Франция върви към гей браковете въпреки съпротивата

Франс прес

Френското социалистическо правителство ще представи утре проектозакона си, който разрешава на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца. Това е първата обществена реформа при управлението на президента Франсоа Оланд, която предизвиква противопоставянето на десницата и църквата.

Съдържанието на внесения от министърката на правосъдието Кристиан Тобира текст е вече известно. Премиерът Жан-Марк Еро обяви, че ще изпълни ангажимента на Франсоа Оланд да разреши на всички сключването на брак и осиновяването в името на равноправието. По-конкретно, законът ще разреши на еднополови двойки да осиновяват детето на единия партньор.

Основните хомосексуални дружества обаче критикуват закона, защото го смятат за твърде ограничен. Според тях той няма да реши проблемите на много семейства, защото не регламентира въпроси като раждането с медицинска помощ (като оплождането ин витро) или съвместното осиновяване от неженени двойки.

Тези теми предизвикват разногласия в самата левица, затова премиерът заяви, че те ще бъдат разгледани в допълнителен нормативен акт. Възможно е обаче текстът да бъде изменен при дебатите по него в парламента, които бяха отложени от средата на декември за януари, за да има повече време за разисквания.

„Имам доверие в законодателната интелигентност. Ще видите, че накрая ще имаме хубав обществен закон, който ще може да реши максимум семейни ситуации“, обеща министърката за семейството Доминик Бертиноти, която иска раждането с медицинска помощ да е достъпно за всички.

Но в сегашния си вид, подобно на Гражданския пакт за солидарност (Пакс), който през 1998 г. отбеляза първото признаване на еднополовите двойки, текстът на проектозакона предизвиква полемики. Ръководствата на всички вероизповедания се обявиха против проектозакона, който ще промени „естествения модел на семейството“ според председателя на Израелската консистория на Франция Жоел Мерги.

Разбунването на духовете достигна връхна точка през септември, когато архиепископът на Лион кардинал Филип Барбарен заяви, че еднополовият брак е първа стъпка към многоженството и кръвосмешението.

В събота и неделя пред годишната среща на епископите в Лурд, югозападна Франция, кардинал Андре Двадесет и Трети, архиепископ на Париж и председател на епископската конференция, описа еднополовите бракове като „измама, която ще разклати един от стълбовете на обществото ни“. Той се представи като защитник на децата, които по думите му имат право „да се изградят спрямо образите“ на баща и майка.

В отговор говорителят на Социалистическата партия Давид Асулин заяви в неделя, че Църквата „излиза от своята роля“, като се противопоставя на проектозакон, който касае гражданския брак в светска република. На политическата сцена над сто опозиционни депутати писаха на Франсоа Оланд с искане да отложи проекта.

Франсоа Фийон, бивш премиер при управлението на Никола Саркози и кандидат за лидерския пост на главната опозиционна партия – десния Съюз за народно движение обеща, че ако този закон бъде приет, ще бъде поставен под въпрос от едно бъдещо управление на десницата. Съперникът му за поста Жан-Франсоа Копе, който е и кмет на община, заяви, че самият той няма да извършва церемонии за еднополови бракове.

Други кметове противници на проектозакона организираха подписка с искане да се разрешава на кметовете, които са против еднополовите бракове, да не ги регистрират и започнаха широкомащабни консултации по въпроса.

Според допитване на Бе Ве А от събота подкрепата на французите отслабва както за еднополовите бракове, които сега се подкрепят от 58 процента от анкетираните спрямо 63 процента през 2011 г., така и за осиновяването на деца от еднополови двойки (50 процента го поддържат сега спрямо 56 процента миналата година).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.