Преднина за Обама; Сп. „Икономист“: добър-лош, той спаси икономиката на САЩ

Мит Ромни и Барак Обама в предизборен телевизионен диспут. Снимка: ЕПА/БТА

Дни преди изборите за президент във вторник, според социологическите проучвания демократът Обама и републиканецът Ромни са с почти еднакви проценти на в рамките на статистическата грешка.
Около 27 милиона граждани на САЩ вече гласуваха предсрочно в 34 щата и федералния окръг Колумбия (столицата Вашингтон). През днешния последен ден от предварителното гласуване във Флорида някои избиратели чакаха до четири часа, за да дойде техният ред.
От 50 щата в САЩ само в девет изходът от гласуването не е ясен предварително – Охайо, Флорида, Вирджиния, Северна Каролина, Колорадо, Невада, Уисконсин, Айова и Ню Хемпшър. Президентът Обама, обаче, по предварителни резултати, води в няколко от тези ключови щата. Той има преднина от няколко процента в Охайо, а нито един републиканец не е влизал досега в Белия дом, без да спечели в този щат. Предизборният щаб на Барак Обама заяви, че в Охайо президентът демократ е спечелил според досегашните данни за предсрочното гласуване 62 процента, а Ромни – 35%. Говорителката на кампанията на Обама Джен Псаки обаче отбеляза, че демократите са доста по-активни на предсрочното гласуване от републиканците.

Според британското списание „Икономист“ кампанията на Обама е била жалка, но списанието предпочита него за президент.
„Човек, олицетворявал някога надеждата и центризма, падна ниско, отправяйки нападки срещу Мит Ромни още преди първичните избори на републиканците. И все пак смисълът на изборите е да бъде избран някои, който да ръководи страната. И този избор се свежда до два въпроса: доколко Обама беше добър президент, особено в основни сфери като икономиката и външната политика, и може ли Америка наистина да вярва на изменчивия Мит Ромни да свърши по-добра работа? На тази основа демократът, макар и с малко, заслужава да бъде преизбран“, пише „Икономист“ (виж тук цялата статия).
Ако бъде преизбран, Обама може да се поучи от грешките си, да прочисти Белия дом, да започне да се вслушва в средностатистическия бизнесмен и да осигури по-добро наследство от онова, което би оставил след един-единствен мандат…
При всичките му недостатъци, Обама спаси американската икономика, която беше на ръба на катастрофата и се представи сносно във външната политика. Така че „Икономист“ ще остане при злото, което познава и ще гласува за преизбирането му“, завършва статията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.