Бидзина Иванишвили лично ще урежда отношенията с Русия

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

Новият грузински премиер Бидзина Иванишвили създаде длъжността специален представител за уреждане на отношенията с Русия. На поста е назначен бившият посланик на Тбилиси в Москва Зураб Абашидзе – бивш зам.-външен министър, сега член на грузинската делегация в контактите между двете православни църкви, пише електронният в. „Утро“.

„Дълго време живяхме заедно в Съветския съюз, бяхме приятели и след това. Трябва да уредим отношенията помежду си, за да преминат в ново качество“, заяви Иванишвили пред журналисти. Грузинският премиер изрази надежда, че ще може да възстанови културните и търговските отношения с Русия

Абашидзе посочи, че очаква от Москва ответна крачка, а по пътя към „прагматични и добросъседски отношения, насочени към бъдещето“, Грузия „трябва да прави стъпки в рамките на принципа за териториална цялост и суверенитет“.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за „Росийская газета“, че очаква от грузинските политици някакви действия, ако те сериозно се надяват на сближаване с Русия. На другия ден новата външна министърка на Грузия Мая Панджикидзе заяви, че дипломатическите отношения с Русия няма да бъдат възстановени, докато Москва не върне на Тбилиси Абхазия и Южна Осетия. „Двайсет процента от грузинската територия са окупирани от Русия“, добави тя.

Дипломатическите отношения между Руската федерация и Грузия бяха скъсани през 2008 г. по инициатива на Тбилиси след войната в Южна Осетия, напомня „Утро“. Русия призна грузинските сепаратистки региони Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

Символично е, че Грузия създава поста специален представител за уреждане на отношенията с Русия към министър-председателя, а не към външното министерство. Първо, така се подчертава, че задачата няма да е възстановяване на дипломатическите отношения – за това не става и дума, а ще се акцентира върху икономиката и културните отношения. Второ, Бидзина Иванишвили лично ще контролира нещата, с което изтъква колко е важен въпросът, цитира изданието коментар на грузинския политолог Сосо Цинцадзе за руския в. „Известия“.

Решението на Иванишвили е коренно различно от дежурните и формални изявления на президента Михаил Саакашвили, заявявал напоследък, че е готов да преговаря с Русия, коментира „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.