Големият крах на Гърция

Зимният дворец в царска Русия падна в нощта на 25 октомври 1917 г., което съответства на 7 ноември, според новия Григориански календар. Това бе началото на бунта, променил историята не само на Русия, но и на цялата планета.

В съдбовната нощ на 7 ноември 2012 г. гръцкият премиер Андонис Самарас с помощта на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос ще се опита да задържи непокътнат… зимния дворец на своя коалиционен кабинет от огъня на бунта на опозицията, но и на своя партньор Демократичната левица ДИМАР, така че съдбата на страната да не се промени към по-лошо.

Гласуването на новите мерки за икономии в сряда се очаква да премине под заплахата на обща дестабилизация. Сигурно е едно, че денят след вота ще донесе драматични промени в политиката, икономиката, но и в самото общество.

Всичко виси на косъм около гласуването в сряда. Трескави сондажи текат сред партиите от коалицията. Партийни функционери с опит от всички политически сили предричат ограничено мнозинство от 152-156 депутати, а резултатът се очаква да определи условията за по-нататъшните политически сондажи. Най-вече за това как ще действа занапред правителственият екип, с кои участници, кои политически сили ще го подкрепят, в какви срокове и програмни рамки ще се движи.

От тази гледна точка, много внимателно следва да се анализират действията на премиера Самарас за неговото намерение да търси допирни точки с политическия център. В тази насока съществува идея за „европейска“ реорганизация, сиреч за мобилизация на функционери, които биха подсилили така наречения европейски фронт в управляващата коалиция.

Целта на Самарас е да прокара през парламента, който тази седмица ще бъде под стачна обсада, решителния законопроект за новите мерки на стойност 13,5 млрд. евро. Става дума за един от най-историческите мигове за страната след падането на военната хунта и установяването на демократично управление. Приемането на законопроекта за новите мерки за икономии е крайно необходимо, за да може да бъде отпуснат жизненоважният транш от 31,5 млрд. евро.

В премиерския щаб се правят изчисления за броя на депутатите, които ще подкрепят политиката на кабинета, като не изключват възможността за загуби на гласове поне от страна на партията ПАСОК. Хранят се надежди, че двама или трима депутати от Демократичната левица ДИМАР (засега тя отказва) ще подкрепят мерките. За момента не се допускат загуби на гласове от партията Нова демокрация.

Парламентарното мнозинство на трите партии, които подкрепят правителството, след отстраняването и оттеглянето на някои представители, възлиза на 176 депутати. Сумарно двете партии Нова демокрация (със 127 места в парламента) и ПАСОК (с 32) разполагат със 159 депутати. Очаква се петима от ПАСОК да не гласуват мерките, което означава, че гласовете ще са следните: Нова демокрация 127 депутати (стига да няма загуби на гласове в тази партия) и ПАСОК – 27, което се равнява на 154 гласа. Това означава, че законопроектът минава.

Ако депутатите от ДИМАР участват във вота, но без да гласуват, проектът може да бъде приет и с обикновено мнозинство от 151 от общо 300 депутати. Ако ДИМАР избере да гласува „въздържал се“, необходимото мнозинство пада до 142 депутати. Все пак обаче, ако пакетът бъде одобрен с по-малко от 151 гласа, възниква въпросът за политическата легитимност на мерките и за реалната възможност на правителството да ги приложи.

Графикът на кабинета Самарас е изключително натоварен – днес в парламента влизат за гласуване новите мерки за икономии, в четвъртък в пленарна зала започват дебатите по бюджета за 2013 г., които ще приключат в неделя в полунощ с поименно гласуване. Бюджетът бе внесен миналата седмица и мина на първо четене.

Гласуването е своеобразен вот на доверие към управляващата коалиция. Разчетите са такива, че всичко трябва да приключи до 11 ноември, така че правителството формално да е изрядно пред външните кредитори с оглед на срещата на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) на 12 ноември, на което ще се разисква проблемът Гърция и не е изключено да бъде дадена „зелена светлина“ на очакваното от нея отпускане на следващия транш.

Още по темата: Кои ще понесат тежестта от новите икономии

Работещите и пенсионерите в Гърция ще трябва да понесат най-голямата тежест от новите мерки за икономии, съобщава в. „Етнос“. Пакетът от мерки на стойност 13,5 млрд. евро трябва да се реализира в следващите две години, като голяма част от рестрикциите се предвижда да бъдат приложени още догодина.

Това ще е най-болезненият пакет от мерки и реформи, които гръцкият парламент се налага да гласува, откакто Гърция се присъедини към Европейския механизъм за подкрепа през май 2010 г., коментират наблюдателите в Атина.

В пакета, който предстои да бъде гласуван в сряда, са заложени големи намаления на разходите за заплати в държавния сектор и уволнения на държавни служители, съкращения до 35 на сто на доходите на получаващите специални заплати в държавната администрация като магистрати, преподаватели, лекари и други, премахване на добавките за Коледа, Великден и на добавките за отпуски.

От 5 до 15 на сто се орязват пенсиите от над хиляда евро и се премахват добавките за всички пенсионери. От догодина пък скачат данъците на недвижимите имоти.. Драстично се очаква да бъдат съкратени разходите за лекарства. В законопроекта са заложени и разпоредби за рекапитализация на гръцките банки, а също и различни регулации на свободните професии.

Във връзка с това в. „Имерисия“ пише, че европейски комисари ще бъдат назначени в гръцките банки след рекапитализацията им. Назначаването им трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. Тяхната задача ще бъде да информират на всеки три месеца за това как се преструктурират рекапитализираните гръцки банки. Четирите най-големи гръцки банки – Националната, Юробанк, Алфа банк и Пиреос банк, досега са получили 18 млрд. евро за рекапитализация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.