„Файненшъл таймс“: Барак Обама е по-мъдрият избор

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Барак Обама е по-мъдрият избор за поразените от кризата САЩ, пише британското финансово издание „Файненшъл таймс“ в коментар, в който подкрепя кандидатурата на кандидата на американските демократи пред тази на Мит Ромни, кандидата на американските републиканци.

В сравнение с изборите през 2008 г., когато Обама излезе победител противно на ранните прогнози, кампанията за изборите през настоящата година даде малко индикации какво ще направят Обама или Ромни, ако спечелят изборите, посочва вестникът и припомня, че това са първите президентски избори след Големия крах (финансовата криза) от 2008 г. Сега американската икономика се възстановява, въпреки че това става прекалено бавно за много американци, които са без работа или търсят прилично платена работа.

Вестникът посочва, че американското превъзходство е застрашено в един свят, в който напредъкът на знанията е широко разпространен, а евтината работна ръка бързо може да се набави. Освен това решимостта на САЩ беше изпитана в Афганистан, Близкия изток, Северна Африка Южнокитайско море.

Нито един кандидат не даде убедителни отговори как ще реагира срещу тези предизвикателства, посочва вестникът и отбелязва, че предизборната кампания в САЩ освен от липса на вдъхновение е била белязана и от бедните амбиции на двамата кандидати.

Изданието обаче признава, че едно нещо се е очертало ясно, а именно че двамата кандидати имат различна философия за управление. Обама подкрепя намесата на държавата. Като пример се посочва здравната му реформа, която спасява 30 милиона здравнонеосигурени американци. Друг пример е пакетът от мерки на стойност 787 милиарда долара за стимулиране на икономиката, спасили страната от нова Голяма депресия. Трети пример е наливането на милиарди в спасяването на автомобилостроенето на САЩ и на стотици хиляди работни места.

„Файненшъл таймс“ обаче изброява и някои неуспехи на президента като това, че той не е подкрепил препоръките на двупартийна комисия как да се намали федералният дефицит, въпреки че сам той е поръчал тези препоръки. Друг проблем за Обама, ако бъде преизбран, ще е повишаването на данъците от 1 януари идната година и орязването на някои разходи, което може да върне страната отново в рецесия.

Във външните дела Обама се показа предпазлив след злощастията на администрацията на Буш, пише вестникът. Като примери посочва изтеглянето от Ирак и намаляването на числеността на американските сили в Афганистан. В актива на Обама вестникът поставя ликвидирането на Осама бин Ладен и безпощадната война срещу терористите от Ал Каида. Негатив е политиката относно Иран, където Обама договори сурови икономически санкции, без това да забави плановете на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

За сравнение външната политика на Мит Ромни е далеч не толкова успокояваща и той е трябвало да се покаже войнствен, но причината за това са неговите съветници, които са с неоконсервативни убеждения. Опитът на Ромни като шеф на инвестиционния фонд Бейн кепитъл и като губернатор на щата Масачузетс показват, че той умело се справя с изпълнителната власт. Но за да спечели партийната номинация той променяше толкова много обещанията си, че човек трудно може да си представи как той би управлявал на практика, посочва вестникът.

За пример се цитират обещанията Ромни да увеличи разходите с една пета за Пентагона, а същевременно да намали данъците за всички и да балансира някак си все пак бюджета. Всичко това не е рецепта за устойчиво икономическо възстановяване.

В края на статията си в подкрепа на Обама вестникът посочва, че реакцията на президента на урагана Санди показва, че едно целенасочено управление може да бъде част от решението отколкото от проблема. Четири години след финансовата криза, САЩ имат нуждата от интелигентно и реформистко управление и Обама, чието президентство беше предопределено от кризата, изглежда по-добрият избор, заключава изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.