Обама затвърди мястото си в историята

Франс прес

Барак Обама с дъщеря си Малия чете цитат от Декларацията за независимост в Мемориала на Томас Джеферсън във Вашингтон. Снимка: Белия дом

Преизбраният вчера след четиригодишен тежък мандат и след оспорвана предизборна кампания Барак Обама, 44-ият президент на САЩ и първият чернокож начело на водещата световна сила, допълнително затвърди мястото си в историята.

От 1945 г. само един демократ досега бе избиран два пъти за президент на САЩ – Бил Клинтън, който управляваше в много по-добра икономическа обстановка от сегашната, белязана от безработица от 7,9 процента. Досега никой американски президент не е бил преизбиран при безработица над 7,2 процента.

Избран през 2008 г. с лозунги за „надежда“ и „промяна“, 51-годишният Обама успя да убеди американците, че може по-добре от съперника си Мит Ромни да ги води по пътя на икономическото съживяване въпреки продължилата четири години криза, от която страната все още бавно се възстановява. Събеседниците му го описват като сдържан човек, умозрителен, но и със състезателен дух, който не обича да губи нито в политиката, нито на баскетбол.

През цялата предизборна кампания, която започна през април 2011 г., Обама уверяваше, че е запазил ентусиазма си въпрлеки слабото му представяне на първия телевизионен диспут с Ромни, който породи въпроси доколко е мотивиран този лидер, известен с неприязънта си към вашингтонските интриги и с това, че не обича особено потока от денонощни телевизионни новинарски предавания. Конгресът на Демократическата партия от 2004 г. в Бостън, на който Джон Кери бе избран да се бори за Белия дом срещу Джордж Уокър Буш, бе моментът, когато Барак Хюсеин Обама, син на кениец и американка, се открои на политическата сцена, като защити консенсусния подход в политиката. Речта му се хареса и привлече вниманието към него.

Роденият през1961 г. в щата Хавай Обама, който е прекарал част от детството си в Индонезия, по онова време беше от седем години член на щатския Сенат на Илинойс като представител на бедните южни квартали на Чикаго. В началото на 2005 г. той влезе във федералния Сенат във Вашингтон и благодарение на харизмата и красноречието си стана любимец на медиите.

Четири години по-късно след главоломен възход, при който победи Хилари Клинтън на демократическите първични избори, а след това триумфира над републиканския ветеран Джон Маккейн на президентските избори, той наследи Буш в Белия дом. САЩ предпочетоха „надеждата пред страха“, увери Обама, след като положи клетва на 20 януари 2009 г. пред 2 милиона души, събрали се на въодушевен митинг в центъра на Вашингтон.

Обаче упражняването на власт често пъти поражда разочарование у този завършил Харвард адвокат и преподавател по конституционно право, особено откакто републиканците си извоюваха мнозинство в Камарата на представителите и се постараха да изпълнят обещанията си за съкращаване на разходите без увеличаване на данъците.

Обама все пак може да се похвали с добри постижения, включително амбициозната реформа на системата за здравно осигуряване. Безработицата обаче остава с 2,9 процентни пункта по-висока, отколкото преди кризата, а държавният дълг отбеляза над 50-процентно увеличение спрямо 2009 г. Той става първият американски президент, който подкрепи еднополовите бракове, след като сложи край на „хомосексуалното табу“ в армията, но не успя да прокара нито реформата си за имиграцията, нито плана за преход към екологични енергоизточници.

В чужбина човекът, който стана известен през 2002 г. с реч срещу войната в Ирак, в края на 2011 г. спази обещанието си да изтегли оттам американските войски. За сметка на това в Афганистан той за по-малко от година утроява числеността на войските на САЩ, за да се активизира борбата срещу Ал Каида. Тази цел се преследва и в Пакистан чрез водене на „тайна война“ с безпилотни самолети. През май 2011 г. той бележи триумф с ликвидирането на Осама бин Ладен и започва отдавна предвиденото постепенно изтегляне от Афганистан.

Подобно на всичките си предшественици обаче и той търпи неуспех с израелско-палестинския конфликт, допълнително усложнен от „Арабската пролет“, на която той на моменти сякаш реагираше в движение. Търпи неуспех и с покачването на напрежението с Иран заради ядрената му програма. Всичко това в обстановка на трудни отношения с Пекин и Москва въпреки плодотворното до един момент „рестартиране“ на отношенията с Кремъл.

Издигането на чернокож начело на първата световна сила 150 години след отмяната на робството и половин век след приемането на законите за гражданските права бе приветствано като историческо събитие, но Обама, чиято коса значително побеля от встъпването му в длъжност през 2009 г., се старае да дава доказателства, че е нормален човек.

Виждан е да играе голф, да пие бира и да си разхожда кучето, освен това прекъсва работния си ден, за да може да вечеря със семейството си. Блестящата адвокатка Мишел Обама, за която той се ожени точно преди 20 години, му роди две дъщери – 14-годишната Малия и 11-годишната Саша.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.