Рецидивизмът на плевелите сред герберите

Илюстрация: Биволъ

Опълченците на загубени каузи в ГЕРБ за пореден път хвърлят камъни и дърве срещу грешния „враг”: този път спорят с ЕК за оценката й от вчера, че в избора на конституционни съдии няма прозрачност – безспорен факт, върху който е поставен акцентът на европейския гняв във връзка с обстоятелството, че изборът наистина протече против изискването за поставяне на въпроси към кандидатите.

Вероятно под „прозрачност” от ГЕРБ разбират излъчване на нещо по телевизора, а не спазване на логиката в препоръката да се изясни навреме какво представляват кандидатите чрез съответната парламентарна процедура. В ГЕРБ, както в Москва на Путин, където излъчват пряко по телевизията неговите нагласени пресконференции, така схващат „прозрачността”.

Вместо да възприемат сериозно заплахата за извънредна процедура по наблюдение на правосъдните ни неразбории от страна на Брюксел, както впрочем ги посъветва президентът Плевнелиев, днес гербаджиите отново се репчат.

В писмо на председателката на правната комисия в НС до ЕК се твърди, че ябълката на раздора Венета Марковска имала „безукорно поведение” като магистрат. Това малко ми напомня на един виц, който обаче е нецензурен и затова няма да припомня онази сръбска „мъдрост” за една жена, която била …, но като …била супер.

Историята, извън всяка шега, прилича много повече на нещо видяно и преживяно като срам за България. Повтаря се инатът от януари 2010 г., когато до последния момент от ГЕРБ твърдяха под строгия поглед на Бойко Борисов, че кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар е отлична, макар да се беше провалила вече на изпита на евродепутатите.

Ден преди окончателния резил при назначеното второ изслушване, шефката на парламента Цецка Цачева така се престара в подмазването на Борисов, който демонстрираше мускули по въпроса и не даваше признак за отстъпление, че нарече Желева „най-добрата кандидатура, която България може да предложи”. С това направо обиди българския народ и съответно, когато часове по-късно все пак управляващите се предадоха и оттеглиха Желева, Цачева никога не се извини на сънародниците си.

Сега Фидосова също измества темата, като си мисли, че в Брюксел „пасат трева” по същия начин, по който това се случва с доста преживни граждани и гражданки в България. За целта Фидосова брани репутацията на Марковска с „аргумента”, че срещу нея няма образувани дисциплинарни или наказателни производства.

Ами нали точно в това се състоят съмненията: че би трябвало да има, но няма! Има обаче уволнени полицаи, които са си свършили работата да арестуват човек, съжителствал с нея години наред (от когото тя сега се отмята).

Има и журналистически разследвания, които никак не са анонимни, както не са анонимни и полицейските констатации по случая, за който споменавам по-горе…

Но не конкретиката в този задочен спор е толкова важна, колкото обобщението: управляващите така са се самозабравили от своята безнаказаност в действията си в нарушение на българските правила, че си въобразяват, че могат да газят по същия начин и през брюкселското зеле. Рецидивизмът, който проявяват след случая с Румяна Желева, която дори се опитаха да пробутат за втори мандата на висок пост в ЕНП и отново опозориха България с нейното бламиране, явно е неизкореним.

Не че правя игра на думи с Плевен, заради плевенската връзка по случая, но вече знам, че герберите трябва да бъдат оплевени, ако не искаме да бъдем задушени от тях при новата реколта бюлетини на следващите избори. След като и Плевнелиев се разграничи от тях, явно няма надежда да бъде култивирано сред тях друго поведение, освен характерната за плевелите агресия срещу всичко, което е култивирано на полето на честта, здравия разум и обществения интерес на България.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.