Румяна Угърчинска: България обезлюдява, а пъди и дискриминира емигрантите си

Румяна Угърчинска. Снимка: личен архив

Вицепрезидентът Маргарита Попова открива днес, 7 ноември, в сградата на Европейския парламент в Брюксел, конференция на тема: „Политики за българите в чужбина“. Целта е бъдещата национална стратегия за българите в чужбина. Форумът е под патронажа на българския вицепрезидент и се организира заедно с евродепутата Емил Стоянов.
Програмата на конференцията обаче е спорна и включвала четири теми: „Запазване на националната идентичност на българите в чужбина“, „Изучаване на български език в български училища зад граница“, „Лобиране в полза на България“ и „Социални практики, засягащи българите зад граница“. Тези теми са определени като неподходящи от маса емигранти, които са отказали участие в конференцията.
Най-важният проблем според някои от тях са избирателните и др. права на българските емигранти, които сега са ограничени и от закона, и от конституцията. По този повод пускаме тук коментар на френската журналистка от български произход  Румяна Угърчинска, направен и в интервю за Novinite.com и Novinite.bg.

Угърчинска е родена в София, но от 1985 година живее и работи във Франция. Завършва гимназия в Париж, а след това Сорбоната с магистърска степен по информация и комуникация. Автор е на книгите „Истината за атентата срещу Йоан Павел II“ (по която френският „Канал плюс” направи документален филм), „КГБ и сие“, и „Газовата война. Заплахата от Русия“. Трите книги са издадени първо във Франция, след което са преведени и издадени и на български.
В края на май 2011, Угърчинска написа Отворено писмо до Омбудсмана на Република България, което сложи начало на кампания за избирателните права на българските граждани в чужбина. Неотдавна Угърчинска доведе в София френския професор, специалист по конституционно право Ги Каркасон, участвал в поправките на конституцията при президентите Митеран, Ширак и Саркози и настоящ съветник на президента Оланд. Целта беше с негово участие да разяснят пред медиите порочните закони, които игнорират българите в чужбина и да привлече внимание на медиите. Ни нито медии, нито институции се поинтересуваха от предложенията, отправени от новоучреденото от Угърчинска и съмишленици сдружение Българска демократична алтернатива – ДА.
На пресконференция проф. Ги Каркасон изложи френския опит за връзки с диаспората, но българските медии не му обърнаха внимание. Следващите редове са коментар на Угърчинска по темата:

Румяна Угърчинска: В Брюксел заобикалят най-важното за българските емигранти – правата им в България

Забраната на участието в управлението на държавата на близо една трета от българските граждани, записано в Конституцията, е вредно за всички нас и за бъдещето на нашата Родина.
Омбудсманът потвърди, че наистина съществува такава дискриминация и че Конституцията си противоречи сама на себе си. Г-н Пенчев каза също, че двойното гражданство не е престъпление за да бъде санкционирано с лишаване от активни или пасивни избирателни права.
Българската Конституция, приета през 1991 г., гарантира на всички български граждани равни права, където и да се намират те. Това е член 26-ти. Но същевременно в чл. 65 и 93 от същата Конституция налагат ограничения на българите с двойно гражданство и българите, които не са уседнали през последните 5 години в България. В това има явно вътрешно противоречие в Конституцията. Освен това тези ограничения противоречат и на ред документи, които България е подписала и се е ангажирала да спазва като демократична държава. Като се почне от Хартата за правата на човека, Основното споразумение за защита правата на европейските граждани, Лисабонския договор, който гарантира избирателните права на всички европейски граждани, без значение, къде се установяват.
Няма по-важен проблем за България от нейното обезлюдяване. В момента българите зад граница са около три милиона. Според данни на НСИ всяка година най-малко 20 хиляди българи напускат страната. Решението за напускане на родината е трудно за взимане. То не е продиктувано единствено от желание за печелене на пари. Неразбориите в държавата са другата причина. За да не бъдат изгубени завинаги за България тези хора, те трябва да имат парламентарна представителност, подобно на други европейски страни.
Имах голяма надежда и оптимизъм, че ще бъдем чути. За съжаление констатирам, че българският парламент подминава с мълчание тези жизненоважни за нацията въпроси.

Създадохме движение за промяна на конституцията

Създадохме Гражданско движение „Демократична Алтернатива” – „ДА“, за да продължим под официална форма дейността и защитата на каузата. Създадени са Фейсбук страница (тук) и сайт (тук).
Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ иска промяна в конституцията – чл. 65 и чл. 93., които възпрепятстват българите с двойно гражданство да могат равноправно да участват в избори – да гласуват и да бъдат избирани. Настояваме за спазване на Хартата за правата на човека, на Европейската конвенция за защита на правата на човека, на основните свободи и за нов демократичен Избирателен кодекс, който максимално да улеснява участието на всички български граждани. Искаме създаване на избирателни райони в чужбина в зависимост от броя на избирателите, пребиваващи там. Настояваме за премахването на всякакви пречки, забрани и финансови изисквания към кандидатите.

Това не е проблем само на емигрантите, а на България

Може би българите от България не се чувстват засегнати и смятат, че това е проблем само на българите от чужбина. Т.е. – след като са напуснали, да се оправят. Но това де факто не е така – това е проблем на цялата нация, на нашата държава. Първо, защото обезлюдяваме; второ, защото не спазваме равноправието и гражданските права; и трето, защото тези българи, които заминават, не са някаква вражеска емиграция, не са предатели. Това са братята и сестрите, децата, роднините, приятелите и пр. Аз като човек, живял извън родината си много години, знам какво е да се дели едно семейство. И затова казвам, че българите зад граница са част от общото семейство. Ние изразяваме гласа на всички българи, които не са съгласни с разграничаването на различни категории граждани и се борим за реалната, а не привидна евроинтеграция на България.
Президентството започва да разработва Стратегия за българите от чужбина, политики и пр., но в дневния ред не са включени най-важните проблеми – проблемите за дискриминацията по отношение на избирателните права. В проектозакона редактиран от Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) не само са пропуснати основните принципи за избирателното равноправие между ВСИЧКИ българи, но и се предвижда създаването на нови категории български граждани, тоест задълбочаване на делбата и дискриминацията между гражданите на Република България.
Организатор на срещата в Брюксел е Емил Стоянов, евродепудат от управляващата ГЕРБ и брат на бившият президент Петър Стоянов. Пропуска се „Кръглата маса“, организирана от Омбудсмана преди година. Ние няма да участваме в тази среща защото считаме, че един толкова важен проблем трябва да бъде обсъждан в България, пред българското общество и с негово участие. Въпреки това, Сдружение „ДА“ не призовава към бойкот, нито заклеймява участниците в тази среща, защото някои от тях се опитват да защитават нашата идея за парламентарно представителство на диаспората. Но има и друг проблем: нито организаторите, нито участниците разполагат с необходимата легитимност за правене на закони. Политика с покани не се прави.

„Турската заплаха” и кой къде плаща данъци

Винаги, когато се задават избори, изниква „турската заплаха“. Много по-лесно е да се раздухва етническа омраза, вместо да се говори по същество. В Турция пребивават около 400 хиляди български граждани. В Европа и Америка – около 2 милиона и половина. При положение, че от Турция бъде излъчен 1 депутат, от другата част на света трябва да бъдат излъчени 5. Ако от Турция бъдат излъчени 10, от другата част на света – 50! Да го кажем ясно – българските граждани са граждани на Република България където и да се намират и би трябвало да се ползват с равни права независимо от техния произход, месторабота, местоживеене и прочие.  Следователно опасността не идва от Турция, а от броят на депутати от „чужбина“. И понеже парламентът не е разтегателен, ще трябва да им се направи място.
Относно „неплащането“ на данъци в България от страна на емигрантите, проблемът също е изкуствено създаден и използването му е чист догматизъм. Никъде в демократичните страни не се прави връзка между данъци и граждански права. 60% от французите и 45% от американците са освободени от данък общ доход. Кой би им оспорвал гражданските права, понеже „не плащат“?! Освен това съществува международна спогодба, подписана от България, за избягване на двойното облагане. Данъци и здравни осигуровки се плащат там където се печелят парите.
Фактът, че всички тези принципи са все още непознати за българското общество, от само себе си , показва необходимостта от участие на българските граждани, натрупали опит и познания другаде за писането на закони.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.