Марковска лъже нахално. А в нейна защита направиха широка коалиция

Тази жена не е достойна нито за Конституционния, нито за Върховния съд

Съдия Венета Марковска. Снимка: София фото ейджънси

Съдийката от Върховния административен съд Венета Марковска, вече член на Конституционния съд, посрами цяла България.
Европейската комисия се занима с нейния злополучен избор и заплаши, че ще има междинен доклад за напредъка на България. Но от това на Марковска не й трепна окото. Тя продължи да говори със самочувствие на несправедливо оклеветена от някакъв донос и да се държи нападателно.

Искра Фидосова не допусна в парламента Марковска да дава обяснения за сигналите срещу нея и да отговаря на въпроси. И така тя беше избрана за член на Конституционния съд с най-много гласове – на ГЕРБ, но подкрепена от ДПС и част от БСП.
Това предизвика реакцията на Брюксел. И в отговор без свян нейният избор започнаха да защитават Румен Петков, Искра Фидосова, Яне Янев, Цветан Цветанов, независими депутати. Тъй като управляващите владеят медиите, за 3 дни по всички телевизии, радиа, медии се чуваха гласовете на адвокатите на Марковска. Дори много зрители и слушатели не разбираха какво става и какви са тия обяснения, защото преди това не бяха информирани от същите тези медии какъв е проблемът с Марковска.
Цветан Цветанов дори нахално каза, че изказването на говорителя на Еврокомисията по повод избора на Марковска не било официална позиция. Което предизвика допълнително изявление от Брюксел, че това е официалната позиция на комисията.
А видната парламентаристка и гуру на т. нар. монтанско право в българското законодателство Искра Фидосова изпрати писмо до Брюксел, в което обяснява, че Марковска е безукорна и чиста.
Дебилни български политици…
Какъв е наистина проблемът с Марковска?
Създателите на филма „7 часа разлика” сякаш нея са имали предвид за образа на съдийката, изиграна от Ваня Цветкова.

За десетина дни Марковска излъга поне три пъти публично пред медиите и в парламента за важни неща, които поставят под въпрос качествата й да бъде член на Конституционния съд.

Тя заяви, че не познава адвоката Румен Еленски. За него я упрекват, че двамата имали комбина за разни дела във и извън съда. Адвокатът не е случаен – защитавал е Ахмед Доган, върховния съдия Веселин Пенгезов и председателя на Софийски градски съд Владимира Янева.
Марковска заяви още, че адвокатът Еленски не се е явявал по дела при нея като съдия.
Оказа се, обаче, че не само го познава, ами и двамата са купила общ имот от 2,5 дка на морето за 3200 лева. А проверка на в. „Капитал” показа, че същият адвокат Еленски се е явявал поне на 5 дела, гледани от Марковска, и ги е печелил.

Марковска каза, че не познава и бизнесмена Георги Георгиев, за когото съобщиха, че се е застъпила лично пред зам.-министрите на вътрешните работи, заради скандал с полицаи при пътна проверка. После каза, че въпросният Георгиев имал общ бизнес със сина й, ама какво от това. Заяви също, че не е ходила при зам.-министри да се застъпва за него. Единият зам-министър обаче я опроверга и обясни как тя е ходила при него и колегата му точно да се застъпва за въпросния Георгиев и компанията му, спрени при пътна проверка.
В отговор без свян Марковска заяви, че ходила при зам.-министрите, но за да си поиска личната карта, която била в проверяваната кола.

След тези лъжи е съвсем ясно, че тази жена не трябва да остава нито в Конституционния съд, нито във Върховния административен съд, чийто зам.-шеф беше досега. Това ще бъде обида за правосъдието, обида за обществото като цяло.

Случаят ще е и тест за България. В защита на Марковска се оформи  широк фронт, в който са оплетени ГЕРБ като парламентарно мнозинство и чрез свои лидери като Цветанов, Фидосова, оплетени са ДПС, част от БСП, независими като Яне Янев и др. Много странна коалиция. За какво? Просто ей така, за една съдийка? Тук се крие нещо голямо. Какво ли знае тази Марковска и какви ли услуги е правила на политици от всякакви цветове.
Дали тази странна коалиция ще има наглостта да продължи да се противопоставя на Европейската комисия в защита на една „наша другарка”, която ни е вършила работа и тепърва ще ни върши в Конституционния съд?

Много особено се изказа и премиерът Борисов. Той дни наред мълча за набиращият скорост скандал и вчера на пресконференция заяви, че за пръв път имало „абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии”. А това срещу Венета Марковска били клевети. Но веднага след това каза: „Ако има капка истина – тя трябва да се оттегли, това е нейно право. Аз съм я поканил днес и тя е чула тези думи от мен.“

Евентуална оставка на Марковска още преди да е положила клетва като Конституционен съдия ще означава, че Брюксел все пак има някакво влияние над България. Или, по-точно, че Борисов и камарилата около него се страхуват от Брюксел. Лошото е, че те готвят не по-малко спорен избор на главен прокурор, за който обаче Брюксел няма да реагира, след конфликта за съдия Марковска.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.