Палестинският Мики Маус беше убит в ефир от „израелски агент”

„Израелски агент“ преби до смърт Фарфур – палестинският Мики Маус, който призоваваше палестинските деца да се борят с Калашников срещу ционисткото господство. Снимка от телевизионния екран

Палестинският Мики Маус, който повече от два месеца призоваваше за джихад и за ислямско господство в детското предаване „Пионерите на утрешния ден” на телевизия Ал Акса, беше убит в последното предаване на скандалното шоу. Без особена грижа за чувствата на децата, мишокът, който издигаше антиизраелски и антиамерикански лозунги, беше пребит до „смърт” в студиото от „израелски агент”. Причината е, че Фарфур (както е палестинското име на Мики Маус) получи документи за собственост върху земя от дядо си (палестински бежанец), но отказа да ги предаде на израелския агент. Въпреки че смъртта на мишока не влиза в кадър, а се чуват само виковете му, невръстната водеща на шоуто Сараа съобщава с тъжен глас, че „загубихме най-добрия си приятел”.

Диалогът между Фарфур и израелския следовател е еднозначен: „Фарфур, искаме да купим земята ти и ти предлагаме много пари,” казва израелецът. „Не, няма да продадем земята си на терористи,” отвръща мишокът. Агентът обаче крещи: „Фарфур, дай ми документите, дай ми документите.” „Няма да ги дам, няма да ги дам на престъпници и на терористи,” е смелият отговор. „Наричаш ни терористи,” пита заплашително следователят, облечен в тъмен костюм и със слънчеви очила. След това става и започва да бие Фарфур. „Спри, спри,” крещи мишокът… В следващия кадър се появява малката водеща на шоуто Сараа, която с тъжен глас съобщава: „Да, мили приятели, Фарфур се превърна в мъченик, докато защитаваше страната си. Загина като мъченик от ръцете на престъпници и убийци. Убийците на невинните деца.”
[swf] data=“http://www.youtube.com/v/z9lL81QhiR8″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

След това в студиото започва традиционният разговор със зрителите и Сараа ги пита какво искат да кажат на евреите. 3-годишната Шайма отговаря: ”Не харесваме евреите, защото са кучета. Ще се бием с тях. Те убиха Фарфур”. „Точно така, Шайма,” казва Сараа, „евреите са престъпници и врагове, и трябва да ги изгоним от страната ни.”

Заради откритата омраза към евреите и към американците шоуто „Пионерите на утрешния ден” беше критикувано както от Израел, така и от някои членове на палестинското правителство. Въпреки че от управата на канала, който е собственост на организацията Хамас, обещаха да спрат предаването още преди два месеца, то продължи да се излъчва. „Пионерите на утрешния ден” беше спряно по време на насилието в ивицата Газа, а сега се появи и последният епизод със смъртта на Фарфур, който даде възможност на Хамас да продължи с антиизраелските си послания. Повдигнатият в последния епизод проблем с бежанците и тяхната собственост едва ли е разбираем за децата, но засяга един от най-болезнените проблеми в палестинско-израелския конфликт.

Дейвид Бейкър, говорител на израелското правителство, коментира съдбата на палестинския Мики Маус така: „Това е същността на идеологията на Хамас – да проповядва насилие и да надъхва младото поколение с омраза. Фарфур направи много, за да отрови мозъците на новото поколение палестинци.”

Мохамед Саед, директор на продукция в телевизия Ал Акса, отрече целта на шоуто да е да подстрекава към омраза. „Фарфур защищаваше страната си,” каза той. „Той беше убит, както много деца загубиха живота си заради военните действия на Израел. Целта ни е да накараме арабите и мюсюлманите да разберат какво се случва тук.” Саед съобщи, че Фарфур ще бъде сменен в шоуто от друг известен анимационен герой, но не уточни точно кой.

Преди четири месеца Фарфур влезе в световните новинарски емисии с поучителните си думи за световно ислямско господство и призиви към децата, които гледат шоуто, да бъдат унищожени евреите (повече подробности виж тук). Копието на Мики Маус пееше песни за това, как борбата за свободен Йерусалим и срещу ционистката окупация ще се води с автомат калашников в ръка. Предаването беше критикувано от редица членове на израелското правителство и от представители на палестинската власт. Въпреки това то продължи да бъде излъчвано, а Хамас продължи да го използва за пропаганда сред децата.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.