

„Плъхокалипсисът“

Според Бора Живкович, биолог и журналист от сп. „Сайънтифик америкън“, „плъховете и по-специално младите екземпляри, заварени от урагана в най-бързо наводнените райони или неоткрили лесен начин да избягат, вероятно са се удавили“. Успелите да изплуват обаче ще се тъпчат на воля.

Останали с неработещи хладилници по липса на ток, хората в Ню Йорк „ще изхвърлят много повече храна по всяко време на денонощието – обяснява Бора Зивковиц. – Освен това мисля, че известно време боклукът ще се събира по-нередовно, в чувалите и по тротоарите ще има храна колкото щеш.“

Животът на пришълците обаче няма да е лесен – очаква ги „сблъсък с местната популация“, която ще брани територията си. „Схватките за надмощие ще определят доминиращите плъхове – кой да остане и кой да си търси място другаде“, казва тя.

„Плъхокалипсисът“ не се очаква скоро, успокояващо добавя Зивковиц: „Повечето плъхове ще гледат да се върнат, щом водата се отдръпне. Те страшно са привързани към своята територия, своята група и намират обратния път, дори ако стигнат много далеч“. Наистина подновеното лудешко съешаване между гризачите може бързо да върне популацията на равнището й отпреди урагана, но „няма причини да смятаме, че тя ще се увеличи“.

Оптимистично е настроен и Сам Милър от здравния отдел в градската управа на Ню Йорк. „Не сме установили нараснал брой плъхове на повърхността след урагана Санди“, казва той. „Смятаме, че наводнението всъщност може да намали общата им популация“, допълва експертът.

Робърт Кориган, специалист по плъховете от щата Индиана, припомня, че в други подобни случаи, например след урагана Катрина от 2005 г., „не са регистрирани епидемични взривове“. „Няма повод да смятаме, че след Санди ще е различно. Но това не значи, че службите по здравеопазването в Ню Йорк могат да свалят гарда“, добавя той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.