„Туитър бомби“ влизат в действие часове преди изборите в САЩ

Франс прес

Ден преди американските президентски избори над тях тегне вирусна заплаха. Става дума за т.нар. „Туитър бомби“ – спам, изпращан в Туитър, който може да идва от всеки от двата лагера с надежда да наклони везните в някой от колебаещите се ключови щати във финалния етап на процеса, пише в понеделник Франс прес.

„Туитър бомбите“ са съобщения в Туитър (туитове), изпращани в големи количества чрез фалшиви акаунти, за да появи дадена ключова дума сред най-коментираните теми. Целта е да се наложи дадена тема, идея – в дадения случай позициите на някой от кандидатите – в дискусиите в социалната мрежа.

Според експертите тези спамове създават у потребителите впечатлението, че има вълна от подкрепа за даден кандидат, докато на практика става въпрос просто за техническа манипулация, което Туитър всъщност забранява.

„Това е нов начин за разпространяване на информация или за дезинформация“, казва Панайотис Метаксас пред Франс прес, специалист по социални медии, работещ за „Уелсли колидж“ край Бостън (щата Масачузетс). „Смятам, че точно това ще се случи в последните дни преди изборите. Чрез социалните медии можете да разпространите информация или дезинформация много бързо“, подчертава той.

Според този специалист, съавтор на доклад по темата за списание „Сайънс мегъзин“, „ако подемете такава кампания достатъчно малко време преди изборите, можете да очаквате, че объркването ще е такова, че манипулацията ще проработи заради липсата на време за отстраняване на спама.

Метаксас е проучил случай при изборите за сенат в щата Масачузетс през 2010 г., когато „фабрика за туитове“, създадена в последните дни на предизборната кампания, е генерирала 1000 туита, които били препратени в същата мрежа 60 000 пъти. Инициативата дошла от консервативна група от щата Айова в подкрепа на републиканеца Скот Браун, който в крайна сметка спечели изборите.

„Невъзможно е да се каже дали това е повлияло, но при много оспорвана надпревара може да се окаже определящо“, отбелязва Метаксас.

Филипо Менкзър, директор на центъра за изследване на комплексни мрежи и системи към университета в Индиана, е разработил научен проект, наречен „Трути“, за разграничаване на истинските от фалшивите вълни от съобщения в социалните мрежи.

През 2010 г. екипът му установил, че 20 000 туита са били разпратени от два акаунта в Туитър, за да насърчат подкрепата за републиканските кандидати. В посланията често се споменава републиканският водач Джон Бейнър. В основата на тази вълна от фалшиви туитове стояли роботи.

Туитър не пожелал да отговори на въпросите на АФП, но Филипо Менкзър твърди, че компанията има таен алгоритъм за блокиране на тези вълни от спам.

Туитър не е единствената социална мрежа, чийто спам е заплаха часове преди края на кампанията. Целта на „Гугъл бомбите“, насочени към търсачките, е да повлияят върху представянето на резултатите от дадено търсене чрез заблуждаващо зададени поръчки за търсене. По-рано тази година при зададено търсене с израза „пълен фалшификат“ първото, което се появяваше, бяха снимки на Мит Ромни.

Вълна от съобщения срещу гейбраковете и срещу Барак Обама се появиха преди няколко дни и на мобилните телефони на американците.

Джанет Кастило, преподавател по комуникация в държавния университет във Флорида, смята, че „този род стратегии могат да окажат влияние върху темите, качвани в Туитър, но те са на практика погрешно направени сметки“, тъй като в дългосрочен план могат да навредят на кандидата.

Освен това „роботите не могат да гласуват, да воюват или да разговарят с колегите или приятелите си“, подчертава тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.