САЩ в очакване на победителя: неприятности с работните места, дълг, война и други

Асошиейтед прес

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Следващият президент ще бъде подложен на натиск да върне на работа милиони хора, да намали увеличаващия се федерален дълг, да приключи най-дългата война на Америка, да обедини разделената страна и да попречи на Иран да създаде бомба, която би могла да изнерви света.

А това са само проблемите, с които президентът трябва да се справи веднага след като встъпи в длъжност.

Работата, която започва веднага след изборите утре, може да определи дали Белият дом и Конгресът ще успеят да предпазят страната от затъване отново в рецесия през новата година. Това е така, защото ако лидерите на страната не се задействат, през януари ще настъпят увеличения на данъците и съкращения на разходите, което ще направи живота на семействата по-труден и ще застраши икономическото възстановяване.

Независимо дали ще спечели или ще загуби, Барак Обама ще остане президент до 20 януари, което означава, че справянето с тази „фискална скала“ е негов проблем. Но републиканецът Мит Ромни иска да има значително влияние върху въпроса като новоизбран президент, ако спечели.

Стабилната, но изпитваща затруднения икономика ще определя дневния ред през следващия мандат. Тя засяга всички главни теми, за които става въпрос на изборите – сигурността на средната класа, създаването на работни места, цената на жилищата, данъците, основните възможности за по-добър живот.

Следващият президент няма да се занимава с комбинирания хаос на финансовия сектор, заетостта и сриващия се фондов пазар – всичко това започна да поглъща Обама още преди да положи клетва на 20 януари 2009 г.

Все пак обществеността ще очаква бързи резултати.

Повече от 23 милиона души са безработни или работещи на непълно работно време, въпреки че искат работа на пълен работен ден, или хора, на които им е омръзнало да търсят работа. И Обама, и Ромни обещават по-сериозно съживяване, но имат различия по въпроса кои са най-добрите начини за постигане на това.

Новият президент вероятно ще номинира ако не трима, то поне един член на Върховния съд, както предположи вицепрезидентът Джо Байдън. Дори такова доживотно назначение би могло да наруши идеологическия баланс на Върховния съд.

А и светът няма да чака, за да подложи на изпитание новия президент.

Продължаващата от години безизходица между Иран и Запада във връзка с иранската ядрена програма се задълбочава. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреждава, че съюзниците имат време до следващото лято, за да попречат на Иран да създаде потенциал за създаване на атомна бомба. Какъвто и да е срокът, президентът на САЩ ще бъде подложен на натиск да събира партньори, да затяга и без това недостатъчно ефективните санкции и да засилва заплахата за военна намеса, за да държи Иран в напрежение, в противен случай рискува да види как САЩ се въвличат в още една война.

Навсякъде има и други международни кризи, които изискват американско лидерство.

Гражданската война в Сирия засега е отнела живота на повече от 30 000 души. Израелците и палестинците са далеч от постигане на мир. Финансовите проблеми на Европа заплашват икономическата стабилност на Америка. Борбата на Мексико с търговията с оръжия и наркотици се води на прага на САЩ. Арабската пролет отшумява, пораждайки страх от нестабилност, а при един случай отне живота на четирима американци в Либия.

Заплахата от тероризъм може вече да не тегне над ежедневния живот в САЩ, но тя ще тегне над президента, чиято най-свята работа е да защитава Америка. А какво става с този затвор за заподозрени терористи в залива Гуантанамо в Куба? Още действа.

Предвожданата от САЩ война в Афганистан също продължава след повече от 11 години. САЩ и техните партньори планират да приключат войната в края на 2014 г. Президентът трябва да реши кога и как да върне у дома оставащите 68 000 американски войници и дали да сключи сделка с афганистанското правителство за оставянето на известно трайно американско военно присъствие след това.

У дома победителят на президентските избори вероятно ще влезе в борби с Конгреса. Почти сигурно е, че демократът Обама отново би се изправил срещу Камара на представителите с мнозинство на републиканците. Даже ако гласоподавателите изберат Ромни, има голяма вероятност те да оставят Сената под контрола на демократите, което би ограничило законодателната дейност на републиканеца.

Наистина, основното състояние на политиката във Вашингтон е нарушено.

Следващият президент ще наследи този проблем, справянето с който често е отвъд възможностите на президента въпреки предизборните обещания, както установиха Обама и републиканецът Джордж Уокър Буш преди него.

Ако изборите се окажат толкова оспорвани, колкото предполагат социологическите проучвания, през 2013 г. президентът ще застане начело на страна, в която около половината хора са гласували против него. Повечето щати са толкова решително демократически или републикански, че кандидатите даже не се бориха за тях тази година. В страна, създадена от мечтатели, надеждата и оптимизмът западат.

Надвисналата фискална криза ще има каскаден ефект върху следващия президентски мандат.

От това какво решение ще бъде намерено за нея ще зависят шансовете за сериозна промяна в данъчното законодателство и социални програми, например държавната програма за здравеопазване за възрастните хора Медикеър.

Януари е на път да донесе засягащи цялото общество съкращения на разходите за 109 милиарда долара, които в действителност биха подкопали армията и основни функции на държавата. Замисълът никога не е бил съкращенията да влязат в сила. Те бяха обременяващ стимул за депутатите да постигнат широко споразумение за намаляване на дефицита, но това така и не се случи.

Фискалната скала получава името си и от поредица от данъчни съкращения, чийто срок изтича. Ромни иска да удължи срока на всички данъчни съкращения от времето на Буш. Обама иска да удължи срока им само за лицата с доходи под 200 000 долара и за брачните двойки с доходи под 250 000 долара. Новият президент също така ще трябва да накара Конгреса отново да повиши прага за дълга, за да се избегне парализиращ фалит.

Сега дългът е над 16 трилиона долара и от всички страни се отправят призиви за намаляване на тази сума, защото в противен случай икономиката би била заплашена от задушаване.

Едно от най-добре известните очаквани предизвикателства е просто неизвестното: суша, рухване на мост, масов разстрел, голям петролен разлив, супербуря.

В крайна сметка работата на следващия президент на САЩ ще бъде да се оправя с всичко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.