Мадлен Чолакова от Ню Йорк: Нощта на избора. Обама победи

Решаващата вечер и може би дългата нощ след нея, нощта на изборите за най-влиятелния пост в света дойде. Заедно с нея и несигурността на двете основни партии за изхода на повече от година яростни агитки, често със силно негативни реклами и похарчването на най-голямата сума пари давани някога за предизборни кампании.

Първите изборни бюра по източното крайбрежие на САЩ ще се затворят след около час. Първите прогнозни резултати вече се отчитат от Джон Кинг на магическата стена в студиото на CNN във Вашингтон. Въпреки много ниските температури и очаквания сняг, множество хора се стичат по площадите на Чикаго, Бостън и Ню Йорк за да наблюдават прииждащите резултати, анализите и решаващият край на тези сякаш безкрайни избори на огромни екрани.

В Ню Йорк и Ню Джърси за засегнатите от урагана Сенди, осигуриха гласуването в подвижни коли на армията. Емпайър Стейт Билдинг свети в цветовете на Американският флаг и когато победителят е обявен ще грейне в цвета на неговата партия.

Истина е че Америка се умори от тези избори. И от двете страни. Ентусиазма от 2008-а го няма. Обама разочарова и не само с „отсъствието“ си на първият дебат.Икономиката, макар и бележеща напредък, все още е далеч от надеждите и желанията на американците. Младите искат по-решителен президент.

В тази кампания хората на Обама преекспонираха силата на електронните социални мрежи далеч без резултата от 2008-а. Може би няма човек в страната който да не е получил огромно количество имейли, туитс или послания на фейсбук страницата си. До втръсване.

Ромни е приеман по скоро за бос отколкото за президент и макар и да се смята че ще добре за икономиката на страната, ако той е бъдещият хазяин на Белия Дом, той по скоро изглежда като някой който трябва да е назначен отколкото избран. Особено тревожно е слабото му представяне на дебата за външната политика на страната в изключително тежката обстановка в днешният свят.

Така или иначе денят на истината дойде. Предвижданията и в последните часове, са неясни. Сложната изборна система на страната – делене на вота на електорален и популярен и почти изравнените шансове на кандидатите от последните изследвания, обещават неясен час за обявяване на резултатите тази нощ. Края ще е може би в ранните часове утре или дори след седмица, ако не дай-боже, не се стигне и до нова Флорида от 2000-та.

Светът и Америка ще чакат. Защото тази нощ е от значение за всички.

Обама спечели втори мандат

По БТА

Мит Ромни и Барак Обама в предизборен телевизионен диспут. Снимка: ЕПА/БТА

Барак Обама спечели изборите в САЩ и беше преизбран за втори мандат. Той успя да си осигури минимума 270 гласа в Избирателната колегия, необходими за победата. Според американските телевизии Обама има 303 гласа, а Ромни – 206. Обама е успял да спечели няколко от ключовите колебаещи се щати, които в крайна сметка решиха изхода от вота – Вирджиния, Уисконсин, Колорадо, Айова, Невада. Мит Ромни спечели в Северна Каролина и Индиана, които през 2008 г. подкрепиха Обама, както и категоричните републикански щати на юг и в Големите равнини.

Радостни възгласи огласиха щабквартирата на демократите в Чикаго още в 23 часа местно време, когато телевизионните канали започнаха да правят прогнози, че Барак Обама ще спечели втори мандат, макар и в много щати броенето на гласове да не беше приключило.

„Вие направихте своя избор и той има значение“, каза Обама пред екзалтираната тълпа от свои поддръжници в Чикаго. „Независимо дали гласувате за пръв път или сте чакали на опашка много дълго време. Между другото трябва да поправим това“, пошегува се президентът. „Демокрацията в страна от 300 милиона души може да е шумна, объркана и сложна. Ще има моменти на несъгласие, понякога остро. Независимо дали съм заслужил вашия глас, аз се вслушвах във вас и се учех от вас. Въпреки различията си повечето от нас споделяме еднакви надежди за бъдещето на Америка“, заяви Обама. Той допълни, че се надява в идните седмици да се срещне с Ромни и да обсъдят начини, по които да придвижат страната напред. Президентът поздрави консерватора и кандидата за вицепрезидент Пол Райън за силно оспорваната предизборна борба.

„Не сме толкова разделени, колкото предполага политиката ни. Не сме толкова цинични, колкото си мислят експертите. Ние оставаме много повече от смесица червени щати и сини щати“, каза президентът. „Тази вечер на изборите, вие, американският народ, ни припомнихте, че макар и пътят ни да беше труден, пътуването дълго, ние успяхме да се осъзнаем и да се преборим по пътя наобратно. Знаем в дълбоко в сърцата си, че за САЩ най-доброто предстои“.

„Искаме нашите деца да растат в страна, където имат достъп до най-добрите училища с най-добрите учители, страна, която оправдава наследството си на глобален лидер в технологиите, откритията и иновациите, заедно с работните места и новите бизнеси. Искаме децата ни да живеят в страна без дългово бреме, която не е отслабена от неравенството, която не е заплашена от разрушителната сила на затоплящата се планета“ – така Обама спомена проблема с глобалното затопляне, който по време на предизборната кампания беше пренебрегнат, заради което и двамата кандидати се сблъскаха с критики.“

Междувременно Ромни призна поражението си и се е обадил по телефона на Обама, за да го поздрави. В Бостън, Масачузетс, където е щабквартирата на кампанията на консерватора, Ромни изнесе емоционална реч, в която призна, че е победен. Той заяви, че заедно с кандидата за вицепрезидент са дали всичко от себе си за кампанията. „Изборите приключиха, но мисля, че нашите принципи ще останат. Иска ми се да можех да оправдая надеждите ви и да поведа страната в различна посока“, каза Ромни. „Това е време на големи предизвикателства за Америка и се моля президентът да бъде успешен в ръководенето на нацията ни“, допълни той.

Латиносите до голяма степен са допринесли за преизбирането на Обама, показват екзит половете. Испански говорещото население в САЩ е най-бързо растящото малцинство и има предпочитания към демократичната партия. Опасенията обаче бяха, че активността сред латиносите няма да е особено голяма, тъй като много от тях са нелегални имигранти или имат все още неизяснен статут. „Ние вярваме в щедрата Америка, в състрадателната Америка, в толерантната Америка, отворена към мечтите на една дъщеря на имигрант, която учи в нашите училища и се кълне пред нашето знаме“, каза Обама по време на речта си.

51-годишният Обама спечели втори мандат в атмосфера на разделение и засилена политическа поляризация. В Конгреса републиканците доминират в камарата на представителите, а в Сената мнозинството са демократи. Победата на Обама му дава втори шанс в изключително деликатна обстановка на нестабилна икономика. Безработицата е близо 8%. Освен това преизбирането му е своеобразна ратификация на мащабната здравна реформа, или т.нар. Обамакеър, закон, който Мит Ромни се закани да отмени.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.