Православни и езичници дефилират с националисти на Руски марш

Руски марш в Краснодар. Снимка: ридус

Руски марш беше организиран от националистически движения в центъра на Москва по случай Деня на народното единство. „Известия“ отбелязва „може би най-мощната“ досега информационна кампания в подкрепа на шествието, водена от „всички националистически медии и общности в социалните мрежи“.

„Кампанията бе съпроводена от шумни скандали“, изтъква вестникът. „Сенаторът Руслан Гатаров и мигранти настояваха маршът да се забрани. Националисти от Санкт Петербург заплашваха с неразрешена акция в „северната столица“ на Русия. Председателят на Ислямския комитет Гейдар Джемал се закани в отговор да изведе всички мюсюлмани из улиците на Москва.“

Денят на националното единство, когато се чества годишнина от прогонването на полските интервенти от Москва през 17-и век, първоначално бе планиран от властите като „помирителна“ алтернатива на 7 ноември, деня на Октомврийската революция. Същевременно православните в Русия честват Казанската икона на Божията Майка, напомня изданието.

През 2005 г. обаче националистите отнеха инициативата от властите и фактически превърнаха празника в ден на Руския марш. Оттогава националисти от всички направления – от национал-консерваторите до европеизираните национал-демократи, редовно свикват на този ден протести, сравними по посещаемост със зимните граждански митинги под наслов „За честни избори!“, добавя „Известия“.

Печатът припомня, че според организаторите в митинга след шествието са участвали 20 хиляди, а според полицията – 6 хиляди души. В Москва бяха задържани 25 души в черни шинели със свастики. Вестниците информират за десетки задържани на „руски маршове“ и в други рускш градове.

„Комерсант“ пише, че сред традиционните националистически лозунги са били издигнати и „антипутински“. Вестникът съобщава за трима пострадали при масово сбиване между антифашисти и националисти в московското метро след Руския марш, като се позовава на очевидци – репортери и опозиционни активисти. Телевизия „Дожд“ информира, че са се сбили поне стотина души, но полицията опроверга съобщенията за масово сбиване чрез Интерфакс, отбелязва мрежовото издание „Лента“.

В друг материал „Комерсант“ цитира критични реакции на руски правозащитници. Директорът на Московското бюро по правата на човека и член на Обществената палата Александър Брод определя лозунгите, звучали на шествието, като призиви към насилие и екстремистки действия. Организацията му се готви да сезира руската Генерална прокуратура, за да бъдат участниците наказани с глоби.

„Законът трябва да се спазва, независимо дали това се харесва някому“, но „за да бъдат намалявани подобни протестни екстремистки нагласи, в страната трябва да се спазва законът и в други сфери“, подчертава правозащитникът.

Електронните вестници „Утро“ и „Ридус“ съобщават любопитни подробности за шествието, „все тъй богато на интересни персонажи“. Човек с униформа, напомняща тази на руската императорска войска, държал кукла на Ленин и приканвал тялото на болшевишкия вожд да бъде изнесено от мавзолея на Червения площад. Хора от Съюза на православните хоругвоносци пеели на висок глас „Отче наш“, а лидери на религиозния съюз „Руска народна вяра“ се облекли в мечи кожи и вдигнали лозунги „Слава на Слънцето!“, „Слава на Перун!“, „Руски богове за руския народ“.

„Естествено не мина и без нацисти. Поклонници на хитлеристка Германия запалиха факли – явно си бяха въобразили, че са щурмоваци“, допълва „Утро“. Електронният вестник съобщава и за британска гражданка, задържана в Самара (Югоизточна европейска Русия), „но не за участие в Руския марш, а за агитация против него“.

Младата Катрин Оуън от университета в Ексетър пристигнала в Русия, за да изследва радикалните политически движения. Тя била задържана, докато разлепвала в Самара антифашистки позиви заедно с приятеля си – местен жител. И „тъй като е изразила своята гражданска позиция, може да бъде депортирана“ обратно във Великобритания, пише „Утро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.