Айде, бе, Пенчев. Не смеели съдиите да излязат на улицата. А ‘га ядоха кюфтетата?

Шефът на Върховния административен съд се загрижи, че съдиите били под уличен натиск за природен парк “Странджа”. Как щял да събере 5 души да гледат делото, като 80-те съдии се страхували.
Айде, холан. Голям страх от природозащитници. Направо ще напълнят гащите от страх. Доживяхме в България природозащитниците да станат заплаха – същите, дето лягаха по земята и ги арестуваха в последните два дни. Досега никой не е имал повод да каже, че съдът се страхува от Маргините, примерно. Ама от природозащитници – леле мале, колко са страшни. И това е показателно за правосъдието.
Шефът на ВАС Пенчев всъщност индиректно защитава инвеститорите по морето. Като се произнася в защита на решението на съда, той предрешава и следващото дело, въпреки че една съдийка от тричленния състав е подписала решението с особено мнение. С изявленията си Пенчев подава сигнал на бъдещия 5-членен състав на ВАС, който ще гледа делото – решението е правилно, не се страхувайте пак да решите делото в полза на строителите.
Както e-vestnik писа вече, само в парка “Странджа” става дума за изваждането на земи, които ще донесат 7 милиарда лева – на собственици, строители, инвеститори, рушвети за кметове и общинари и т. н. И за съдии, естествено.
А някога нещо да е казал Пенчев за корупцията в съда? След като огромната част от обществото е убедено, че съдии и прокурори взимат рушвети? След като Европейският съюз е убеден, че българския съд мирише много лошо. И във всеки доклад, във всяко изявление от ЕС, се говори за това. А Пенчев – уличният натиск бил проблемът на ВАС.
Толкова дела като това за Странджа са гледани там, които преразпределят милиони. Но никой не им е обръщал особено внимание, защото не засягат директно природата, а фирми. То не бяха дела за лицензи и разрешителни, за приватизация, за собственост – не за милиони, а за милиарди – които в крайна сметка съдиите разпределят. И не са се облажили от това? Пенчев, плува ли корабче?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.