ККП – най-голямата партия в света

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Ян Ливей, първият китайски астронавт, летял в Космоса, заяви, че управляващата Комунистическа партия ще си има своя организация и в Космоса, веднага след приключването на работата по изграждане на китайската постоянна космическа станция, която се очаква да бъде готова до 2020 г. Ян, който е образцов партиен член и бивш пилот от Китайската народоосвободителната армия, говореше съвсем сериозно.

82 милиона членове на партията са разпределени в 3.9 милиона местни партийни организации, каквито има дори в нощните заведения, високотехнологичните фирми и чуждестранните мултинационални компании. Комунистическият съюз на младежта ( да се провери в Справочна!) също може да се похвали с около 75 милиона членове.

Броят на партийните членове се е увеличил с повече от 10 милиона от последния конгрес, който бе през 2007 г. Има опасения, че някои от тях са влезли в партията главно заради възможността да осъществят лични и бизнес контакти, а не толкова по идеолигически причини.

Партийната организация на компанията „Инли Солар“, чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк и която е най-големият производител на фотоволтаични клетки в Китай, наброява 839 членове от общо 12 000 служители, каза миналата година пред държавни медии Ян Цзянчжун, партийният секретар на компанията .

Други образцови партийни членове са част от рекламна кампания за конгреса на компартията, който започва на 8 ноември. Те са представени чрез специални билбордове, поставени покрай големите улици в Пекин, в интернет и по държавната телевизия.

Един от 2270-те делегати, които ще участват в конгреса, който ще се заседава в Голямия дом на народите (проверка!) в Пекин, е и „лейфънският обущар“ – Мън Гуанбин, занаятчия на средна възраст от североизточния град Харбин, който според официалната си биография е поправил безплатно 120 000 обувки и е дарил 50 000 юана (8 000 долара) за благотворителност.

Делегат е и олимпийската златна медалистка по плуване от игрите в Лондон, 21-годишната Цзяо Люян, която влезе в партията през 2008 г. и която ще представлява армията на конгреса. Лейфън е бил войник, обявен през 60-те години на миналия век от бившия партиен лидер Мао Цзедун за образец на човеколюбие .

Тази година преди конгреса компартията проведе поредната пропагандна кампания за налагане на „Духа на Лейфън“, насърчавайки служителите си да се стремят към висок морал. Това стана след серия от корпуционни скандали, които урониха престижа на партията.

Бъдещите партийни членове трябва да минат през събеседвания и да ходят на политически лекции преди да бъдат приети. Членовете на първичната партийна организация освен това проучват произхода, семейството и личния живот на всеки кандидат.

Основана през 1921 г., китайската компартия е на власт от 63 години, откакто Мао обяви на 1 октомври 1949 г. създаването на Китайската народна република. В миналото повечето й членове бяха работници и селяни, но през 2002 г. тя промени устава си, за да позволи приемането на бизнесмени и представители на други „нови сили“.

Само 169, или 7 на сто, от делегатите на тазгодишния конгрес, са регистрани като работници, а жените са само 23 на сто, съобщи за държавните медии Ван Цзинцин, заместник-началник на Организационния отдел на партията. Средната възраст на делегатите е 52 години, 93 процента от тях имат диплома за средно образование, допълни Ван.

Въпреки промените партийните членове все още използват обръщението „другарю“ в официалните речи. Властта на компартията е гарантирана от Конституцията, в която се съдържа и тезата за „социалистическа модернизация“ на основа на марксизма-ленинизма, идеите на Мао и по-новата идеология на Дън Сяопин, който започна икономическите реформи в страната, на неговите наследници Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао. „Построяването на комунизма е висш идеал и основна цел на партията“, гласи конституцията.

Конгресът, който се провежда на всеки пет години от 1977 г. насам, одобрява дълго планирани промени в идеологическата насока на партията и избира Централния комитет (ЦК), който заседава всяка година и на думи е висшият партиен орган. На първото си заседание след края на едноседмичния конгрес близо 370-те членове на новия ЦК ще заседават при закрити врата, за да одобрят състава на 25-членното Политбюро и неговия Постоянен комитет.

През 2002 г. всемогъщият Постоянен комитет бе разширен от седем на девет членове. Мнозина наблюдатели очакват, че тази година съставът му той отново ще бъде намален на седем души на фона на фракционни пазарлъци. Лидерите, които се издигат до членове на ЦК, се подготвят в някога секретната Централна партийна школа в Пекин. Неин директор е вицепрезидентът Си Цзинпин, който се очаква да смени Ху Цзинтао като партиен лидер след конгреса и като държавен глава през март.

Редица наблюдатели смятат, че Ху е начело на неформална групировка в самата партия, в основата на коята са бивши функционери на Комунистическия младежки съюз. Си на свой ред е смятан за протеже на Цзян Цзъмин и хората, с които е работил като партиен шеф на Шанхай.

Уволнението през март на регионалния партиен шеф Бо Силай, който бе обвинен в злоупотреба с власт, корупция и прикриване на убийство, извършено от съпругата му, открои разделението между партийните лидери от основното течение и малцинството неомаоисти, които продължават да подкрепят Бо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.