Да бъдеш роб в Москва

Една от освободените робини от хранителен магазин в Москва. Снимка: от тв екрана

Руски правозащитници са освободили 12 души от Централна Азия, които били държани като истински роби в мазето на московски хранителен магазин – някои от тях в продължение на десетилетие, предаде Ройтерс. Доброволци, активисти на правозащитни организации, журналисти и роднини, специално пристигнали в Москва, на 30 отомври са атакували магазин в покрайнините на Москва и са освободили граждани на Таджикистан, Узбекистан и Казахстан, държани в робство в продължение на десетилетие.

Твърденията, които се разследват от властите, засега не са потвърдени от независим източник, но според активисти на младежкото движение „Алтернатива“ и на Ассоциацията за подкрепа на жени-имигрантки има сведения за 50, а може би и за 100 хиляди хиляди такива роби. Правозащитниците заявиха, че са предали свидетелски показания по случая на разследващите органи, но все още никой не е арестуван. Силите на реда се отнесли към случилото се с демонстративно нежелание и извън всяка логика, пише руският информационен сайт Lenta.ru.

Очевидци разказаха, че едно от четири деца е сред спасените от магазина в покрайнините Москва, град, който привлича много гастарбайтери от бившите съветски републики в Централна Азия като Таджикистан и Киргизстан. Три деца, пет жени и четирима мъже са били освободени при акцията, която се е провела във вторник. Друга жена обаче не била освободена, а 14-годишно момиче и петгодишно момче, които били избягали по-рано, все още се издирват.

Две от освободените жени казаха, че повече от 10 години са държани като затворници и са били принуждавани да работят в магазина. Редовно са били бити и заплашвани, за да не бягат. Видеозапис на акцията в магазина, направен от активистите, показва как 35-годишната Бакия Касимова е изведена навън от плачещата й майка, която каза, че не е виждала дъщеря си от десет години. „Те ме биеха и биеха. Те ме биеха с ръце, палки, с ролки метално фолио“, каза за Ройтерс Касимова. Била примамена в родния й Казахстан с обещание за работа в Москва, но вместо това била принудена да работи без заплата в магазина.

Касимова каза на пресконференция, че им давали по една минута да ядат развалена храна и са им забранявали да говорят с клиенти или да напускат магазина. Ако не се подчинявали, ги биели и никога не получавали пари, разказа тя. Лейла Аширова каза, че според нея много хора знаели за съдбата им. „Мисля, че в района всички бяха замесени. „Мисля,че са ги подкупили, за да си мълчат“, заяви тя.

Пленниците няколко пъти се опитвали да избягат и молели клиенти за помощ, хората ги лъжели, че ще им помогнат, но вместо това се обаждали на похитителите, заявиха освободените работници. Касимова призна, че е била изнасилена и твърдеше, че са видели как една жена е била пребита до смърт, след като опитала да избяга. Активисти обясниха, че сред жертвите е имало роднини и деца, родени по време на принудителния труд. Според твърденията им похитителите са отвели две деца, за които после казали, че са умрели. Не е ясно какво е станало с тях.

Правозащитничка заяви, че властите в Русия не желаят да се изправят пред факта, че е възможно в наши дни в страната да има роби. „В Москва може да има 50 000 или 100 000 такива роби, но тъй като нашите правоохранителни органи тотално цензурират думата робство и отричат за съществуването на проблема, не знаем какъв е действителният им брой“, коментира тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.