Мормон в Белия дом?

Американците не придават особено значение на религиозните убеждения на Ромни

Франс прес

Мит Ромни. Снимка: от тв екрана

САЩ могат за първи път в историята си да изберат мормон за свой президент, но принадлежността на Мит Ромни към тази църква, която все още се струва на хората малко подозрителна, не поражда почти никакво вълнение в надпреварата за Белия дом.

Анализирайки сблъсъците между републиканеца Мит Ромни и сегашния президент – демократа Барак Обама, Джон Търнър, който преподава история на религиите в университета „Джордж Мейсън“, не си спомня от дълго време да е имало предизборна кампания, толкова малко посветена на религията.

Но за първи път в американската история кандидат мормон получава възможност да се бори за най-висшия държавен пост и може да спечели битката.

Ромни, влиятелен член на мормонската църква, никога не е крил религиозната си принадлежност. Но той се постара да не придава толкова голямо значение на въпроса, ограничавайки се само с няколко общи приказки, посочва Търнър.

Защото принадлежността към Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден, както е официалното име на мормонската църква, не може да не събуди известни подозрения в страната, в която беше основана и където има вече 6 милиона последователи 2 процента от населението на САЩ .

Мормонската църква е основана през 1820 г. от Джоузеф Смит. Тя е известна с мисионерите си и с проповядването на полигамията, отхвърлена обаче през 1890 г. Църквата е известна и с опита си в генеалогията, развита по религиозни причини.

В края на август всеки пети американец твърдеше, че „се чувства неудобно“ с мормонизма, а три пети от американците казваха, че не са съпричастни с него, според допитване на института Пю. През юни допитване на Галъп показа, че 18 процента от американците не искат да гласуват за мормон на президентските избори. Някои от участниците в допитването дори определяха мормонството като секта.

Според Търнър обаче мормонството на Ромни е било голям проблем по време на първичните избори в Републиканската партия.

„До оттеглянето на ултраконсервативния католик Рик Санторъм, Мит Ромни винаги губеше гласовете на протестантите евангелисти, които са най-недоверчиви и които смятат, че мормоните не са християни“.

След оттеглянето на Санторъм евангелистките лидери, като прочутия Бил Греъм, призоваха да се гласува за Ромни.

По-скоро имиджът на Ромни на бизнесмен, който не взима присърце интересите на хората, може да му коства гласове на изборите, посочва Лий Джеферсън, преподаващ история на религиите в Централния колеж в Данвил, в Кентъки.

„Обществото се интересува повече от икономическите проекти на кандидатите, отколкото от техните религиозни убеждения“, допълва Бенджамин Нол, преподаващ политически науки в Данвил.

Но никога не е имало толкова голяма взаимовръзка между религията и партийната принадлежност, защото най-религиозните никога не са подкрепяли толкова много републиканците, колкото сега, така че религията все пак е от значение, допълва Нол.

Допитванията до общественото мнение показват, че Ромни обединява традиционния републикански електорат – белите, протестантите, практикуващите, селяните, заможните и мъжете.

Неговият противник Обама се ползва с подкрепата на хората в най-неравностойно положение, на младите, на жените, на либералните католици и на евреите.

Обама също говори малко за религиозните си убеждения по време на кампанията. Той е протестант, член на голямата Обединена Христова църква. Но Обама все пак лично се намеси, за да се спомене Бог в предизборната програма на демократите. И подобно на Ромни, американският президент трябва да разсее една погрешна представа – 11 процента от американците го смятат за мюсюлманин.

Освен това за първи път нито един от четиримата кандидати – Обама, Ромни и техните вицепрезиденти Пол Райън и Джо Байдън не са бели протестанти, както повечето американски президенти.

А що се касае до варианта атеист да влезе в Белия дом, то той не изглежда чак толкова невъзможен след 20 години, казва анализаторът Търнър, по предупреждава, че на атеиста ще му е нужно доста време, за да докосне сърцето на средния американец.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.